IO-Link is ook voor SICK essentiële bouwsteen van moderne industriële automatisering
“Productieprocessen slimmer en efficiënter maken”
IO-Link speelt, zowel in ons land als wereldwijd, een almaar grotere rol in de evolutie van industriële automatisering. Het is een belangrijke facilitator voor het Industrial Internet of Things (IIoT).
Ook bij SICK maken ze maximaal gebruik van de mogelijkheden van dit communicatieprotocol. Jens Roux (Product Manager) en Jurgen Van Stichel (Communications Manager) van SICK maken ons wegwijs in de kansen die dit ook biedt voor machinebouwers, systeemintegratoren en installateurs.

IO-Link is een communicatieprotocol dat point-to-point werkt. Het is dus een verbinding tussen twee afzonderlijke eindpunten of knooppunten en werkt in beide richtingen.
“Het wordt voornamelijk gebruikt voor communicatie met sensoren en actuatoren in automatiserings- en digitaliseringsprocessen van productieomgevingen”, vertelt Jens Roux. “Sensoren en actuatoren zijn meestal verbonden via veldbusverbindingen, waardoor ze zich op afgelegen locaties kunnen bevinden. IO-Link verbindt deze ‘veldapparaten’ met een 'master'-apparaat, dat communiceert met een controller, meestal een PLC (Programmable Logic Controller).”
Verbinding
De verbinding tussen de IO-Link Master en het veldapparaat komt tot stand via een niet-afgeschermde driedraadskabel. De 'master' kan digitale signalen en analoge waarden verwerken. Door zijn veelzijdigheid kan hij worden geïntegreerd in bestaande systemen en communiceren via de in de industrie erkende Profinet, Profibus, Modbus en andere systemen. De IO-Link Master maakt de verbinding tussen de IO-Link-apparaten en het automatiseringssysteem.
Als onderdeel van een I/O-systeem wordt de IO-Link Master geïnstalleerd in de schakelkast of als remote I/O direct in het veld. De master kan diverse I/O-Link-poorten of kanalen hebben. Op elke poort kan een I/O-Link-apparaat worden aangesloten. Met het IO-Link-protocol kan een IO-Link-poort in vier verschillende bedrijfsmodi worden gebruikt: IO-Link, DI-modus (werkt als een digitaal invoerapparaat), DQ (poort gedraagt zich als een digitaal outputtoestel) of ‘Deactivated’. In dit geval is de poort niet toegewezen aan andere modi. Deze modus is gereserveerd voor als de poort niet wordt gebruikt.
Een IO-Link-apparaat kan vier soorten gegevens verzenden: procesgegevens, waardestatus, apparaatgegevens en gebeurtenissen.
Sneller data-geïnspireerde beslissingen nemen
“We zien al langer de trend dat bedrijven almaar nadrukkelijker investeren in digitalisering en connectiviteit”, pikt Jurgen Van Stichel in. “Dat weerspiegelt zich onder meer in sectoren zoals logistiek, voeding, farmaceutica, chemie en andere. IO-Link is een cruciale schakel in dat verhaal, vermits het sensoren slimmer maakt en real-time inzichten biedt in processen. Op die manier kunnen bedrijven efficiënter werken en kosten besparen.”

Jurgen Van Stichel
“IO-Link is een cruciale schakel, vermits het sensoren slimmer maakt en real-time inzichten biedt in processen.”
Ook in het almaar breder uitgerolde IIoT treedt IO-Link op de voorgrond. “Het systeem vormt een brug tussen de operationele technologie op de werkvloer en bovenliggende IT-systemen, zoals MES of ERP”, gaat Jens verder. “Die integratie maakt het voor ondernemingen mogelijk om snellere en slimmere beslissingen te nemen, gebaseerd op real-time data. Dat leidt tot optimalisering van processen en de mogelijkheid om de timing van onderhoudsbeurten beter te voorspellen. Op die manier staan de processen minder stil, omdat sensordata ook helpen om te anticiperen op storingen.”
Extra stap
SICK investeert in oplossingen waarmee industriële eindklanten nog meer uit IO-Link kunnen halen. “Onze softwareoplossing Field Analytics verzamelt data via IO-Link en biedt tools om die data te analyseren en er echte meerwaarde uit te halen. Dat doen we door trends en afwijkingen te detecteren, waardoor het bedrijf zijn efficiëntie verbetert. Een goed voorbeeld daarvan is de logistieke sector, waar we met Field Analytics afwijkingen in transportsystemen kunnen opsporen nog voor ze tot een defect leiden. We leggen sowieso de nadruk op veilige en intelligente software, die data verzamelen en analyseren, zodat de eindgebruiker inzichten verwerft waarmee hij aan de slag kan gaan en acties kan ondernemen die ook in de toekomst hun nut zullen bewijzen.”

Jens Roux
“Onze softwareoplossing Field Analytics verzamelt data via IO-Link en biedt tools om die data te analyseren en er echte meerwaarde uit te halen.”
De toekomst van IO-Link en digitalisering ziet er veelbelovend uit. “We verwachten een verdere groei in de combinatie van IO-Link met AI en cloudtoepassingen, waardoor processen nog autonomer en efficiënter worden. Uiteraard zal cybersecurity daarbij een belangrijk aandachtspunt blijven, zeker omdat bedrijven steeds meer sensordata gebruiken.”
Value Added Reseller
De rol die Cebeo speelt als schakel tussen SICK, systeemintegrator en eindklant, is niet te onderschatten. “Cebeo is een Value Added Reseller van het SICK-assortiment”, gaat Jurgen verder. “Zij zijn geëvolueerd tot een one-stop shop die veel meer doet dan alleen maar producten verkopen. Het bedrijf beschikt over krachtige technische teams, die goed vertrouwd zijn met IO-Link-opstellingen, koppelingen aan PLC’s, sensoren en actuatoren. Heel wat machinebouwers, systeemintegratoren en installateurs beschouwen hen als een erg betrouwbare adviseur en dienstenverstrekker, waar ze graag op terugvallen om bij eindklanten innovatieve digitaliserings- en automatiseringsoplossingen te integreren. Op die manier vergroot het bereik van IO-Link in de brede industrie en raken ook onze oplossingen almaar beter ingeburgerd.”
Jurgen Van Stichel