Voor 20 uur besteld, volgende werkdag geleverd (vrijdag tot 19 uur) | + 50 000 artikelen op voorraadMeer info

Homepage

Schneider Electric wil iedereen mee krijgen in machine connectivity en edge computing

“Connectie tussen IT en OT biedt machinebouwers mooie kansen” 

Industrial Internet of Things (IIoT), digitalisering en automatisering, Industrie 4.0: buzz-woorden genoeg om te omschrijven welke evolutie onze industrie momenteel doormaakt. 

Heel wat ondernemingen hebben de switch al gemaakt of zitten in volle transitie, maar er ligt nog veel werk op de plank. 

Dat weet ook Sander van Dasselaar, verantwoordelijk voor Industrial Automation bij Schneider Electric in België en Nederland. “We geloven rotsvast in oplossingen met open architectuur en verwachten dat meer stakeholders daar voluit op inzetten.” 

Dat IT (informatietechnologie) en OT (operationele technologie) almaar nadrukkelijker naar elkaar toegroeien, had je ongetwijfeld al begrepen. “Het is een ‘huwelijk’ dat in een groeiend aantal bedrijven stilaan vorm krijgt, mits aan de uitdrukkelijke voorwaarde van cybersecurity wordt voldaan”, weet Sander van Dasselaar. “De connectie tussen IT en OT laat ook nieuwe businessmodellen ontluiken, zoals ‘servitization’.” 

Servitization

Servitization in Industrie 4.0 betekent dat industriële bedrijven niet langer alleen producten verkopen, maar ook slimme diensten aanbieden rond die producten. Dankzij sensoren, connectiviteit en data-analyse kunnen machines real-time informatie doorgeven. “Die data laten ondernemingen toe om bijvoorbeeld voorspellend onderhoud aan te bieden, zodat machines niet onverwacht stilvallen. Klanten betalen dan niet langer voor het bezit van een machine (CAPEX-kost), maar voor het gebruik of de prestaties ervan (bijvoorbeeld per draaiuur of geproduceerde eenheid, ofwel een OPEX-kost).” 

Dit verandert ook het verdienmodel van onder meer machinebouwers. “Ze bouwen langdurige relaties op met klanten in plaats van éénmalige verkopen. Op die manier kunnen ze zich beter onderscheiden van concurrenten en extra waarde creëren. Het vergt wel een andere manier van denken, waarbij technologie, data en klantgerichtheid centraal staan. We merken dat dit bewustzijn zo stilaan wel doorgedrongen is, maar dat de vertaling naar de praktijk bij de machinebouwers vrij langzaam gebeurt.” 

Schneider Electric gelooft alvast rotsvast in de volgende generatie van automatisering, gebaseerd op open architectuur. In functie daarvan ontwikkelde het enkele jaren geleden de softwareoplossing Ecostruxure Automation Expert, volledig conform IEC 61499. IEC 61499 is  een internationale standaard voor besturingssystemen, gebaseerd op ‘function blocks’ die onafhankelijk van hardware of platform functioneren. Ze maakt flexibele, modulaire en herbruikbare automatiseringsoplossingen mogelijk, ideaal voor Industrie 4.0-toepassingen. 

Maximale effectiviteit en uptime

“Met Ecostruxure Automation Expert verhogen industriële eindgebruikers hun productiviteit, operationele efficiëntie en flexibiliteit door hardware en software harmonieus met elkaar te laten samenwerken in een open architectuur. Het maakt dus niet uit van welke leverancier de producten komen. De naadloze IT/OT-convergentie koppelt bedrijfsgegevens en operationele data in real-time voor geoptimaliseerde workflows. Het leidt tot maximale effectiviteit, uptime en meer wendbare fabrieksomgevingen, waarmee de gebruikers een competitief voordeel realiseren. Het platform faciliteert industriële automatisering en zorgt ervoor dat die ook in de toekomst absoluut relevant en efficiënt blijft, onder meer door de bestaande industriële hardware te updaten met de meest recente software voor procesautomatisering. In vergelijking met traditionele besturingsplatforms kan de engineering voor procesautomatiering hiermee tot 68% versnellen.” 

Sander van Dasselaar, verantwoordelijk voor Industrial Automation bij Schneider Electric in België en Nederland

“Ecostruxure Automation Expert faciliteert industriële automatisering en zorgt ervoor dat die ook in de toekomst relevant en efficiënt blijft.”

Modicon Edge I/O NTS

Schneider Electric ondersteunt dat met andere oplossingen, zoals Modicon Edge I/O NTS. “Ons meest recente IP20 I/O-systeem maakt gebruik van moderne technologieën om te voldoen aan de behoeften van de digitale toekomst. Het is geschikt voor een verscheidenheid aan toepassingen –  van eenvoudig tot complex binnen één I/O-familie – en is geïntegreerd in EcoStruxure Machine, Control en Automation Expert. Machinebouwers, systeemintegratoren en industriële eindgebruikers kunnen Modicon Edge I/O NTS implementeren in verschillende sectoren, zoals machines, verpakkingen, voedingsmiddelen en dranken, biowetenschappen, water/afvalwater, mijnbouw, kritieke infrastructuur, datacenters, transport, energie en chemicaliën.” 

Flexibiliteit staat centraal bij deze oplossing, die op een veilige manier voldoet aan de huidige industriële I/O-vereisten en tegelijkertijd is uitgerust voor toekomstige uitdagingen. “Met aanpasbare I/O-eilanden en een compact ontwerp, biedt het meer I/O-modules en functionaliteit in minder ruimte. Het is bijvoorbeeld mogelijk om één eiland te hebben dat bestaat uit één module (maar 75 mm breed), terwijl grotere systemen tot 250 modules kunnen hebben.” 

Met open Ethernet-protocollen, OPC UA-technologie en hardware-geïntegreerde cybersecurity helpt Modicon Edge I/O NTS connectiviteit, prestaties, beschikbaarheid en verbeterde netwerkbeveiliging te garanderen. “Het voldoet volledig aan de cybersecurityregelgeving en zorgt ervoor dat de gegevens die nodig zijn om efficiëntie, wendbaarheid, duurzaamheid en winstgevendheid te optimaliseren, veilig toegankelijk zijn.” 

Universal Automation Community

De bal voor de toepassing van dergelijke innovaties met een duidelijke meerwaarde voor de industrie, ligt onder meer in het kamp van de machinebouwer. “Ik snap dat er soms wat koudwatervrees is, maar via een ‘proof of concept’ kan men snel de toegevoegde waarde van dergelijke oplossingen inschatten en ze als katalysator voor een nieuw businessmodel gebruiken. Die boodschap brengen wij net als ruim 100 andere stakeholders in de Universal Automation Community: leveranciers, eindgebruikers, systeemintegratoren en andere spelers verenigen er zich om oplossingen met een open architectuur, gebaseerd op de IEC 61499-standaard, te promoten.” 

Dit nieuwe niveau van gedeelde technologie biedt de basis voor een ecosysteem van draagbare, interoperabele, ‘plug and produce’-oplossingen die een geheel nieuwe categorie binnen de industriële automatisering creëren. “De community staat open voor nieuwe leden die de wereld van automatisering vooruit willen helpen, door de traditionele visie op industriële automatisering te ruilen voor een frisse aanpak”, besluit Sander van Dasselaar 

Sander van Dasselaar, verantwoordelijk voor Industrial Automation bij Schneider Electric in België en Nederland

“De leden van de Universal Automation Community verruilen de traditionele visie op industriële automatisering voor een frisse aanpak.”

Meer weten over IIOT?

Ontdek er alles over!

Meer weten over IIOT?Lees het dossier