Siemens biedt allesomvattende oplossingen om bedrijfsprocessen te automatiseren en te digitaliseren.
“Industrial Edge-platform is lijm tussen IT- en OT-technologie”
Slimme oplossingen van Siemens helpen systeemintegratoren, machinebouwers en installateurs om machines vlotter te connecteren én lokaal data te verwerken via edge computing.
Schaalbare technologieën en open standaarden faciliteren een relatief eenvoudige integratie, maken data inzichtelijker en onderhoudsbeurten voorspelbaar.
De combinatie met specifieke, gespecialiseerde diensten faciliteert industriële eindklanten om innovatie te versnellen en concurrentieel te blijven in een volop digitaliserende markt.

Machine connectivity en edge computing kan je eigenlijk geen trends meer noemen. Ze groeien uit tot de nieuwe standaard in industriële omgevingen. Siemens speelt daar al geruime tijd sterk op in.
“Nieuwe technologieën zorgen ervoor dat data aan belang winnen en bieden extra mogelijkheden om ermee aan de slag te gaan”, weet Niels Debusschere, Business Development Digitalisering bij Siemens. “Het aantal slimme toestellen dat in productie-omgevingen wordt geïntegreerd, neemt stelselmatig toe. Het leidt ook tot een exponentiële stijging van data die worden gegenereerd, zowel in bestaande faciliteiten als bij nieuwe projecten. Almaar meer bedrijfsleiders beseffen het belang van data. Ze willen deze data gebruiken om weloverwogen beslissingen te nemen om zo de productiviteit te verhogen, kwaliteit te verbeteren, of om onderhoud te optimaliseren. Zo krijg je via trillingsgegevens van machines bijvoorbeeld veel nuttige informatie over de gezondheid van motoren en kan je proactief onderhoudsbeurten gaan plannen. Andere data leren veel over het energieverbruik. Zeker nu de overheid verplichtingen oplegt om stroomconsumptie te monitoren en te verminderen, heeft dat nog aan belang toegenomen.”

Niels Debusschere
“Het aantal slimme toestellen dat in productie-omgevingen wordt geïntegreerd, neemt stelselmatig toe.”
Siemens is een druk gesolliciteerde partner om via de juiste hard- en software industriële eindklanten daarbij te ondersteunen. “Dat doen we op verschillende manieren”, pikt Julie Trappeniers (Sales Specialist Digitalisering bij Siemens) in.
“Met bepaalde grote eindklanten hebben we een rechtstreekse lijn, andere projecten ondersteunen we via ons partnernetwerk of via onze eigen serviceafdeling. We vertrekken bij elk project vanuit de specifieke noden van de klant. We streven ernaar om als Siemens de best passende oplossingen op basis van de juiste producten naar voor te schuiven, zodat het bedrijf in kwestie daar de gewenste meerwaarde kan creëren.”

Edge computing
Siemens kan die rol op diverse manieren invullen. “Zo omvat onze portfolio onder meer IPC’s (industriële pc’s), robuuste computers die ontworpen zijn voor gebruik in veeleisende omgevingen zoals fabrieken, productiehallen en industriële installaties. Ze zijn onder meer bestand tegen trillingen, stof, vocht en extreme temperaturen”, gaat Niels verder.
Dé (nieuwe) basis voor edge computing bij Siemens is het Industrial Edge-platform (IE), dat circa vier jaar geleden werd gelanceerd. “Het is een flexibel, schaalbaar, kant-en-klaar edge computing platform. Het omvat zowel de Edge devices (hardware) als out-of-the-box connectiviteit en edge applicaties (apps) en dit alles met een geïntegreerde infrastructuur voor het beheer van deze apps en devices. Het platform stelt gebruikers in staat om eenvoudig wereldwijd gedistribueerde edge-installaties aan te sluiten, te beheren en te bedienen, met eigen apps (docker) of eigen applicaties van Siemens en partners”, verduidelijkt Julie. “Daarnaast heb je dankzij de abonnementsformule voortdurend toegang tot de meest recente software en beschik je als bedrijf dus continu over de meest geavanceerde tools.”

Julie Trappeniers
“Dankzij de abonnementsformule heb je voortdurend toegang tot de meest recente software en de meest geavanceerde tools.”
Het opzetten van het IE-platform vereist bepaalde knowhow, omdat het IT- met OT-technologie verbindt.
“Dat kan gebeuren door onze serviceafdeling, via specialisten uit ons partnernetwerk of door de klant zelf. Eenmaal het op de juiste wijze is geïntegreerd, werkt het op een heel intuïtieve manier, zodat je erg eenvoudig data kan uitlezen en gebruiken op verschillende apps, bijvoorbeeld om OEE (overall equipment effectiveness) of energy dashboards te maken. Daar is weinig tot geen IT-kennis voor vereist. Het IE-platform fungeert als de lijm tussen IT en OT, waarbij Siemens-knowhow ervoor zorgt dat het voor elke OT-operator makkelijk te begrijpen is.”

Het Industrial Edge platform vormt ook de perfecte basis voor het implementeren van nieuwe technologieën, zoals bijvoorbeeld AI of Machine Learning.
Aan de hand van Edge devices met GPU’s (Graphics Processing Unit) kunnen performante modellen rechtstreeks op de productievloer geïmplementeerd worden, die aan hoge snelheid (visuele) inspecties kunnen uitvoeren of operatoren kunnen ondersteunen voor het optimaliseren van een productieproces.

“Industrial Edge leunt ook nauw aan bij de nieuwe verschuiving van hardware-gebaseerde automatisering naar software-gestuurde functionaliteiten (software defined automation). Software-gedefinieerde automatisering maakt gebruik van gekende IT-mechanismen en past de voordelen ervan toe op de OT-wereld. De SIMATIC S7-1500V en SIMATIC WinCC Unified, in combinatie met Industrial Edge, vormen hierbij de basis. Dit biedt hardware-onafhankelijkheid, flexibele inzetbaarheid, schaalbaarheid en integratie met andere applicaties.”

Simatic
“De connectiviteitsoplossingen van Siemens zijn erop gericht om elke productieomgeving efficiënter te maken.
Ons Simatic-productportfolio past perfect in dat plaatje”, verklaart Marlies De Nul, Sales Specialist Simatic-controllers bij Siemens. “Dat omvat alle toestellen die je nodig hebt om processen aan te sturen en te controleren.”

Marlies De Nul
“De connectiviteitsoplossingen van Siemens zijn erop gericht om elke productieomgeving efficiënter te maken.”
Heel wat industriële ondernemingen kiezen voor een sterk triumviraat tussen machinebouwer/systeemintegrator, Cebeo én Siemens om hun automatiseringsprocessen gestalte te geven en data optimaal te benutten. “Bij Siemens beschikken we over een diepe en brede ervaring in de industrie en zijn we heel goed vertrouwd met uitdagingen van onder meer machinebouwers. Onze oplossingen zijn ontworpen om die noden optimaal af te dekken. De synergie met Cebeo werkt uitstekend, temeer Cebeo zelf over een specifieke afdeling beschikt met technisch erg onderlegde mensen die Siemens-producten tot in de kleinste puntjes beheersen. Daarnaast is er de Siemens Industry Academy, die ingenieursstudenten ondersteunt om bij een industriële klant de nieuwste Siemens-technologieën toe te passen in een specifieke, welomlijnde opdracht. Ook op die manier kunnen we bij IoT-projecten een belangrijke rol vertolken.”

Open source
Vaak beginnen IoT-projecten via pilootprojecten waarbij de eindklant gebruik maakt van ‘open source’-technologie. “Dat is een goed idee, mits het bedrijf in die fase er al rekening mee houdt dat het project op termijn op grotere schaal moet worden uitgerold, veilig en up-to-date moet gehouden worden, waarbij die ‘open source’-technologie niet meer zo evident is. Het IE-platform combineert de flexibiliteit van open technologieën met de betrouwbaarheid, ondersteuning en schaalbaarheid van een ecosysteem dat zich in industriële omgevingen heeft bewezen. Zo vermijd je groeipijnen bij opschaling en behoud je tegelijk de snelheid en innovatiekracht van je pilootproject”, besluit Niels Debusschere.
