Geautomatiseerde verlichting voor nieuwe bezoekerstoer Brouwerij St.Bernardus
“Systeem draait volledig op KNX”

Bezoekers op een geautomatiseerde manier inwijden in de kunst van het bierbrouwen: met dat doel voor ogen, investeerde brouwerij St.Bernardus in een volledig nieuwe bezoekersbeleving. Alle elektriciteits- en verlichtingsgerelateerde werken vertrouwde het toe aan Centrix. Naar goede gewoonte werkte zaakvoerder Andy Vanden Abeele nauw samen met Cebeo om dit project optimaal te doen slagen.
St.Bernardus uit Watou is een gerenommeerde Belgische brouwerij, opgericht in 1946. Bekend om zijn rijke, abdij-geïnspireerde bieren, produceert de onderneming klassiekers zoals de St.Bernardus Abt 12 en Pater 6. De bieren kenmerken zich door authentieke smaken, hoge kwaliteit en ambachtelijke tradities.

Het bedrijf investeert regelmatig in een modernisering van de infrastructuur. Zo liet het recent een nieuwe bottelarij bouwen én combineerde het dat met een nieuwe bezoekersrondleiding. Ook daarvoor vertrouwt St.Bernardus op technologie. Elke bezoeker krijgt een audiogids en hoofdtelefoon en kan op verschillende plaatsen in de rondleiding audiopunten scannen, waarna automatisch het bijhorende verhaal in het Nederlands, Frans of Engels volgt.
Verlichtingsstudie
Centrix, gevestigd in Watou, verzorgde alle elektriciteits-, audiovisuele toepassingen én de verlichting van de bezoekerstoer. Andy Vanden Abeele richtte Centrix circa 10 jaar geleden op. “Ik had altijd al een uitstekende professionele band met Alain Florée, Extern Specialist Tertiair Lighting bij Cebeo. Ik volgde destijds een verlichtingscursus die Alain gaf en werkte sindsdien via hem al verschillende keren samen met Cebeo voor ondersteuning bij allerlei projecten. Het lag dan ook voor de hand om dat ook voor het project bij St.Bernardus te doen.”
Nadat Andy de plannen van de architect had ontvangen, ging hij samen met Alain naar de brouwerij om de situatie ter plaatse te bekijken. “Na een overleg met de projectverantwoordelijken van de brouwerij hebben we zelf een heel gedetailleerde offerte uitgewerkt, met specifieke voorstellen voor de belichting van alle aspecten die tijdens de bezoekerstoer aan bod komen. Daarbij hielden we, voor zover technisch mogelijk, ook rekening met de voorkeuren van de architect.”

KNX
Centrix was ook verantwoordelijk voor de toegangscontrole, de aansturing van alle audiovisuele aspecten, noodverlichting en branddetectie. “In functie daarvan, was het een groot voordeel dat het management van de brouwerij zeven jaar geleden al de stap naar KNX had gezet, ter gelegenheid van de bouw van hun ‘Bar Bernard’. Dat liet ons toe om de aansturing van alle technieken die we nu hebben voorzien, op die ‘home server’ te integreren.”
Het globale verlichtingsvoorstel is gebaseerd op een uitgebreide verlichtingsstudie van Cebeo. Er komen onder meer verschillende oplossingen van Deltalight aan bod. “Dat komt omdat we graag wilden werken met 48 V-rails, wat meer mogelijkheden biedt”, pikt Alain Florée in. “Daarnaast zijn ook oplossingen van onder meer Modular, Euro-Luce en Il Fanale in het verlichtingsproject ingewerkt.”

Op één van de locaties die wordt aangedaan, is er een beschilderde gang van ruim 20 meter. “Hier hebben we gekozen voor volledig asymmetrische armaturen die voor egale verlichting zorgen (zonder ‘lichtvlekken’). Het licht valt op een uniforme manier op de muur, wat een ‘gewassen’ effect creëert waardoor schaduwen en eventuele gebreken van de muur verdwijnen.”
Hall of Fame
Een andere trekpleister is de ‘Hall of Fame’. “In deze zwartgeschilderde gang zijn een aantal kunstwerken opgehangen die als inspiratie voor speciale flessen van de St.Bernardus-bieren hebben gefungeerd”, gaat Alain verder. “Deze belichten we via ‘focus spots’, die zorgen voor elegante ‘vlekverlichting’.”
Voor de rondleiding was ook buitenverlichting nodig. “Er is namelijk een aparte ingang voor de bezoekerstoer, die zich kenmerkt door een grote betonnen wand waarop de letters St.Bernardus prijken. Het metalen beeld van de pater die op de bierflessen staat, belichten we via een heel specifieke armatuur van BEGA.”

Via focus spots zorgen we in een zwartgeschilderde gang voor elegante vlekverlichting.
Alain Florée, verlichtingsspecialist bij Cebeo
Het verlichtingsproject bracht voor Centrix en Cebeo een aantal uitdagingen met zich mee. “Het is een niet-alledaags project, waar we heel veel binnen een korte tijdspanne hebben moeten realiseren. Ook een coherent plan van aanpak voor de bekabeling hebben we grondig moeten uitdenken en voorbereiden. Tegelijk is het net met dit soort projecten dat we een verschil willen maken. Toen ik destijds met Centrix ben begonnen, lag de focus meteen op domotica-toepassingen. We hebben intussen al behoorlijk wat ervaring opgedaan in residentiële, horeca- en retailrealisaties met een grote vraag naar automatisering”, verduidelijkt Andy.
Krachtige ondersteuning
“Voor de realisatie van de gloednieuwe Brewery Tour konden we opnieuw rekenen op de deskundige begeleiding van Centrix”, getuigt Pieter Verdonck, marketingmanager bij St.Bernardus. “We hebben de afgelopen vijf jaren al voor verschillende (expansie)projecten een beroep gedaan op de expertise van Andy en zijn team. Telkens opnieuw zijn en waren we heel tevreden van de uitvoering, punctualiteit en kwaliteit. Als ‘grote’ brouwerij van de Westhoek dragen we duurzaam en lokaal werken hoog in het vaandel. Dat we kunnen samenwerken met een dergelijke lokale, kwalitatieve partner, daar zijn we enorm dankbaar voor.”
Ook de wisselwerking met Cebeo verliep eens te meer gesmeerd. “De goede band met Alain en Cebeo is onder meer gegroeid door de prima ondersteuning waar ik telkens opnieuw op mag rekenen. Zo kreeg ik dit keer veel hulp voor de keuze van de juiste armaturen en voor de verlichtingsstudie van alle afzonderlijke ruimtes. Cebeo combineert dat met een ‘hands on’-aanpak en vlotte leveringen. Dat maakt het werk voor mij, mijn twee medewerkers en de verschillende onderaannemers, heel comfortabel”, besluit Andy Vanden Abeele.
