Voor 20 uur besteld, volgende werkdag geleverd (vrijdag tot 19 uur) | + 50 000 artikelen op voorraadMeer info

Homepage

Lighting App geeft installateur en consument duidelijk beeld over verlichting voor residentiële projecten

“Allesomvattend verlichtingsdossier is voor alle partijen handig”

Welke verlichting hang ik waar in mijn nieuwbouw, verbouwde woning of appartement: het is voor iedere particulier vaak een helse klus om aan die oefening te beginnen. De verlichtingsadviseurs van Cebeo bieden de oplossing en doen dat sinds kort met de Lighting App. “Deze softwaretool is door Ocular specifiek voor Cebeo ontworpen en brengt, letterlijk én figuurlijk, heel wat licht in de duisternis”, verduidelijkt Philippe Wouters, verlichtingsspecialist bij Cebeo.

Dat Cebeo zijn adviserende rol in verlichting echt wel ter harte neemt, hebben onder meer bezoekers aan de Experience Room in Brugge al langer ondervonden. “Daar is in de toonbank een digitale toepassing verwerkt”, weet Philippe Wouters. 

Lighting app (1)

“Die is erg handig om het plan van de architect in te integreren en vervolgens voor elke ruimte de meest passende verlichting in te voorzien. Het team van verlichtingsspecialisten was al langer vragende partij om overal in België over een dergelijke tool te beschikken. Ontwikkelaar Ocular heeft twee jaar lang gewerkt om het systeem zoals het in Brugge bestaat, te laten evolueren tot een uniforme tool waar elke lichtadviseur mee aan de slag kan op zijn laptop of computer.”

 

Uniforme werkwijze

Het resultaat is de Lighting App, een systeem waar alle Cebeo-verlichtingsspecialisten een specifieke opleiding voor kregen. “Sinds enkele maanden is de Lighting App voor ons uitgegroeid tot dé manier bij uitstek om verlichtingsplannen uit te werken”, gaat Philippe verder. “Vroeger werkte iedere lichtspecialist op zijn eigen manier: in Powerpoint, in Excel of zelfs met manuele schetsen. Iedereen besefte dat we moesten evolueren naar een uniforme manier van werken, die voor installateurs, eindklanten en onszelf een grote meerwaarde zou betekenen. Het is een rol die de Lighting App met verve vervult.”

De digitale tool is uitgegroeid tot de nieuwe standaard in de adviserende functie die de verlichtingsspecialisten invullen. “Eerst en vooral gaan we praten met de eindklant: welke wensen of vragen heeft die in verband met de verlichting in zijn nieuwe of aangepaste woning? We weten uit ervaring dat het geen zin heeft om die mensen om de oren te slaan met tientallen catalogen van de ruim 120 verlichtingsmerken die we met Cebeo verdelen, want dan ‘verdrinken’ ze gegarandeerd in het aanbod. Veel beter is het om goed te luisteren naar hun verlangens en op basis daarvan onze ervaring te laten spreken voor de opmaak van een verlichtingsplan op maat dat voor elke specifieke ruimte een passende lichtkeuze omvat.”

Lighting app screenshot

Sinds enkele maanden is de Lighting App voor ons uitgegroeid tot dé manier bij uitstek om verlichtingsplannen uit te werken.

Philippe Wouters

Printbaar dossier

Het plan van de woning wordt in pdf-formaat in de digitale toepassing geïntegreerd. “In de Lighting App is ook een gigantische lijst van beschikbare armaturen geïmporteerd. Daaruit kunnen we putten om de naar ons gevoel geschikte armatuur volgens de juiste schaalverhouding in de plannen te voorzien. Rekening houdend met de wensen van de eindklant, kiezen we voor armaturen die qua vorm, afmetingen en kleur naadloos bij de andere lichtbronnen aansluiten. Op die manier kom je tot een bepaalde uniforme stijl en sfeerschepping.”

Het resultaat van het werk van de lichtexpert in de Lighting App is een printbaar dossier, dat voor de installateur en voor de consument anders is. “De installateur heeft meer nood aan technische informatie, terwijl de eindklant weinig boodschap heeft aan artikelcodes en specifieke details: hij wil vooral weten hoe de armatuur eruit ziet en welke impact dat zal hebben op het volledige interieur. Daarom is het erg interessant dat we voor elke armatuur over sfeerfoto’s beschikken.”

Lighting app screenshot 2

We beschikken voor elke armatuur over sfeerfoto's.

Philippe Wouters

Technische en visuele informatie

De nieuwe aanpak levert voor alle partijen interessante voordelen op. “De installateur krijgt een overzichtelijk dossier, met een duidelijk beeld over welke armatuur waar moet komen, met voor elke gekozen lichtbron de juiste technische fiche. Zo is het bijvoorbeeld cruciaal om weten welke diameter de te boren gaten voor inbouwspots moeten hebben. De consument krijgt op zijn beurt een dossier dat van A tot Z is afgewerkt, met sfeerfoto’s die het mogelijk maken een visueel beeld van de gekozen armaturen te krijgen. De combinatie van het werken met de Lighting App en onze ervaring zorgt ervoor dat de voorgestelde lichtplannen heel vaak meteen ‘groen licht’ van de eindklant krijgen, zodat we nog sneller kunnen schakelen. Bovendien geldt het fysieke dossier als een verkooptool voor de installateur: het helpt hem een verlichtingsconcept op professionele manier naar zijn eindklant te brengen, meerwaarde te verkopen en zijn slaagkans in projecten te verhogen.”

Het fysieke verlichtingsdossier is een verkooptool voor de installateur waarmee hij zijn slaagkans in projecten verhoogt.

Philippe Wouters

De Lighting App staat al op punt, maar ondergaat tegelijk nog continue wijzigingen. “Dat is essentieel, vermits elk lichtmerk regelmatig uitpakt met vernieuwingen in de catalogus. Zo kunnen we ook die productinnovaties in de digitale tool integreren. Het is ook mogelijk om nog meer gedetailleerde technische informatie aan de app toe te voegen, waardoor de installateur bijvoorbeeld perfect zal weten wat de afstand van een lichtbron tot een muur is, de onderlinge afstand tussen armaturen, enzovoort. In de iets verdere toekomst zullen vermoedelijk ook 3D-visualisaties mogelijk zijn”, besluit Philippe Wouters.

lighting app screenshot 3