EcoStruxure-platform van Schneider Electric geeft Cebeo gedetailleerde inzichten over energieverbruik
“Ideale tool om energiebewustzijn in alle filialen te stimuleren”
Als organisatie met meer dan 50 filialen krijgt Cebeo te maken met een stevig kostenplaatje voor het energieverbruik. Nog doordachter omgaan met energie is dan ook een absolute prioriteit. Daarom implementeerden we de voorbije twee jaar in alle filialen en in het nieuwe logistieke centrum in Blandain het EcoStruxure-platform van Schneider Electric. “Dit biedt onze filiaalmanagers een goed houvast om de elektriciteitsconsumptie op hun sites terug te dringen”, vertelt Toon Van de Wiele, Sustainability & Energy Coordinator bij Cebeo. “Tegelijk kunnen we hiermee als inspiratiebron voor onze klanten fungeren.”

EcoStruxure is het IoT-platform (Internet of Things) waaronder Schneider Electric al zijn oplossingen bundelt. “Het omvat onder meer systemen voor energiemanagement, gebouwenbeheer, datacenters, procesbeheer en machinebouw”, verduidelijkt Brice Thomas, Product Manager Digital Power en Microgrid Software bij Schneider Electric. “Als technologische basis waarop onze oplossingen worden gebouwd en geleverd, verzamelt EcoStruxure belangrijke gegevens. De analyse van die data maakt het voor organisaties mogelijk om gerichte acties te ondernemen.”
Het systeem is opgebouwd uit drie lagen. “De ‘onderste’ laag is die van de hardware”, gaat Koen Rowies, Digital Power Sales Specialist bij Schneider Electric, verder. “Allerlei toestellen, zoals bijvoorbeeld powermeters, UPS’en en andere geconnecteerde producten, worden voorzien van een communicatie-interface. Die leveren data aan voor de bovenliggende Edge-laag. Dit is software die alle gegevens van de ‘connected products’ verzamelt en visualiseert. Deze software implementeren we in de infrastructuur van de klant, omdat die dergelijke kritische procesdata liever wil isoleren en dus niet in de cloud wil laten draaien. Wél in de cloud bevindt zich de bovenste laag, die van de ‘apps & analytics’. Die gaan op basis van algoritmes en artificiële intelligentie alle data interpreteren, analyseren en bundelen in rapporten, op basis waarvan de klant optimalisaties kan gaan uitvoeren.”

Power Monitoring Expert
Cebeo koos als oplossing voor energiebeheer in alle eigen infrastructuur niet voor de Energy Hub (energiebeheersoftware voor kleine en middelgrote gebouwen), maar wel voor Power Monitoring Expert, een gedigitaliseerd energienetwerk dat speciaal is gebouwd om de operationele efficiëntie van energiekritische en -intensieve faciliteiten te maximaliseren. “Dit platform leent zich ook meer voor maatwerk”, vervolgt Koen. “De klant kan het dashboard volledig configureren volgens zijn eigen behoeften.”

Koen Rowies
De klant kan het dashboard volledig configureren volgens zijn eigen behoeften.
Cruciaal is de jaarlijkse update van de Power Monitoring Expert die Schneider Electric via een onderhoudscontract voorziet. Toon Van de Wiele, Cebeo’s Sustainability & Energy Coordinator, staat zelf in voor updates van de geconnecteerde toestellen. “Die periodieke check is van essentieel belang om de performantie van het systeem én het niveau van cybersecurity zo hoog mogelijk te houden”, pikt Brice in. “De meeste IT-bedrijven verplichten hun klanten om die reden zelfs tot het nemen van een onderhoudscontract.”
Integratie
De implementatie in de Cebeo-filialen begon eind 2022. “De integratie in ons nieuwe logistiek center in Blandain was de meest ingrijpende. Het hoofdkantoor in Waregem kwam in december 2024 als laatste aan de beurt”, legt Toon Van de Wiele uit. “De voorbije twee jaar hebben we in al onze 53 filialen energiemeters en power tags geïnstalleerd in samenwerking met lokale elektriciens. Dat ging telkens gepaard met een strategische denkoefening: wat willen we meten, hoe gaan we het meten en waar plaatsen we de meters?”

Toon Van de Wiele
We hebben in al onze filialen energiemeters en power tags geïnstalleerd in samenwerking met lokale elektriciens.
Aangezien de volledige integratie nog maar pas achter de rug is, is het te vroeg om nu al conclusies te trekken. Vanaf dit jaar kunnen de filiaalmanagers wel heel wat inzichten krijgen en daar de nodige lessen uit trekken, gezien ze binnenkort op regelmatige basis rapporten over het energieverbruik zullen krijgen. “De filiaalmanagers zullen van mij live dashboards krijgen die de grote en kleine energiestromen duidelijk in beeld brengen. Op basis van die informatie kunnen ze hun medewerkers sensibiliseren over hoe en wanneer ze hun consumptie kunnen beperken. De filiaalmanagers zullen ook elkaars dashboards kunnen consulteren en op die manier leren van hoe hun collega’s het aanpakken.”
Cebeo is ook van plan om interne opleidingen inzake energiebewustzijn te voorzien. “Zeker met het oog op de huidige energietransitie – waarbij steeds meer toestellen elektrisch draaien, en dus niet langer op gas – zal ons elektriciteitsverbruik sowieso stijgen; niet alleen vanwege verbruikers in de gebouwen zelf, maar ook door de laadpalen voor elektrische en hybride voertuigen. We vangen dat deels op met de plaatsing van zonnepaneelinstallaties bij zoveel mogelijk filialen, maar dan nog zal elke ‘quick win’ of andere acties die energiebesparing beogen, nuttig zijn.”

Inspiratie
De data over het energieverbruik zal in elk filiaal op termijn ook op schermen te zien zijn. “Op die manier dienen we een dubbel doel. Enerzijds herinnert het onze eigen mensen aan de opportuniteiten die er zijn om het energieverbruik te beperken. Daarnaast zullen ook onze installateurs die informatie zien. We willen hen op die manier wijzen op de meerwaarde van energiemanagementsystemen zoals de Power Monitoring Expert van EcoStruxure. Het kan hen inspireren om zelf in dergelijke slimme, digitale oplossingen te investeren”, besluit Toon.
Meer weten over Home & Building 15?
Ontdek er alles over!
Meer weten over Home & Building 15?Lees het dossier