Nieuw datacenter voor Medpace is een feit dankzij ondersteuning van Cebeo
“Heel specifiek project vereist extra kennis”
Een gloednieuw datacenter bouwen, is niet bepaald een makkelijk, alledaags klusje. Dat beseft ook de sterk uitgebouwde technische dienst van het in Leuven gevestigde Medpace. Daarom vertrouwt het team graag op de diensten van Cebeo, met wie het in het verleden al regelmatig erg constructief had samengewerkt. “Dankzij de state-of-the-art oplossingen en bekabeling, kunnen we dit project volgens de regels van de kunst én volledig ‘future proof’ realiseren”, verduidelijken Steff Verschueren en Kristof Devolder van Medpace.

“Een ruimte met betonnen structuur, zonder daglicht en met goed controleerbare temperatuur, is ideaal voor een datacenter.”
Kristof Devolder
Medpace is een Amerikaanse farmaceutische multinational die in elk werelddeel prominent aanwezig is als ‘full service’-specialist in klinische research. “Onze klanten ontwikkelen geneesmiddelen en vaccins”, verduidelijkt facility manager Steff Verschueren. “Voor hen realiseren we studies, analyses van stalen en integrale begeleiding. Wereldwijd beschikken we over vier labs die proefstalen onderzoeken.”
Mee evolueren met groei
Uiteraard zijn dat processen die erg veel kritische data opleveren. Het beheer en de controle daarvan, vereisen een hoogwaardig datacenter. “Sinds we in België zijn opgestart, groeien we jaarlijks met 15 tot 20 procent”, gaat Steff verder. “Dat vertaalt zich onder meer in een stijgend aantal gebouwen, maar ook de datacenterinfrastructuur moet mee evolueren, temeer we het Europese datacenter voor de hele Medpace-groep zijn. Daarom nemen we binnenkort een nieuw logistiek centrum in gebruik, waar een kersvers datacenter in komt.”
“Met onze technische dienst beschikken we intern over heel wat knowhow, waardoor we goed gewapend zijn om dit project zoveel mogelijk zelf in handen te nemen. Alleen kan je voor zo’n specifiek project zeker nog extra expertise gebruiken. Daarvoor klopten we aan bij Cebeo, met wie we al heel lang een prima relatie hebben voor adviezen over en leveringen van de juiste technische componenten. Bovendien bevindt hun Leuvense filiaal zich dichtbij onze gebouwen.”
Het nieuwe datacenter is voorzien in de kelderruimte van het nieuwe gebouw. “De locatie én de aankleding van zo’n ruimte zijn heel belangrijk”, stipt Kristof Devolder, Senior Maintenance Technician, aan. “Een ruimte met betonnen structuur, zonder daglicht en met goed controleerbare temperatuur, is ideaal. De kelder leent zich ook voor vlotte aanpassingen en eenvoudige integratie van koelgroepen, noodstroomvoedingen en connectiviteit naar de buitenwereld toe. Aangezien ook de aankleding van de ruimte volledig aan de vereisten van een datacenter moet zijn aangepast, was het nuttig dat we bij Cebeo en hun partners terecht konden. Zij gaven ons advies inzake de inrichting en afwerking van de ruimte met oog voor de geldende normen rond brandveiligheid, toegang, verlichting, antistatische verf, verhoogde systeemvloer en uiteraard alle redundantie oplossingen die noodzakelijk zijn voor de uptime werking van het datacenter en de bedrijfszekerheid van processen.”

“De warme restlucht wordt aangeboden aan de koelingsapparatuur, zodat de koeling heel efficiënt gebeurt.”
Alain Heymans
Koeling en verwarming
Omdat Medpace al een gelijkaardige datacenterinfrastructuur in de Verenigde Staten heeft, had de interne IT-dienst een goed idee over welke materialen het bij Cebeo kon bestellen. “De racks van APC by Schneider Electric lenen zich uitstekend voor het invullen van datacenterbehoeften”, pikt Alain Heymans, Business Development Manager Datacom bij Cebeo, in. “Voor het koelen van de ruimte maken we gebruik van ‘in row’-cooling, door de koelingsgroep te integreren in een datarack-rij. Daarnaast komt er ook een ‘warme’ gang vlakbij de buitenmuur. De warme restlucht wordt aangeboden aan de koelingsapparatuur, zodat de koeling heel efficiënt gebeurt. Een gedetailleerde studie vooraf is een absolute noodzaak en werd aan de hand van een simulatiemodel opgemaakt door de specialisten van Schneider Electric in nauw overleg met de IT-dienst van Medpace.”

Zeker in een datacenter is stroomuitval absoluut te vermijden. “Daarom is gekozen voor een volledig redundante opbouw”, vervolgt Kristof. “De ‘dirty feed’ (Feed A, maakt gebouw van de normale gebouwspanning) krijgt volledige ondersteuning van de ‘secure feed’ (Feed B, geleverd door de UPS’en/noodstroomvoedingen). Het evenwicht (‘load balancing’) tussen beide is gegarandeerd door een DCIM (Datacenter Infrastructure Management System), dat niet alleen alle activiteiten binnen dit datacenter beheert, maar ook alle UPS’en van Medpace wereldwijd kan aansturen via de cloud. De nieuwste generatie DCIM-software maakt het eenvoudiger om op afstand zicht te hebben op de stroom- en koelinfrastructuur, waardoor je de beschikbaarheid kan handhaven en tegelijk beveiligings- en duurzaamheidsuitdagingen aanpakt.”
“We zijn erin geslaagd om de ruimte aan de strengste brandveiligheidsnormen te laten beantwoorden.”
Steff Verschueren
Ook inzake connectiviteit zal de nieuwe serverruimte van Medpace aan de meest recente eisen voldoen en zelfs helemaal aan toekomstige normen beantwoorden. “Dat kan door gebruik te maken van de Pan MPO, een multiple-fiber connector van Panduit”, weet Alain. “De installateurs van Simac, een IT-partner van Medpace, zullen deze geprefabriceerde verbindingselementen heel vlot in de ruimte kunnen uitrollen. Het is een systeem dat zich leent voor het aansluiten van zowel koper- als glasvezelbekabeling en tegelijk heel flexibel is om toekomstgericht in te spelen op nieuwe bandbreedte-applicaties. Ze zijn al uitvoerig getest na de productie door Panduit zelf, maar zullen ook na installatie opnieuw volledig worden getest door Simac als gecertificeerd installatiepartner. Dat biedt een garantie voor het vlekkeloos functioneren van de datacenterconnectiviteit.”

Brandveiligheid
Begin mei zijn alle kabelwegen voorzien, daarna begon de technische dienst bij Medpace met het voorzien van de functiebekabeling voor de sturing van het gebouw. Vervolgens start de invulling van de datacenterruimte zelf. “We zijn erin geslaagd om de ruimte aan de strengste brandveiligheidsnormen te laten beantwoorden (brandweerstand van 2 uur, op sommige plaatsen zelfs 3 uur). Eens te meer heeft ons partnership met Cebeo erg veel vruchten afgeworpen: dankzij deze samenwerking hebben we veel extra kennis opgedaan. Cebeo bewees nog maar eens snel te kunnen schakelen en de communicatie verloopt uitstekend. Zo blijkt dat zij ook voor datacominfrastructuur absoluut een geschikt aanspreekpunt zijn”, besluiten Steff en Kristof.
