Cebeo test integratie van lichtgewicht zonnepanelen op eigen daken

“Volwaardig alternatief voor conventionele oplossingen”

Om de CO2-uitstoot van je bedrijf omlaag te krijgen, moet je soms innovatief zijn. Daarom deed Cebeo onlangs een testcase voor de plaatsing van lichtgewicht zonnepanelen op daken die niet geschikt zijn voor de ‘traditionele’ panelen. Ons filiaal in Kuurne kreeg de primeur, mét een positief resultaat: door de goede ervaringen met de opbrengst aan zonne-energie daar, bekijkt Cebeo de mogelijkheid om deze oplossing ook op andere daken te plaatsen. Binnenkort zullen ze ook worden toegevoegd aan ons assortiment, zodat installateurs ze ook aan hun eindklanten kunnen aanbieden.

Cebeo wil, als onderdeel van de Sonepar-groep, een pioniersrol vertolken in de energietransitie. “Dat impliceert onder meer dat we op zoveel mogelijk van onze daken zonnepanelen willen plaatsen om zelf meer groene elektriciteit op te wekken. Onze globale elektriciteitsbehoefte is gestegen nu we steeds meer gebouwen verwarmen met warmtepompen, die elektrisch worden aangedreven”, verduidelijkt Alain Van Ryckeghem, projectmanager Facility bij Cebeo.

“De afmetingen zijn vergelijkbaar aan die van gewone panelen, terwijl het rendement nagenoeg evenwaardig is.”

Bij vrij moderne gebouwen is het plaatsen van een PV-installatie doorgaans geen probleem, omdat de draagkracht van de daken daar meer dan voldoende is om conventionele zonnepanelen op te voorzien. Alleen: bij sommige daken volstaat het dragend vermogen dus niet. “Dat is onder meer het geval voor ons filiaal in Kuurne. Vrij recent zijn we in die Zuid-West-Vlaamse gemeente verhuisd naar een nieuwe locatie die commercieel beter gepositioneerd is, maar dat pand heeft al een bepaalde levensduur. Een analyse van het dak leerde ons dat de draagkracht onvoldoende is om er standaard zonnepanelen – die al snel voor 20 kg extra gewicht per vierkante meter zorgen – te voorzien. Daarom gingen we de markt op, op zoek naar een alternatieve en volwaardige oplossing.”

Andere plaatsing

Die vond Cebeo bij lichtgewicht zonnepanelen. Die zijn, globaal bekeken, 50 tot 90% lichter dan reguliere PV-panelen (gemiddeld 2,9 kg per m²) en ongeveer  95 % dunner. “De afmetingen zijn vergelijkbaar met die van gewone panelen, terwijl het rendement nagenoeg evenwaardig is. Omdat de lichtere panelen plat op het dak worden geplaatst, is de invalshoek niet ideaal. Daar tegenover staat dat ze wel de hele dag zonlicht krijgen. Ook voor ronde daken zijn ze heel geschikt.”

De lichtgewicht panelen zorgen er dus voor dat je de eventuele structurele beperkingen van een gebouw niet langer als excuus kan gebruiken om géén zonnepanelen te hoeven leggen. De plaatsing vereist wel een andere aanpak. 

“Eerst en vooral moet het type dakbedekking worden doorgegeven, met onder meer tests van de elasticiteit en uitzetting van de dakbedekking. De leverancier van de siliconen, kan op basis van deze dakbedekkingsgegevens de juiste kit bepalen. ‘Lightweight’ zonnepanelen plaats je namelijk door ze te verlijmen op pvc-profielen. Het vergt dus andere vaardigheden van de installateur. Installateurs kunnen eerst een korte opleiding volgen bij Cebeo en zich laten ondersteunen door onze Cebeo-specialisten Green & Smart samen met een expert van de producent, zodat hij alle nodige skills onder de knie krijgt. De panelen en de kit worden als één pakket geleverd.”

“De plaatsing van panelen gebeurt via verlijming en vergt dus andere vaardigheden van de installateur.”

Vlot te vervangen

De mogelijkheid om de panelen te vervangen, is een andere grote troef. “Als een paneel defect zou zijn, kan je het probleemloos vervangen zonder beschadiging aan de dakbedekking te veroorzaken. In vergelijking met traditionele PV-installaties laten de ‘lichtere jongens’ zich wat minder snel plaatsen, gezien dat proces ook iets arbeidsintensiever is. Een rendementsanalyse van de in september 2023 geïnstalleerde oplossing in Kuurne leert ons dat de opbrengst amper moet onderdoen voor die van klassieke panelen. De conventionele PV-installaties blijven wel de voorkeur genieten als de draagkracht van het dak dit toelaat.”

Sunman

Gezien de positieve ervaringen met de installatie in Kuurne, zal Cebeo de panelen ook laten plaatsen op andere eigen daken die niet geschikt zijn voor de plaatsing van de gewone panelen. “Binnenkort nemen we de ‘lightweight’-oplossingen van Sunman op in ons eigen assortiment. Daardoor kunnen installateurs dus voor elk type dak een volwaardige oplossing voor groene elektriciteit aan de eindklant voorstellen.”