Energiemanagementsysteem is het hart van een gebouw dat op groene stroom functioneert

“Energiemanagement is de oplossing van de toekomst”

 

Hernieuwbare energie is ‘hot’ en dat zal het ook blijven. Onvermijdelijk heeft dit een grote impact op het werk van de moderne elektro- én HVAC-installateur. Het is een evolutie die veel veranderingen met zich meebrengt. Green & Smart by Cebeo helpt je om door de bomen het bos te zien en een totaaloplossing aan te bieden. “Op die manier willen we ons nog meer profileren als dé vertrouwensorganisatie en ‘one stop shop’ voor elke installateur”, verduidelijken Hilde Vandenberghe (Category Manager Renewables & HVAC), Michèle De Brabandere (Market Manager Building) en Eveline Van der ginst (Product Manager Heating, Airco & Heating Pumps).

2024 Green_Smart_Illustratie_RESI

In de energiemarkt zagen we de voorbije jaren vooral een aanzienlijke groei van PV-installaties, vaak gekoppeld aan een thuisbatterij. “Zo’n tendens heeft doorgaans te maken met wetgeving en het al dan niet verstrekken van specifieke subsidies”, legt Hilde Vandenberghe uit. “Nu je in ons land geen ondersteuning voor zonnepanelen en batterijen meer kunt krijgen, vertraagt die groei wel wat, maar dergelijke producten blijven een belangrijke rol spelen.”

Tegelijk treedt er ook in de HVAC-markt een trend naar elektrificatie op. “De populariteit van warmtepompen stijgt bijvoorbeeld aanzienlijk”, pikt Michèle De Brabandere in.  “Op dit moment zijn sommigen nog wat twijfelachtig, omdat de verhouding van de kost van elektriciteit ten opzichte van de kost van gas te hoog is om de warmtepompinstallatie rendabel te maken. Dit heeft niets te maken met het rendement van de warmtepomp op zich, maar alles met de hoge taksen op onze elektriciteit. Een taks-shift dringt zich op, want velen twijfelen om nu al in een warmtepomp te investeren, wat logisch is. Mensen kijken vooral naar de directe impact op hun financiën. Toch kunnen we er niet omheen dat de warmtepomp op langere termijn de juiste keuze is, zowel ecologisch als economisch.”

2022-01-14 - CEBEO - NY event - portret - 9679

We kunnen er niet omheen dat de warmtepomp op langere termijn de juiste keuze is, zowel ecologisch als economisch.

Michèle De Brabandere

Ecosysteem

Het zijn tendensen die het professionele leven van installateurs aanzienlijk beïnvloeden. “Alle technieken die voor een gebouw vereist zijn, zullen meer dan ooit met elkaar verbonden zijn, idealiter aangestuurd door een intelligent EMS (energiemanagementsysteem). Daardoor zullen klanten uit alle segmenten (residentieel en niet-residentieel) van hun professionele partner verlangen dat die alle technieken beheerst. Iedere installateur (in groene energie, HVAC of de traditionele ‘elektro’) die op die trend wil inspelen, zal zijn aanbod dus moeten verruimen. Dat kan volledig in eigen beheer, of door de creatie van een ecosysteem met kwalitatieve en betrouwbare partners, die er samen in slagen om de energiezuinigheid van een gebouw te optimaliseren”, vervolgt Michèle.

Die transformatie zal geleidelijk gebeuren, maar de eerste zaadjes ervan zijn intussen al een tijdje geplant. “Eigenlijk bevinden we ons nu op het kantelpunt waarbij de rol van de installateur verandert naar die van een energie-adviseur”, gaat Hilde verder. “De invoering van het capaciteitstarief, het algemeen verbod vanaf 2025 voor gasaansluitingen bij nieuwbouwrealisaties en de implementatie van de digitale teller, zijn belangrijke aspecten waar ze de eindklant op moeten wijzen. Veel mensen kijken met enige argwaan naar de digitale teller, maar die biedt wel een gedetailleerd inzicht in het verbruik, waardoor je – eventueel met de hulp van een EMS – kan streven naar een zuinig én evenwichtig stroomverbruik. Op die manier kan je de pieken van je energieconsumptie zoveel mogelijk uitvlakken en help je ook mee aan een stabiel elektriciteitsnet. Akkoord, dat is in eerste instantie de verantwoordelijkheid van netbeheerders, maar iedereen is gebaat bij een continue stroomtoevoer.”

2022-01-14 - CEBEO - NY event - portret - 0040

De rol van de installateur verandert naar die van een energie-adviseur.

Hilde Vandenberghe

De ontbrekende schakel in het Cebeo-concept van een ‘Green & Smart’-gebouw was tot nu de warmtepomp. “Het is een systeem waarvan de techniek de jongste jaren verder is geoptimaliseerd, waardoor die ook bij renovaties aangewezen is”, zegt Eveline Van der ginst. “Zo kan je een warmtepomp bijvoorbeeld op bestaande radiatoren aansluiten, als de diameter van de leidingen dat tenminste toelaat. Voor de integratie van een warmtepomp is het een meerwaarde als de isolatie (zowel van ramen, muren, dak als vloer) op punt staat. Daarmee gepaard zien we in ventilatie een opmars van het D-systeem, waarbij mechanische aan- en afvoer met warmtewisseling leidt tot betere energetische prestaties van een gebouw. Ook dergelijke oplossingen behoren tot de productportfolio van Cebeo.”

Eveline Van der ginst

Installateurs kunnen bij Cebeo terecht voor een totaalconcept.

Eveline Van der ginst

Totaalconcept

Uiteraard zorgt Cebeo ervoor dat de installateur tijdens die transformatie niet in de kou blijft staan, letterlijk noch figuurlijk. “Ons assortiment omvatte al oplossingen voor airconditioning, nu nemen we daar ook warmtepompen en aanverwante producten in op”, gaat Eveline verder. “Met andere woorden: installateurs kunnen bij ons terecht voor een totaalconcept, tot en met systemen voor vloerverwarming. Bovendien hebben we een toegewijd team samengesteld dat onze professionele klanten volledig kan ondersteunen. Dat begint bij specifiek advies over het informeren van de eindklant en krijgt een vervolg in begeleiding voor de juiste oplossingen, specifieke berekeningen, gedetailleerde offertes, een aanzienlijke voorraad aan materialen en accessoires, tot en met hulp bij de ingebruikname van installaties. Die boodschap zullen we ook brengen op onze huisbeurs Cebeo Technologie.