Installateur Xavier installeert off-gridsysteem in eigen loods: “Energiecrisis? Dat staat niet in mijn woordenboek”

Toen bleek dat er geen netaansluiting was voor elektriciteit in zijn nieuwe loods, wilde installateur Xavier Verfaillie uit Vichte zelf een off-gridsysteem installeren. Dat is een energiesysteem dat volledig los staat van het elektriciteitsnet. “Als zelfstandige ben ik graag volledig autonoom en dat wilde ik ook bereiken voor mijn energiemanagement”, vertelt hij. Samen met ‘Green & Smart’-specialist Jeroen De Praetere van Cebeo, verwezenlijkte hij zijn droom.

Een passie voor zonne-energie

Xaviers passie voor hernieuwbare energie is er al langer dan vandaag. In 1988 bouwde hij als ware pionier al zijn eigen zonneboiler. Nu, enkele decennia later, stond hij opnieuw voor een uitdaging toen hij een loods kocht. “Het dak moest ik volledig herstellen, ik heb dan meteen ook de keuze gemaakt om zonnepanelen te leggen. Als ik iets doe, wil ik het meteen in orde doen”, legt de installateur uit. 

Bij een on-gridsysteem zijn zonnepanelen verbonden aan het elektriciteitsnet, maar dat is dus niet de weg die Xavier insloeg. “Xavier zou bij wijze van spreken op een onbewoond eiland kunnen werken en nog energie hebben”, lacht Jeroen De Praetere. Toen de installateur eind december 2021 aanklopte bij Jeroen met zijn wensen, vertaalde de Cebeo-specialist die naar een realistische oplossing. Op zijn loods liggen nu veertig zonnepanelen die gekoppeld zijn aan omvormers om die zonne-energie beschikbaar te maken. “Nu, achttien maanden nadat ik mijn off-grid energiesysteem heb opgestart, heb ik nog geen enkele spanningsonderbreking gehad”, glundert Xavier. “Van verlichting tot de werking van mijn machines, alles is aan dit systeem te danken.”

“Met dit systeem heb ik geen last van schommelende energietarieven en kom ik niet voor financiële verrassingen te staan.”

Xavier Verfaillie

Victron Energy

De zonnepanelen zijn verbonden met MPPT’s, dat zijn zonnepaneelomvormers van Victron Energy, een Nederlandse firma die gespecialiseerd is in zowel on- als off-grid energiesystemen. “Oorspronkelijk bood het Nederlandse bedrijf haar producten vooral aan in de maritieme wereld, aangezien bijvoorbeeld boten ook alleenstaande eilanden vormen”, zegt Jeroen. “De oplossingen die Victron Energy kan bieden, zijn volledig op maat  van de klant.”

In Xaviers systeem zijn de zonnepaneelomvormers verbonden met 12 lithiumbatterijen (type LFP) die samen goed zijn voor 28,8 kWh. “Dat is het dagelijks energieverbruik van zo’n 2,5 huishoudens”, vergelijkt Jeroen. Die batterijen zijn dan weer verbonden aan de Multiplus II-omvormers van Victron Energy, die de gelijkstroom omzetten naar wisselstroom. 

“Daarvan hebben we er drie voorzien van telkens 5kVA”, gaat de Cebeo-specialist Green & Smart verder. “Door drie toestellen te gebruiken, kunnen we een volwaardig driefasesysteem opbouwen. Elk toestel neemt één fase voor zijn rekening. Mocht de batterijlading toch te laag raken door bijvoorbeeld een te lange periode zonder zonlicht, is het driefasesysteem gekoppeld aan een stroomaggregaat die automatisch wordt gestart.” Door slim energiemanagement heeft Xavier die weliswaar nog maar zelden nodig gehad. De status van het systeem kan hij telkens live volgen op zijn dashboard. 

“Mijn klanten zijn positief over de mogelijkheden en sturing van het systeem.”

Xavier Verfaillie

Voordelen

Het grote voordeel van de investering vindt Xavier de bedrijfszekerheid: “Alleen ik beheer mijn eigen systeem. De energiecrisis? Die ken ik niet. Ik heb geen last van schommelende energietarieven en kom niet voor financiële verrassingen te staan. Het is een rust dat ik mijn kinderen deze zekerheid kan doorgeven. De investering kost me nu niks meer en hen dus ook niet. Het is trouwens sowieso cruciaal om na te denken over energiemanagement. Binnenkort zullen we niet langer kunnen werken met aardgas of stookolie. Dit is de toekomst.”

Ook Jeroen De Praetere beaamt de stijgende populariteit van energiemanagementsystemen. “Heel veel mensen verdiepten zich in de materie tijdens de energiecrisis. Als de digitale teller en het capaciteitstarief ook nog eens volledig doorgedreven zijn, zal de interesse alleen maar stijgen. Zeker nu ook steeds meer mensen hun elektrische wagens thuis laden, wat toch een grote verbruiker is.” Sinds 2022 zien de eerste installaties bovendien hun groenestroomcertificaten verdwijnen. Aangekochte elektriciteit zal een steeds grotere hap uit het gezinsbudget nemen. “De nood om systemen te optimaliseren, komt er echt wel aan”, sluit hij af.

“Energiemanagement en de bijhorende systemen zijn een wereld apart, die me toch sterk interesseert.  Ik probeer de uitleg voor mijn klanten te verduidelijken met mijn eigen installatie zodat ze goed weten waar het om gaat. De klanten zijn positief over de mogelijkheden en sturing van het systeem.” 

Samenwerking met Cebeo

Xavier Verfaillie en Jeroen De Praetere ontmoetten elkaar zo’n acht jaar geleden tijdens InterSolutions. “Toen was ik geïnteresseerd in batterijen en Jeroen wist mij meteen het juiste advies te geven”, vertelt de installateur. “Sindsdien heb ik meerdere opleidingen gevolgd bij Cebeo, hebben we samen projecten verwezenlijkt… De opvolging is altijd heel goed.” Voor dit project is Jeroen ook tijdens de opbouw komen kijken en heeft hij geholpen in de begeleiding. “Ik kende het systeem natuurlijk al, maar Jeroens expertise was zeker een meerwaarde. Voor de kennis van de componenten heeft hij me goed bijgestaan.”

Ook in de toekomst hopen Verfaillie Elektro & Techniek en de ‘Green & Smart’-afdeling van Cebeo nog verder te werken. “Als Jeroen in verlof is, heb ik geen probleem om op zijn vakbekwaamheid te wachten”, lacht Xavier. “Ik ben heel tevreden over alles wat hij kan betekenen voor mij en mijn klanten.”