Qbus lanceerde met Luqas succesvol energiemanagementsysteem (EMS)

“Krijg weer controle over je energiefactuur”

Een vast of variabel elektriciteits- en/of gascontract? Zonnepanelen voorzien, al dan niet met een batterij? Wat met laadpalen en elektrische auto’s? En hoeveel bedraagt mijn volgende energiefactuur? Het zijn maar enkele vragen die de doorsnee consument vandaag op zijn bord krijgt en die niet altijd makkelijk te beantwoorden vallen. De integratie van een energiemanagementsysteem helpt om een duidelijk overzicht te krijgen over alle energievragers en -verstrekkers. Met Luqas lanceerde Qbus zo’n systeem, waar ook Cebeo veel ondersteuning kan voor bieden.

New Content Item (1)

EMS is de gangbare term om de hulpmiddelen te beschrijven die in bedrijven en woningen inzetten om hun energieprestaties te verbeteren. “Het EMS is een essentieel instrument voor energiebeheer: je kan er het energieverbruik in detail mee meten, verbeteringsmogelijkheden identificeren én die verbeteringen inplannen. De implementatie van een EMS voldoet aan de ISO 50001-norm. Die internationale norm is gericht op alle spelers (tertiair, industrie, lokale overheden, …) en biedt een nauwkeurig kader voor het opstarten van de implementatie van een energiebesparingsprogramma”, verduidelijkt David Pirson, Sales Engineer voor Wallonië bij Qbus Building Intelligence.

New Content Item (1)

“Door een EMS worden mensen zich automatisch bewuster van hun werkelijke energieverbruik.”

Met andere woorden: een EMS laat toe om de energiestromen in een gebouw, winkel of woning actief te bewaken en te controleren. “Op die manier worden mensen zich automatisch bewuster van hun werkelijke energieverbruik. Logischerwijs willen ze dan de verhouding tussen de eigen energiegeneratoren én -consumenten in huis optimaliseren. Een ander aandachtspunt waar een EMS voor zorgt, is het aanpassen van het verbruik aan de tijd (om pieken te verminderen) en aan kosten (zoals dynamische tarieven). Een EMS fungeert als centrale beheerder voor elke – al dan niet complexe – individuele installatie. Denk maar aan het opladen van een accu in huis, het opladen van een auto, de aanwezigheid van meerdere oplaadpunten, rekening houdend met eventuele aanwezigheid van zonnepanelen…”

Cruciaal is dat de beheerder ervoor zorgt dat de gebruiker niet aan thermisch comfort, noch aan autonomie, inboet.

Luqas

Qbus legt zich toe op de ontwikkeling en verkoop van hard- en software die de energie-efficiëntie van gebouwen verhoogt. Daardoor zorgt het ook voor meer rust bij de bewoners. Eén van die oplossingen is de slimme elektriciteitsmanager Luqas.

“Dit systeem beheert de energiestromen in je woning”, gaat David verder. “Luqas regelt de belangrijkste elektriciteitsverbruikers (oplaadpunten, boiler, warmtepomp) op basis van de huidige energieconsumptie. De praktische regelaar zorgt ervoor dat je zelf bepaalt wat je wil verbruiken. Daarnaast krijg je waarschuwingen bij overconsumptie of bij hoge pieken.” 

New Content Item (1)

Om Luqas te kunnen integreren, heb je in eerste instantie een digitale meter nodig. “Het gaat om een DIN-railmodule die we aansluiten op die digitale meter, het lokale netwerk, de oplaadterminals en de warmtepomp of warmtepompboiler. Luqas visualiseert de energiestromen dan op de Qbus Control. Dat is onze applicatie in de cloud die een beter overzicht biedt en duidelijke meldingen geeft om snel in te grijpen indien nodig.”

De interactie tussen Luqas en Qbus Control biedt live visualisatie van energieafname en -injectie, persoonlijke energierapporten en bewustmaking. “De module kan bovendien mee evolueren met het energielandschap: voor upgrades op het netwerk is er geen tussenkomst van de installateur of eindklant nodig.”

New Content Item (1)

“De praktische regelaar van Luqas zorgt ervoor dat je zelf bepaalt wat je wil verbruiken.”

Integratie

De voordelen van Luqas zijn ontelbaar: je bespaart energie (en dus geld), verbetert je CO2-uitstoot en kan op basis van verbruiksgegevens een corrigerend actieplan opstellen. Extra interessant is dat de installatie geen specifieke kennis vereist. “Een korte training van drie uur bij Cebeo volstaat voor elke installateur om Luqas onder de knie te krijgen”, gaat David verder. “De installatie zelf duurt maar 10 minuten (exclusief verbindingen) en kan met behulp van een app of internet. Deze EMS zowel in een klassieke elektrische installatie als in combinatie met teleruptoren of met een domoticasysteem.”

 

New Content Item (1)

Bovendien werken Qbus en Cebeo samen om de nodige ondersteuning te bieden. “Momenteel zijn in diverse filialen van Cebeo opleidingen voor installateurs aan de gang. Ook het intern en extern personeel van Cebeo is via vormingsmomenten goed vertrouwd met onze recentste oplossingen. Er zijn ten slotte samenwerkingsakkoorden tussen Cebeo, Qbus en diverse technische scholen.”