Datacommunicatie-infrastructuur in nieuw ziekenhuis van Charleroi 

Datacommunicatie-infrastructuur in nieuw ziekenhuis van Charleroi 

“Maximaal ingespeeld op ieders noden” 

Hoe complexer een project, hoe beter leveranciers hun meerwaarde kunnen bewijzen. Die boutade gaat zeker op voor de synergie tussen Legrand en Cebeo bij de invulling van het datacommunicatieluik voor het Grand Hôpital de Charleroi (GHdC). Vier installatiebedrijven zijn nog minstens tot eind volgend jaar volop bezig om alles te integreren. Ze waardeerden het ten zeerste dat Legrand en Cebeo tot het uiterste gingen om de producten, de logistieke én de administratieve flow optimaal op hun keuzes en werkmethodieken af te stemmen.

Intro Datacommunicatie-infrastructuur

Het Grand Hôpital de Charleroi is op dit moment vermoedelijk één van de meest imposante werven van het land. Het ziekenhuis bevindt zich nu nog op vijf sites, maar wordt gecentraliseerd op één locatie, waar 4500 mensen – onder wie 500 dokters – aan de slag zullen gaan. De zorginstelling is daarmee de belangrijkste private werkgever van Charleroi. Het nieuwe ziekenhuis bevindt zich op een domein van 17 hectare en zal normaliter in 2024 in gebruik worden genomen.

Een tijdelijke vereniging  van vier installatiebedrijven (Equans, Cegelec, VMA Nizet en EEG) won de aanbesteding voor het lot elektriciteit en data. Zij vertrouwen op hun beurt het integrale luik datacommunicatie toe aan Cebeo en Legrand.


“We danken dat hoofdzakelijk aan het feit dat we een volledige oplossing boden die integraal tegemoet komt aan de eisen en de noden van de opdrachtgever”, vertelt Steven Gossye, Project Development Manager Datacom/Telecom bij Cebeo. “De items die door de eindklant (het ziekenhuis, red.) en het studiebureau gegeerd waren, zijn stuk voor stuk producten die verschillende fabrikanten wel in hun portfolio hebben, maar die doorgaans niet allemaal in de portefeuille van één en dezelfde ‘vendor’ zitten. Er was een heel actieve zoektocht vereist om de hele breedte van de gewenste producten voor datacommunicatie aan te bieden. Het geeft veel voldoening dat we daar goed in zijn geslaagd.”

 “Het gezamenlijk opstellen van een volledige logistieke planning heeft voor veel duidelijkheid gezorgd.”


Rik Desmet, Cebeo

Intense samenwerking 

Om de klant maximaal te ontzorgen, was er voortdurend een sterke wisselwerking tussen Cebeo en Legrand nodig. “Bij Cebeo heeft de dienst National Key Accounts & Large Projects de lead genomen en de handen in elkaar geslagen met onze nationale datacel”, aldus Rik Desmet, National Key Account Manager bij Cebeo. “Dat was essentieel om de behoeften van de vier installateurs te detecteren, de werkmethodes van die bedrijven te leren kennen en dat maximaal af te stemmen met de dienst Sales Solution binnen Legrand. Dat heeft ons toegelaten de klant helemaal op diens wenken te bedienen.”

“Eenmaal de tijdelijke handelsvereniging (THV) alle technieken had gekozen, resulteerde de onderhandeling met ons in een raamcontract tussen Cebeo en de THV dat de krijtlijnen uittekende waarbinnen de vier installateurs hun bestellingen konden plaatsen”, gaat Steven Gossye verder.
 

Administratieve vereenvoudiging 

“Vanuit het besef dat het voor de installatiebedrijven een huzarenstukje is om dit project goed uit te voeren, hebben we er alles aan gedaan om hen zoveel mogelijk te ondersteunen”, pikt Rik Desmet in. “Zo was de optimalisatie van de logistieke flow bijvoorbeeld essentieel. Daarnaast hebben we ook de administratie vereenvoudigd door voor de vier installatiebedrijven dezelfde projectreferenties te creëren, die ze aan uniforme prijzen zelf konden bestellen, mét facturatie op hun eigen bedrijf. Daarnaast is ook een contactenmatrix opgesteld, voor een vlotte verwerking en uitlevering van de bestellingen. Dit werd door de 4 installatiebedrijven, Equans, Cegelec, VMA Nizet en EEG, zeker meegenomen in hun beslissing om met Cebeo en Legrand samen te werken.”

Picture Alinea 2

“We zijn samen met Cebeo succesvol op zoek gegaan naar wat Legrand wereldwijd in zijn portfolio heeft om aan de heel brede vraag naar producten te kunnen voldoen." 

Raphaël Beguin, Legrand

Producten op maat 

Ook voor de keuze van alle materialen was er intens overleg tussen Cebeo en Legrand enerzijds, en de THV anderzijds. “Er waren voor bepaalde noden heel specifieke wensen. Zo opteerden de installateurs bijvoorbeeld voor gesloten dataracks van hoge densiteit (47 hoogte-units, in plaats van de 42 hoogte-units die standaard zijn). Daarnaast hadden ze een voorkeur voor gehoekte patchpanelen, waardoor er nagenoeg geen nood meer was aan oplossingen voor horizontaal rackmanagement”, weet Raphaël Beguin, Area Sales Manager Installers South bij Legrand. Hij kreeg intern bij Legrand veel ondersteuning van Rony De Pauw (Sales Manager Project Management Real Estate), Wim Kemps (Technical Solutions Lead Qualifier) en Jérôme Guiard (Key Account Manager) om dit project zo goed mogelijk te servicen.

Ook voor open dataracks waren er speciale wensen. “Omdat wij bepaalde items niet standaard in ons assortiment voor de Belgische markt hebben zitten, zijn we samen met Cebeo succesvol op zoek gegaan naar wat Legrand wereldwijd in zijn portfolio heeft”, vervolgt Beguin.

Picture alinea 3

“Om stockbreuken voor dit project te vermijden, hebben we een mix van op maat gemaakte producten apart op stock gehouden.” 

Steven Gossye, Cebeo

Specifieke diensten

Om het de installateurs op de werf nog eenvoudiger te maken, leverden Cebeo en Legrand liefst 3500 ‘trunks’. Dit zijn voorgemonteerde zesvoudige koperkabels, die zich heel eenvoudig laten plaatsen (‘jack to plug’). “Ook op andere vlakken hebben we onze flexibiliteit in de verf kunnen zetten”, aldus Steven Gossye. “Zo hebben we een mix van op maat gemaakte producten apart op stock gehouden, om potentiële stockbreuken voor dit project te vermijden.”


Cebeo en Legrand hebben al heel wat ervaring opgebouwd in de aanpak van dergelijke grootschalige projecten, onder meer in de zorgsector. “Zo wisten we bijvoorbeeld dat het gezamenlijk opstellen van een volledige logistieke planning voor veel duidelijkheid zou zorgen”, aldus Rik Desmet. “Op die manier hadden we een goed beeld van welke producten wanneer best werden geproduceerd, en in welke hoeveelheden. Dat leidde tot planbestellingen die bij Cebeo werden geleverd, waarna wij die via afroep ter beschikking van de installateurs konden stellen. Die leveringen gebeurden via ‘dedicated’ transport dat volledig tegemoet komt aan de verwachtingen van de installatiebedrijven. Het zijn stuk voor stuk inspanningen waarvoor we veel waardering hebben gekregen. Ze hebben bovendien extra knowhow gecreëerd die ons in de toekomst, bij de aanpak van andere grote projecten in uiteenlopende sectoren, goed van pas zal komen.”

Hulp nodig bij realisatie?

Onze specialisten helpen graag!

Contacteer ons