Nieuw datacenter Orange is 5G-proof 

De komst van 5G en de toepassingen van IoT, vragen zware inspanningen van de beschikbare mobiele datanetwerken. Via ‘Edge Computing’, met regionale datacenters dichtbij de gebruiker, kunnen aanbieders tegemoetkomen aan de noden van de gebruiker. Het nieuwe Orange Belgium datacenter heeft een capaciteit van 420 datakasten, maal 45 servers. Wanneer zo’n datacenter op volle kracht draait, is het koel houden de grootste uitdaging. Cebeo hielp onder meer in de totstandkoming van het ‘closed corridor’ design.

Mobiel dataverbruik neemt almaar toe. Ook bij Orange Belgium ondervinden ze dat aan den lijve. “Vorig jaar noteerden we een groei van 73% mobiel dataverkeer”, aldus Wim Demulder, Datacenter Manager bij Orange Belgium. “Door de bouw van een nieuw datacenter willen we anticiperen op uitdagingen als IoT en 5G.”  

ORANGE_12_closed corridor

PUE 1.2

Een datacenter is energieverslindend door de massa servers, de koelgroepen, verlichting, toegangscontrole en UPS’en die een mogelijke uitval opvangen. “De efficiëntie van een datacenter, de Power Usage Effectiveness (PUE), is de verhouding tussen het totale energieverbruik en het energieverbruik van de servers. Met een PUE van 1.2 scoort dit datacenter fantastisch. Die 1.2 danken we aan drie ingrepen: het gebruik van free cooling en een hogere binnentemperatuur, adiabatische koeling (zie kader), en het gebruik van closed corridors.”  

Closed corridor

De 1000m² bruikbare ruimte is opgedeeld in ‘closed corridors’. “Dit zijn gangen met dataracks waarop een dak is geplaatst”, legt Wim Demulder uit. “Zo kan de koude lucht die je in de gangen blaast enkel langs de servers weg naar het plafond, waardoor de servers afkoelen. In datacenters met allemaal verschillende racks zonder dak verbruik je veel meer energie om de ruimte te koelen.”  

ORANGE_06

Cebeo als specialist

Dit is het gedeelte waarin Cebeo zijn rol als specialist kon spelen. Cebeo: “Met onze productkennis slaagden we erin het design van de infrastructuur en het gebruik van de dataracks op elkaar af te stemmen. Want we spreken hier niet over standaard racks. In de afgelopen jaren hebben we steeds de vinger aan de pols gehouden en zijn we telkens met updates gekomen van de best geschikte oplossingen, binnen ons enorme productassortiment.”   

“Met onze productkennis slaagden we erin het design van de infrastructuur en het gebruik van de dataracks op elkaar af te stemmen.” 

“Voor de dataracks en de closed corridors dachten we aan de oplossingen van Panduit. Maar dat alleen was niet voldoende. Zo moest de hoogte van de gangen geoptimaliseerd worden, want de kasten, 52 units hoog, zijn veel hoger dan standaardkasten. Geen evidentie, rekening houdend met stabiliteit, draagkracht, ventilatiegraad… Vooral het vinden van de automatische toegangsdeuren met die hoogte was niet eenvoudig.”  

Logistieke partner

420 datakasten, 36 kasten voor Cross Connect**, kilometers kabel en kabelgoten, allemaal door Cebeo geleverd. Ook logistiek is Cebeo voor Orange de ideale partner gebleken. “We hebben de dataracks in verschillende fases geleverd, omdat de opslagruimte in het datacenter beperkt is”, weet met bij Cebeo. “We namen heel wat materiaal vooraf op stock, zodat de continuïteit nooit in het gedrang kwam.”  

ORANGE_37

Edge Computing

Er loopt een vijfjarig raamcontract tussen Orange Belgium en Cebeo. “Voor kleinere upgrades in andere datacenters kunnen we ons beroepen op het raamcontract”, blikt Wim Demulder vooruit. “Uiteindelijk willen we van 10 naar 3 grote datacenters gaan, met enkele regionale tussenstations. Want 5G en IoT zullen grote hoeveelheden bandbreedte eisen van het mobiel datanetwerk. Daarvoor zal ‘Edge Computing’ nodig zijn, verwerkingen die dichter bij de gebruiker gebeuren, dus via regionale datacenters.”  

100% redundant 

Het Orange Belgium datacenter is volledig redundant: elke datarack wordt langs twee kanten elektrisch gevoed. Ook de data komt van twee zijden, dit zowel op koper- als op glasvezelniveau. Valt één zijde uit, dan vangt de andere dit op. 

Adiabatisch  

Dankzij de wind van de Schelde is 98% van het jaar ‘free cooling’, of energiearme koeling mogelijk. Buitenlucht (- 27°C) wordt door de vochtige warmtewisselaar geleid, zodat koelere lucht binnen komt. Pas indien het buiten warmer dan 27°C is, nemen de compressiegroepen de koeling over.  

Cross Connect  

Via Cross Connect wordt alle passieve bekabeling, zowel koper als glasvezel, buiten de white space gestuurd. Zo worden dure vierkante meters in die white space bespaard, en kan alle patching in overzichtelijke en goed georganiseerde kasten, specifiek ontworpen voor hoge kabeldensiteit, plaatsvinden.  

ORANGE_51_adiabatische koeling

Logistiek Cebeo

  • Aantal koperverbindingen: 25.000 

  • Aantal glasvezelconnecties: 40.000 

  • Aantal meter kabelgoot koper: 4500m 

  • Aantal dataracks: 420 

  • Aantal cross connect kasten: 36 

lighting-day

Zelf ook een project lopen?

Onze specialisten staan met veel plezier klaar om jou te helpen met professioneel advies voor jouw project.

Zelf ook een project lopen?Contacteer ons
lighting-day