Voormalige ‘Belgolaise’ bank wordt Brussels Mobility Center 

De voormalige Belgolaise bank aan het Brusselse Centraal Station krijgt een tweede leven als Brussels Mobility Center. Zowel de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB als Mobiris, het controlecentrum van Brussel Mobiliteit, zullen er begin 2021 hun intrek nemen. Doel van dit Brussels Mobility Center: een beter mobiliteitsbeheer in Brussel, dankzij een nauwere communicatie tussen de verschillende diensten. De dienst netwerken van Cebeo vervulde een onmisbare rol in het ontwerp van het datacenter dat hiervoor nodig is. Vanaf september zal daar de eerste apparatuur operationeel zijn.  

Momenteel zijn de zes dispatchings van de MIVB (bus, tram, metro, elektriciteit, Field Support, IT) nog verspreid over vijf sites. De MIVB wil in de nieuwe vesting een volledige redundantie van het tram- metro- en bus-aansturingssysteem realiseren. Mobiris zal er alle tunnelaansturing en wegbegeleiding monitoren. En daar komt heel wat dataverwerking bij kijken. Het vereist een feilloos werkend datacenter. Voor dit gedeelte van de werken, in uitvoering door een team van 50 techniekers, technische tekenaars, projectleiders en ingenieurs van SPIE Belgium, werd beroep gedaan op de toegespitste expertise van de Cebeo netwerk specialisten. Zij begeleidden de opbouw van het datacenter van ontwerp tot indienststelling.  

Gebouwd in 1954

Geen gemakkelijke opdracht, zeker omdat alle werken in een gebouw daterend uit 1954 moesten plaatsvinden. Niet bepaald de site om een kant-en-klaar datacenter in neer te poten. Er moest in tegendeel met heel wat omgevings- en bouwspecifieke eigenschappen rekening worden gehouden.  

Koud plenum  

Te starten met de analyse van de ruimtes. Een beperkte hoogte dwong de Cebeo specialisten tot het nemen van bepaalde beslissingen, samen met de ingenieurs en projectleiders van SPIE: in het Hot Aisle Containment (zie verder) moet de lucht lateraal worden afgevoerd. Daarnaast ligt alle databekabeling strikt boven de kasten, om het koud plenum onder de valse vloer te vrijwaren. Dankzij extra brede kabelbanen is een redundante bekabeling op één laag mogelijk.   

“De beschikbare ruimte optimaal benutten, is een rode draad door het tekenen en hertekenen van de plannen door SPIE. De ondersteuning van Cebeo was hierin zeer welkom” 

De beschikbare ruimte optimaal benutten, is een rode draad door het tekenen en hertekenen van de plannen door SPIE. De ondersteuning van Cebeo was hierin zeer welkom. Spie kon rekenen op Cebeo’s continue begeleiding bij het creëren van de racklayouts, de redundanties in diverse types databekabeling in functie van de mogelijke kabeldoorvoeren en kabelkanalen. Ook het maximaliseren van actieve en passieve racks werd in het concept meegenomen. Cebeo begeleidde SPIE hierin voor wat betreft de technische mogelijkheden.  

Cebeo: “Samen met fabrikant Panduit konden we binnen het portfolio de juiste oplossingen selecteren, en zelfs ad hoc maatoplossingen creëren. Voorts hielden we met alle voorziene en onvoorziene problemen op de werf rekening. Vocht, stof, en obstructies die de installatie, werking of levering van materiaal in het gedrang konden brengen. Samen met SPIE vonden we hierin de nodige oplossingen.” 

Hot Aisle Containment

In totaal plaatste SPIE 69 dataracks, verdeeld over twee entiteiten (MIVB en Mobiris). De opstelling in een Hot Aisle Containment (warme gang) maakt een efficiënte en redundante koeling mogelijk. Bovendien is de opstelling zodanig gebouwd dat alle racks eenvoudig kunnen worden verwijderd of vervangen. Tot slot de patching: die is intelligent omdat alle bekabeling toekomt op een CrossConnect voor alle servers, switches en andere actieve componenten.  

Kabelspecialist

Cebeo leverde grote inspanningen gerelateerd aan het datagebeuren. Uiteraard vervulde het ook haar rol als kabelspecialist: “We analyseerden de verschillende types databekabeling (koper, fiber) en maximaliseerden de levensduur van deze installatie door het maken van de juiste keuze voor elke toepassing. We boden aan SPIE een aantal tools en hulpmiddelen om de grote kabelbundels optimaal te bevestigen. Maar vooral,” klinkt het bij Cebeo, “de plaatsing van de kabel bepaalt finaal de kwaliteit van de kabel. SPIE leverde hierin absoluut vakwerk.” 

New Content Item (1)

Totaalproject

Een geslaagd dataproject? Een kabelproject? Zeg maar gerust: totaalproject. “Van studie tot oplevering, met een logistiek op maat via afroeporder. De stockageruimte op de werf was immers uitermate beperkt. Het Competence Center Lighting van Cebeo Waver tot slot stond in voor de lichtstudie van de site.” 

Jonathan Debève van SPIE: “We werkten hier voor een heel veeleisende eindklant. Cebeo was hiervoor een heel reactieve partner, die op het juiste moment de geschikte oplossingen aanbood. En even belangrijk, de snelle levering waardoor het project nooit onnodige vertraging opliep.” 

lighting-day

Zelf ook een project lopen?

Onze specialisten staan met veel plezier klaar om jou te helpen met professioneel advies voor jouw project.

Zelf ook een project lopen?Contacteer ons
lighting-day