Stefaan Derous

Project Engineer
 

“Creativiteit wakkert het vuur aan”
 


Stefaan werkt sinds april 2021 bij Cebeo, nadat hij eerst een karrenvracht aan ervaring opdeed bij andere werkgevers. “Ik ben destijds aan de toenmalige Katholieke Industriële Hogeschool Oostende afgestudeerd als industrieel ingenieur elektriciteit”, blikt hij terug. “Vervolgens heb ik me 13 jaar kunnen uitleven bij een machinebouwer die voor de automotive-sector werkte. Daar ondervond ik al hoe plezant het kan zijn om in de praktijk projecten te kunnen helpen realiseren.”
 

Nadien ging Stefaan aan de slag bij een specialist in interne transportsystemen. “Ik deed er onder meer ervaring op met de EPLAN-tekenprogramma’s. Die bleken toen ook al erg nuttig om informatie te delen met collega’s en klanten. We werkten vooral transportinstallaties uit voor de groentenverwerkende sector, wat weer heel wat nieuwe kennis opleverde.”
 

Intussen voelt Stefaan zich kiplekker in zijn nieuwe rol bij Cebeo. “Als Project Engineer ontwerp ik elektrische schakelborden en alles wat ermee te maken heeft. Ik ondersteun ook een collega voor alles rond EPLAN en hou van het overleg met klanten, waarbij we in beide richtingen informatie uitwisselen die cruciaal is om voor toegevoegde waarde te zorgen. Voor de interne of externe productie van borden heb ik regelmatig contact met collega’s van andere Cebeo-divisies, of met onderaannemers.”
 

Stefaan houdt ervan creatieve vraagstukken uit te werken en door uniformisering te streven naar een zo hoog mogelijke efficiëntie. “Niets is zo leuk als een aangepast ontwerp te doorgronden en vervolgens een project tot een goed einde te brengen. Bovendien kan ik de ervaring uit andere vakdomeinen nu inzetten voor nieuwe toepassingen.”

Picture - Stefaan Derous

Geert Van Vooren 

Panel Engineer
 


"Altijd al een passie voor tekenen gehad"
 

Elektriciteit passioneerde Geert Van Vooren altijd al. Hij werkte circa 14 jaar als elektricien bij Elektro Verbeke. “We realiseerden toen vooral projecten in de utiliteitsbouw. In 1998 verhuisde ik naar VMA Industry, waar ik me voor het eerst kon toeleggen op industriële bordenbouw. Twee jaar later kon ik terecht bij Vandecappelle, waar ik fungeerde als bordenbouwer. Daarna promoveerde ik in 2017 tot teamleider: ik stuurde er collega’s aan en kon mijn ervaring ook gebruiken voor de planning en aanwervingen.”
 

Sinds 1 juli 2021 maakt Geert deel uit van Cebeo Solutions for Industry. “Hier kan ik eindelijk doen wat ik al zo lang wou: het virtueel uittekenen van elektrische borden in EPLAN Pro Panel. Samen met de jarenlange opgebouwde praktijkervaring, vormt dat een ideale combinatie. In 2008 kreeg ik ei zo na al die kans bij Vandecappelle, maar toen gooiden een dringende schouderoperatie en de daarmee gepaard gaande revalidatie roet in het eten.”
 

Geert ziet alleen maar voordelen in het uittekenen in 3D. “Je ziet meteen of alle componenten erin passen”, vult hij aan. “Bovendien kan je de tekeningen sturen naar machines die met een ongelooflijke precisie de juiste gaten boren (onder meer voor de montageplaat) of de bedrading doen. Alles krijgt een ODC-code, zodat de cableur een kant-en-klaar pakket krijgt waardoor de installatie kinderspel wordt. Bovendien kunnen we onze klanten hun bord vooraf al integraal tonen in 3D, zodat ze een realistisch beeld krijgen van hoe het er zal uitzien. Onaangename verrassingen op de werkvloer zijn daardoor zo goed als uitgesloten.”

Picture - Geert Van Vooren

Bart Stevens


Software Engineer

 

“Flexibiliteit zit in ons DNA”
 

Techniek en Bart Stevens, het waren altijd al twee handen op één buik. Na zijn opleiding ging Bart werken voor EBES (opgegaan in het huidige Electrabel). “Ik kwam er terecht op het tekenbureau, waar we toen nog handmatig de plannen voor de elektriciteitsleidingen in de straten op papier zetten. In 1990 maakte ik de stap naar Vandecappelle. Daar heb ik altijd op de afdeling automatisering gewerkt. Door regelmatig opleidingen te volgen, bleef ik continu op de hoogte van de razendsnel veranderende technologieën.”
 

Bij Cebeo Solutions for Industry werkt Bart als Software Engineer. “We communiceren veel met onze klanten (machinebouwers of industriële bedrijven) over hoe een machine conceptueel moet werken en welke interacties met bovenliggende systemen (MES, SAP …) nodig zijn. Vervolgens werken we heel het concept uit, inclusief PLC’s, de gebruikersinterface en visualisaties. We begeleiden ook de ingebruikname van de machine en testen daarbij onder meer de programma’s en de communicatie tussen de verschillende sensoren en actuatoren. Via de software kunnen we ook veel data capteren. De resultaten van data-analyses komen terecht in rapporten, die cruciaal zijn om het rendement van de installatie voortdurend te kunnen opvolgen en te verbeteren.”
 

Ook kennisoverdracht is een cruciaal aspect van de functie. “Na de opstart, leggen we aan de operatoren bij de eindklant nauwkeurig uit hoe de machine werkt, op welke manier de efficiëntie het grootst is, hoe ze kunnen ingrijpen bij calamiteiten, enzovoort. Treden er problemen op die zij zelf niet kunnen behappen, dan staan we paraat om zo snel mogelijk tussen te komen en de stilstand tot het absolute minimum te beperken.”
 

De variatie in zijn job vindt Bart erg leuk. “We werken voor bedrijven die hout of metaal bewerken, voeding produceren, zijn ook actief in de waterzuiveringssector, et cetera. Onze flexibiliteit en de uitgebreide ervaring zijn belangrijke redenen waarom bedrijven overtuigd voor ons blijven kiezen. Daar zijn we best wel trots op.”

Picture - Bart Stevens

Peter Beuckels

Engineer Solutions for Industry
 

"Meedenken is onze tweede natuur"


 

Net als Stefaan Derous studeerde Peter Beuckels aan de Katholieke Industriële Hogeschool Oostende af als industrieel ingenieur elektriciteit (‘sterkstroom’). Daarmee had hij in zijn rugzak al heel wat bagage om als de schakel tussen zijn werkgever en de klant te fungeren.
 

“Ik werkte eerst, in de tweede helft van de jaren tachtig, vier jaar als service engineer voor Milton Roy. Daar hield ik me vooral bezig met spectrofotometers, waarover ik ook opleidingen gaf aan operatoren. Toen al maakte ik kennis met PC’s en PLC’s. In 1990 ging ik aan de slag als accountmanager voor Velleman Components in Gavere. Voor hen verkocht ik elektronicaproducten aan industriële klanten. De rol van accountmanager vulde ik van 1998 tot 2019 in bij Vandecappelle. Dat behelsde de verkoop van losse componenten en ondersteuning bij automatiseringsprojecten.”
 

Sinds september 2019 mag Peter zich een Cebeo-medewerker noemen. Als ‘Engineer Solutions for Industry’ voert hij een veelzijdige job uit. “Ten eerste fungeer ik voor onze klanten als extern specialist, die hen technisch ondersteunt bij de zoektocht naar de juiste producten. Dat krijgt automatisch een verlengstuk in het proactief meedenken over hun concepten of projecten, zodat ze meteen ook weten welke producten of elektrische borden daarvoor vereist zijn. Op die manier spelen we echt onze rol als hun partner, wat essentieel is voor een duurzame langetermijnrelatie.”
 

Peter speelt ook een actieve rol in het promoten van producten en diensten van Schneider Electric voor automatiseringsprojecten. “De technische meerwaarde die we creëren, zorgt voor een stimulans van de productverkoop en is ook heilzaam bij het ontdekken van nieuwe opportuniteiten. Als potentiële klanten horen hoe we hen kunnen ondersteunen bij hun ambitie om de stap naar Industrie 4.0 te zetten, zijn ze vaak vragende partij om op onze diensten te kunnen terugvallen.”
 

De enthousiaste vijftiger houdt vooral van de contacten met klanten en leveranciers én de constructieve samenwerking met de fijne collega’s. “Het is altijd leuk als een klant apprecieert dat je hem ontzorgt door de juiste oplossingen aan te reiken én een project zelfs daadwerkelijk uit te voeren”, besluit Peter.


Picture - Peter Beuckels

William Parein ILLIAM PAREIN 

Product Support Solutions for Industry
 


“Iemand helpen, geeft altijd een voldaan gevoel' 
 


Als William Parein het woord ‘elektronica’ hoort, zorgt dat meteen voor een glinstering in zijn ogen. Het is de richting waarin hij destijds een bachelor-diploma behaalde én de sector waar hij vervolgens altijd in actief was.


“Mijn eerste professionele stappen zette ik vanaf 1986 bij Barco. Daar was toen al een automatiseringsafdeling die onder meer programmeerbare controllers maakte. Die eigen producten heb ik doorheen heel Europa en Noord-Amerika helpen installeren. In 2000 maakte ik de overstap naar Cheyns, waar ik verantwoordelijk was voor ‘product support’ bij klanten. Na de offerte, ondersteunde ik hen bij allerlei programmeerbare oplossingen voor realisaties in de industriële, de tertiaire en de residentiële markt.”
 

“Sinds Cebeo in 2018 het bedrijf overnam, mocht ik daar mijn ervaring en kennis ten dienste stellen van klanten”, vervolgt William. “Mijn job hier is gelijkaardig als mijn vorige functie: intern ondersteun ik klanten bij het kiezen van de juiste producten en het oplossen van problemen. Het geeft best wel voldoening als je mensen op een meestal eenvoudige manier kan verder helpen. De beste return voor die hulp is hun loyaliteit als klant aan Cebeo, al gebeurt het regelmatig dat mensen ons echt bedanken omdat we hen hebben geassisteerd tijdens een installatie.”
 

Onder de vlag Cebeo Solutions for Industry zal dat nog beter lukken, denkt William. “Het moet altijd de ambitie zijn om ons serviceniveau naar een hoger niveau te tillen. Daar werken we elke dag gedreven aan verder. Ik kijk ernaar uit om die toegevoegde waarde te kunnen blijven bieden.”

Picture - William Parein