De aandacht voor ventilatie stijgt zienderogen, mede door corona.
In onze gloednieuwe, handige Ventilatie-catalogus brengen we het belang van ventilatie in kaart en ontdek je al onze ventilatieoplossingen voor individuele woningen en appartementen.
Je vindt er uiteenlopende merken en toebehoren, maar ook het nodige installatiemateriaal. Roosters en ventielen? Check. Kabels, stopcontacten, waterpassen en anemometers? Ook check. Go check it out!
.png)
PAPIEREN VERSIE BESTELLEN VIA E-SHOP
Nog geen e-shop login?
Bestel hier je papieren cataloogof vraag een e-shop login aan
Waarom ventileren?
De steeds compactere bouwstijl bij woningen heeft de laatste jaren de nood aan woningventilatie sterk verhoogd. Er heerst een continue luchtvervuiling, door onszelf (ademen en zweten), maar ook door onze bezigheden (koken, douchen, roken, hobby’s…).
.jpg)
Daarbij moeten we er ook nog eens rekening mee houden dat de lucht ook door de woning zelf bijkomend vervuild wordt. Detergenten, verven van meubelen, radon en vluchtige organische stoffen zijn hier de mogelijke oorzaak van. In een sterke geïsoleerde woning, waar geen ventilatie wordt toegepast, heerst al snel een muffe en sterk vervuilde binnenlucht.
Virussen, bacteriën, mijten, schimmels en een te hoge concentratie CO2 steken al snel de kop op. Voor ons als bewoners kan dit resulteren in allerlei ongemakken zoals hoofdpijn, droge keel, gebrek aan concentratie, vermoeidheid enz.
EEN GOED GEVENTILEERD BINNENKLIMAAT IS DUS
ESSENTIEEL VOOR ONS DAGELIJKS WELZIJN.
WAAROM ZETTEN WE NIET DE RAMEN GEWOON OPEN?
Het af en toe eens openen van de ramen geeft geen juiste oplossing. De verluchting is slechts tijdelijk en niet gecontroleerd met veel energieverlies tot gevolg. Open ramen brengen ook andere ongemakken met zich mee zoals kans op inbraak, vervelende insecten, geluidsoverlast enz. Daarom is het verstandig om continu gecontroleerd te ventileren zodat we in een gezond binnenklimaat leven met een minimum aan energieverlies.
Principe van verschillende ventilatiesystemen
Het principe van een goede woningventilatie berust op drie grote pijlers:
• Toevoer van verse lucht
• Doorvoer van lucht in de woning
• Afvoer van vervuilde lucht
Dit basisprincipe vertaalt zich in verschillende mogelijke systemen:
SYSTEEM A
natuurlijke luchttoevoer
natuurlijke luchtafvoer
Het ventilatiesysteem A werkt op basis van een natuurlijke luchttoevoer (via bv raamroosters) en natuurlijke luchtafvoer (via een schouw). Er is dus geen enkel motorisch toestel nodig om de lucht te verplaatsen. Daar er geen regeling mogelijk is, krijgt men hier een onstabiel binnenklimaat.
SYSTEEM B
mechanische luchttoevoer
natuurlijke luchtafvoer
Bij het ventilatiesysteem B wordt de luchttoevoer mechanisch geregeld terwijl de afvoer op natuurlijke wijze gebeurt (via een schouw). De toevoer gebeurt met ventilatoren die verse lucht aanvoeren in de woonkamer, gang en slaapkamers. De vervuilde lucht wordt via afvoerroosters in vochtige ruimtes zoals het toilet, wasruimte of badkamer afgevoerd. De woning staat constant in overdruk waardoor er een onaangenaam gevoel kan zijn.
SYSTEEM C
natuurlijke luchttoevoer
mechanische luchtafvoer
De aanvoer van een C-systeem gebeurt zoals bi j een A-systeem op natuurlijke manier, namelijk via raamroosters, deze zijn reeds geluiddempend en zelfregelend. De doorvoer gebeurt zoals bij alle systemen vanuit de droge ruimtes via luchtspleten onder, of roosters in de deur, naar de vochtige ruimtes (toilet, badkamer, douche, berging en keuken) waar de vervuilde vochtige lucht dan mechanisch wordt afgevoerd door de ventilatieunit. Deze unit draait op een constant debiet, er is dus continue basisventilatie in het hele huis. Het systeem kan bediend worden door een standenschakelaar, een touchdisplay, of via een app. Een groot voordeel is hier de eenvoud van het leidingsysteem, gezien het enkel nodig is voor de afvoer van de vervuilde lucht.
SYSTEEM C+
natuurlijke luchttoevoer
vraaggestuurde luchtafvoer
Wil je echter energie besparen en enkel ventileren daar waar het op dat moment echt nodig is, dan kies je beter voor een C+ systeem. Dat is een vraaggestuurd C-systeem en wel 32% energiezuiniger dan een gewoon C-systeem. Vraagsturing bij ventilatie betekent dat het ventilatiedebiet wordt bijgestuurd volgens de gemeten luchtkwaliteit. De meting gebeurt via sensoren (vocht, CO2, VOC (geuren)) die bij de betere toestellen ingebouwd zijn in het toestel zelf of in de zonekleppen. Meet men geen of weinig luchtvervuiling, dan resulteert dit in minder nood aan ventilatie. Wordt er meer vervuiling gemeten, dan zullen de kleppen van de unit zich meer openen, en op die manier het debiet verhogen zodat de luchtkwaliteit zo snel mogelijk terug optimaal is. Via de zonesturing kan zelfs de vervuilde lucht uit de slaapkamer worden afgevoerd voor een betere nachtrust.
SYSTEEM D
mechanische luchttoevoer
mechanische luchtafvoer
Zowel de aanvoer als afvoer van lucht gebeurt volledig mechanisch, zodat het leefklimaat binnenshuis steeds optimaal is. Hier zijn dus geen raamroosters nodig. Door gebruik te maken van een warmtewisselaar doe je aan warmterecuperatie, en verlies je bovendien minder warmte. Door de gelijkmatige luchtverdeling wordt dit systeem ook balansventilatie genoemd. Een nadeel is dat men hier een dubbel leidingsysteem dient te plaatsen. Eén voor de luchttoevoer, en één voor de afvoer van de lucht. Dit kan bij renovatie bouwtechnisch een hele uitdaging zijn.
SYSTEEM D
MET GEÏNTEGREERDE VRAAGSTURING
mechanische luchttoevoer
vraaggestuurde luchtafvoer
Hier wordt mechanische toevoer en mechanische vraaggestuurde afvoer van de lucht gecombineerd met een warmtewisselaar. De lucht wordt 24u per dag op CO2, vocht of VOC’s (geuren) gecontroleerd. De ingebouwde detectoren bepalen op basis van continue metingen hoe intensief er in huis moet geventileerd worden. In tegenstelling tot een C+ systeem, werkt een D-systeem niet zonegestuurd, maar is het ventilatieniveau voor de hele woning hetzelfde.
Cebeo, jouw specialist voor ventilatie
ONZE TROEVEN
Wat mag je concreet verwachten van Cebeo?
Uiteraard de juiste kwaliteitsproducten en –systemen op het vlak van ventilatie, deze vind je verder in deze cataloog.
Maar Cebeo heeft natuurlijk nog andere troeven:
HVAC-specialisten
Zij hebben een grote kennis van ventilatieoplossingen en kunnen jou helpen bij het bepalen van de keuze van merk en systeem.
Sterke logistiek
Wat ben je met service wanneer je niet tijdig jouw bestelling ontvangt? Niet veel, dat weten wij ook.
De basis van onze activiteit als groothandel is daarom gestoeld op een ijzersterk logistiek apparaat. Levering van voorraadartikelen binnen de 24u is onze dagelijkse opdracht. Waar? Dat bepaal je zelf: op jouw bedrijf of op de werf.
Informatie
Informatie over de innovatie op het gebied van producten en systemen is onontbeerlijk voor de vakman.
Daarnaast is kennis van wetgeving essentieel om de juiste oplossing aan te bieden. Ook op dit vlak kan je op Cebeo rekenen.
Voorraad
In ons Cebeo Distribution Center in Moeskroen beschikt Cebeo over een permanente voorraad van 55.000 referenties. Deze zijn dus continu leverbaar.
Daarnaast beschikken we over een nationaal netwerk van meer dan 50 filialen, waar courante artikelen – ook voor HVAC – op voorraad liggen. Het juiste product is dus letterlijk nooit ver weg!
Ventilatiecalculator
Bereken jouw debieten
Een ventilatiesysteem zorgt voor een gezond binnenklimaat en is noodzakelijk in sterk geïsoleerde woningen.
Essentieel voor de correcte plaatsing en inregeling van een ventilatiesysteem is het bepalen van de debieten per ruimte. Onze ventilatiecalculator helpt je snel een betrouwbare berekening te maken.