TL-lamp T8 verdwijnt voorgoed vanaf september 2023


Het levensverhaal van de fluorescentie T8 lamp is geen spannend boek, maar deze lamp heeft wel zijn bijdrage geleverd aan de moderne verlichting. Gebruikt in geschikte armaturen konden de Cebeo-lichtspecialisten er perfecte oplossingen voor hun klanten mee uitwerken. Intussen kennen we al bijna 15 jaar LED als lichtbron en heeft de EU heel wat regelgeving opgesteld rond het verbannen van energieverslindende lampen. Het is tijd om hier nog een stap verder te gaan.

 

SLR en ELR

De laatste stap die gezet werd op 25 december 2019 is de publicatie van twee nieuwe verordeningen rond het ecologisch ontwerp van lichtbronnen en de nieuwe definitie rond energie-efficiënte labeling: de SLR (Single Lighting Regulation) en de ELR (Energy Labeling Regulation). Meer gedetailleerde informatie rond deze verordeningen kun je terugvinden in uitgaves van Ledvance (via de downloads onderaan dit artikel).


 

Nieuwe termen

Een belangrijke wijziging in deze laatste stap is dat we niet langer spreken van ‘lampen en toestellen’, maar van ‘lichtbronnen’, ‘houders’ en ‘voorschakelapparaten’.
 

  • Een ‘lichtbron’ (zoals gedefinieerd in de nieuwe verordening): een elektrisch bediend product bedoeld om licht uit te zenden in het spectrum van het zichtbare licht (van daglicht tot warm wit). Het kan een lamp, module of armatuur met geïntegreerde componenten zijn. Lichtbronnen zijn onderworpen aan de energielabeling volgens de voorgenoemde verordeningen.
  • Een ‘houder’ (zoals gedefinieerd in de nieuwe verordening): een product dat één of meerdere lichtbronnen of voorschakelapparaten bevat (of beide). De lichtbron moeten kunnen verwijderd worden zonder schade aan te brengen. Belangrijk in deze is dat houders niet over een energielabel dienen te beschikken volgens de verordeningen van 25 december 2019.
  • Een ‘voorschakelapparaat’ (zoals gedefinieerd in de nieuwe verordening): alle voorschakelapparaten die niet in een lichtbron geïntegreerd zijn. Zij moeten ook voldoen aan de energielabeling.

Om aan de gebruiker duidelijk te maken met welk type product hij te maken heeft, zullen er zogenaamde ‘vervangbaarheidspictogrammen’ gebruikt worden:

 

ledvance-picto

Wat betekenen SLR en ELR voor deze nieuwe categorieën?

SLR: uitfasering van bepaalde conventionele en LED-lichtbronnen en dit in relatie met de algemene energie-efficiëntie en lichtkwaliteit (vb. flikkering). Bij houders spreken we over nieuwe eisen voor de verwijderbaarheid van lichtbronnen en voorschakelapparaten.

 

ELR: beoordeling van alle lichtbronnen volgens dezelfde criteria en registratie van alle producten in een databank. Houders hebben geen energielabel (volledig geïntegreerde armaturen worden nu lichtbronnen).

Uitfasering van niet-energie-efficiënte lampen

We zijn gestart met de communicatie rond de uitfasering van de gloeilampen in 2009. Vandaag zien de volgende stappen er als volgt uit:

 

foto uitfasering

Advies nodig?

Onze lichtspecialisten helpen je graag verder met meer informatie rond deze verordeningen en adviseren je graag bij het vinden van alternatieven voor de producten die uitgefaseerd worden.

Met dank aan Ledvance voor de nodige documentatie.