Cebeo opent nieuw distributiecentrum in Blandain (Doornik)

“We willen hier bewijzen dat duurzaamheid en groei in onze sector hand in hand gaan”

Medium content block (32)

Om zijn verdere groei te ondersteunen, opende Cebeo, de marktleider in elektrodistributie, op 7 september in Doornik zijn nieuw nationaal distributiecentrum. Met een kostenplaatje van 85 miljoen euro is dit de grootste investering van het bedrijf ooit in België, in een hoogtechnologisch en uiterst duurzaam gebouw. “Aan dit project ging jaren voorbereiding aan vooraf, maar het resultaat is impressionant. Zowel in efficiëntie als duurzaamheid spreekt het nieuwe distributiecentrum tot de verbeelding. Zowel voor onze klanten als medewerkers levert dat grote voordelen op”, stelt Régis André, CEO van Cebeo.
 


Cebeo is de marktleider in de distributie van elektrotechnisch materiaal en oplossingen voor bouwprofessionals die actief zijn in de residentiële, tertiaire en industriële markt. De voorraad omvat meer dan 50.000 referenties, die de volgende dag geleverd kunnen worden. Het gaat om kabels en netwerken, over elektrisch materieel en HVAC, tot zonnepanelen en laadpalen. Experts van Cebeo werken ook volledige projecten op maat uit voor bijvoorbeeld verlichting en industriële automatisatie.

Het bedrijf bestaat al meer dan 100 jaar, het werd in 1922 opgericht in Kortrijk. Vandaag heeft het zijn hoofdzetel in Waregem en maakt het deel uit van de Franse Sonepar Group, wereldwijd leider in elektrotechnische distributie. Cebeo telt nu meer dan 1100 medewerkers, 53 filialen in heel België en beschikt over een eigen transportvloot en een sterk uitgebouwde webshop. Vorig jaar realiseerde de onderneming een omzet van 800 miljoen euro.

‘Green & Smart’-oplossingen: een belangrijke hefboom voor groei

De marktleider boekte al mooie resultaten in 2023 en verwacht een verdere groei in de komende jaren. CEO Régis André: “De wereld van elektrotechnische distributie is in volle evolutie. We zorgen nu voor een volledige integratie van onze efficiënte logistiek en ons netwerk van filialen met onze digitale tools, zodat onze klanten nog efficiënter kunnen werken op hun werven. Tegelijk reduceren we onze CO2-uitstoot door enerzijds onze eigen ecologische voetafdruk te beperken en anderzijds doordat we installateurs en hun eindklanten energiezuinige en technologische oplossingen aanbieden om hun CO2-uitstoot te beperken.”


2023_09_07_Z8N9991

Het gamma met ‘Green & Smart’-oplossingen stuwde de voorbije jaren de groei van Cebeo. Het huidige distributiecentrum in Moeskroen botste daardoor stilaan op zijn grenzen. “Ons magazijn begon te klein te worden. Tegelijk wilden we onze logistieke operaties meer stroomlijnen en automatiseren. Daartoe hadden we nood aan een nieuw, groter en moderner distributiecentrum, dat we vanaf een wit blad konden uittekenen”, stelt Danny Gotink, VP Supply Chain van Cebeo.

Na een intensieve zoektocht vond Cebeo eind 2020 een geschikt terrein van 11,5 hectare op de industriezone Tournai Ouest 3 in Blandain, aan de rand van Doornik, vlak bij het kruispunt van de E42 en E403. “Op deze plek hadden we voldoende ruimte om een nieuw, hoogtechnologisch en duurzaam distributiecentrum op te trekken. Het ontwerp is van de hand van AAVO Architects en Willy Naessens was de hoofdaannemer. Samen met een hertekening van ons transportnetwerk zullen we onze klanten van hieruit nog beter kunnen bedienen, met een nog ruimer aanbod en een nog snellere distributie.”

Meer automatisatie, maar ook meer ergonomie en veiligheid

250 medewerkers zullen aan de slag gaan in het nieuwe, hypermoderne gebouw van zo’n 55.000 vierkante meter, waarin verschillende warehouse-zones werden ingericht. Danny Gotink: “We gingen daarvoor in zee met Knapp, dat gespecialiseerd is in geautomatiseerde oplossingen voor magazijnen. Samen tekenden we de flow uit voor onze Order Storage and Retrieval-zone (OSR), een geautomatiseerd opslag- en transportsysteem. De operator zal met behulp van een gebruikersvriendelijk ‘pick-to-light’-systeem elke bestelling genereren, die vervolgens door de automaat wordt opgezocht en via shuttles naar hem toekomt. Dit systeem zorgt dus ook voor meer ergonomische en veilige werkomstandigheden.”

2023_09_07_Z8N9672

Ongeveer 70% van de bestellingen zal met behulp van dit OSR-shuttlesysteem worden behandeld. Voor grotere artikelen en pakketten met afwijkende afmetingen werden specifieke zones ingericht in het nieuwe distributiecentrum. “Ook voor kabel, dat voor Cebeo een zeer belangrijk product is, werd een geautomatiseerde oplossing uitgewerkt”, gaat Danny verder. “De kabelbobijnen worden gestockeerd in de ‘Cable Highbay’ die 10.000 palletlocaties omvat en over 5 onbemande kranen beschikt voor het transport. Er zijn 11 versnijdingsmachines die de kabels op maat kunnen versnijden, volgens de wensen van de klant. Naast het distributiecentrum is er nog 10.000 m2 bijkomende opslagruimte in open lucht voor de bobijnen.”

Duurzaamheid troef

Bij de bouw van het nieuwe distributiecentrum ging bijzondere aandacht naar duurzaamheid. De ontwerpers mikken op een BREEAM-excellent certificatie. “Het niveau ‘excellent’ is het op één na hoogste niveau en een zeer hoge standaard voor logistieke gebouwen”, legt Danny Gotink uit. “Het is onze ambitie om te streven naar energieneutraliteit. Het gebouw wordt gekoeld en verwarmd via een systeem van geothermie en warmtepompen. Op het dak komt binnenkort een installatie met 7000 zonnepanelen voor de energievoorziening. Rond het gebouw komen groenzones met meer dan 500 bomen en met specifieke ingrepen die de biodiversiteit stimuleren. Cebeo voorziet ook heel wat laadinfrastructuur voor elektrische wagens. Dat is nodig omdat we onze vloot van wagens en trucks in de nabije toekomst nog verder willen vergroenen.”

Bij de ingebruikname van het nieuwe distributiecentrum besliste Cebeo ook om zijn klanten en filialen enkel nog met herbruikbare bakken uit gerecycleerd plastic te beleveren. “Uiteraard zou het makkelijker zijn om met kartonnen dozen te blijven werken. Maar met de herbruikbare bakken sparen we jaarlijks maar liefst een miljoen kartonnen verpakkingen uit. Het is opnieuw één van de maatregelen waarmee we onze ambitie onderstrepen om een leider in de duurzame transitie te zijn. Alles samen bewijst dit nieuwe distributiecentrum in Blandain dat groei en duurzaamheid in onze sector wel degelijk hand in hand kunnen gaan”, besluit CEO Régis André.


Overzicht feiten en cijfers

  • Terrein van 11,5 hectare.
  • Investering van € 85 miljoen.
  • 40.000 m² bebouwde oppervlakte (55.000 m² operationele ruimte), 18 meter hoog, 32 laadkades.
  • Opslag in palletgebied (smallegang), OSR (geautomatiseerde kleingoedzone), Cable highbay (geautomatiseerde kabelzone) en zone ‘long and bulky’ (cantilever).
  • 10.000 m² opslag in open lucht voor kabel.
  • 2 afvalzones met sortering hout – plastic – karton – restafval.
  • BREEAM-excellent duurzaamheidscertificaat.
  • Geothermie en 7000 zonnepanelen.