Voor 20 uur besteld, volgende werkdag geleverd (vrijdag tot 19 uur) | + 50 000 artikelen op voorraadMeer info

Homepage

Slimme koelsystemen van Rittal laten forse energiebezuinigingen in productieomgevingen toe

“Dubbel koelcircuit bespaart vlot tot 75% elektriciteit”

Soms kan energiebesparing simpel zijn. Vervang een oud koelaggregaat door een oplossing van de nieuwe generatie, en klaar is kees. Moeilijker moet je het niet maken, vinden ze bij Rittal. De Duitse aanbieder van slimme elektrische systemen lanceerde recent het kleinere broertje van de Blue e+ technologie en maakt met deze systemen aanzienlijke stroombezuinigingen in productieomgevingen mogelijk.



“Koelsystemen zijn grote stroomslurpers”, weet Mario Van Bever, Business Development Manager bij Rittal Belgium. “Wat veel mensen vaak vergeten, is dat er ook in sturingskasten koeleenheden aanwezig zijn, die ook gretig elektriciteit verbruiken.”

Dergelijke koelaggregaten zijn ook absoluut noodzakelijk. “In schakelkasten gaat eveneens veel warmte verloren”, vult Danny Forré, Teamleader Product Management bij Rittal, aan. “Het is cruciaal ook daar de temperatuur onder controle te houden, in functie van de levensduur en de betrouwbaarheid van de schakelkast. Ook de regelgeving legt daar trouwens de klemtoon op.”

Heat pipe-circuit

Rittal bouwde de voorbije twintig jaar een schat aan ervaring in het bouwen van dergelijke koelaggregaten op. In de productievestiging in Noord-Italië kwamen de ontwikkelaars van de fabrikant circa vijf jaar geleden met een baanbrekende innovatie op de proppen.

“Tot op dat moment was zo’n koelsysteem eigenlijk een compressor die je aan of uit kon zetten om temperatuurschommelingen in de schakelkast op te vangen”, legt Danny uit. “De nieuwe aanpak, Blue e+ technologie genaamd, baseert zich op een hybride technologie. Die bestaat uit twee parallelle koelcircuits. Eerst treedt een passieve airconditioning in gang. Die bestaat uit een ‘heat pipe’-circuit, die de warmte uit de kast verwijdert van zodra de omgevingstemperatuur te veel afwijkt. Volstaat dat niet, dan wordt een actieve airconditioning bijgeschakeld. Dit compressorkoelcircuit met snelheidsgeregelde componenten levert koeling volgens de vraag. Op die manier gaan de geïnstalleerde componenten langer mee.”


fri180448200 (1)

“Een testopstelling wees uit dat de nieuwe technologie tot 75% minder energie vereist.”

Danny Forré - Teamleader Product Management bij Rittal

De Blue e+ technologie is beschikbaar in twee varianten. De ‘oudste’ versie biedt een koelvermogen tussen 1,6 en 5,8 kW. Zijn kleinere broertje, de Blue e+ S, is beschikbaar in de vermogensklassen 300 W, 500 W en 1000 W. “Dit aggregaat levert alle voordelen van deze technologie en vermindert, met behulp van een nieuw koudemiddel, de GWP-waarde (‘Global Warming Potential’) met liefst 56%. De stroombesparing spreekt zelfs nog meer tot de verbeelding. Een testopstelling bij Volvo Cars wees uit dat de nieuwe technologie tot 75% minder energie vereist.”

IoT-interface

Als kers op de taart kan je de intelligentie van dit systeem nog vergroten door er een IoT-interface op aan te sluiten. “Hiermee kan je de nieuwe koelaggregaten linken aan het eigen monitoring- en energiemanagementsysteem van de eindklant, waardoor je veel parameters van nabij kunt opvolgen en alles grondig kunt analyseren. De data van de koelunits worden weergegeven in de meeste standaard protocollen. Op die manier is deze technologie dus ook helemaal klaar voor Industrie 4.0.”

De stijgende energieprijzen en de toename van variabele energiecontracten, zorgen ervoor dat talrijke industriële bedrijven hun factuur de jongste jaren exponentieel zagen toenemen. Voor hen komt deze innovatie dan ook als geroepen. Toch blijft Rittal ook de conventionele oplossingen produceren. “Dat doen we omdat bepaalde machinebouwers het design van hun installaties niet zomaar kunnen omschakelen. Voor hen is het interessant dat de systemen van de vorige generatie nog even beschikbaar blijven.”


fri211859400

“Op basis van de informatie over de huidig aanwezige infrastructuur aan koeleenheden, kunnen wij gerichte, betere alternatieven voorstellen.”

Mario van Bever - Business Development Manager bij Rittal Belgium

Optimalisaties

Een dergelijke investering zal sowieso zijn vruchten afwerpen. “De ‘return on investment’ zal uiteraard verschillen van klant tot klant”, weet Danny Forré. “Veel zal daarbij afhangen van het huidige energietarief, de omstandigheden waarin de koelaggregaten worden gebruikt en de mate waarin de eindklant zelf hernieuwbare energie opwekt.”

Cebeo en Rittal bundelen nu de krachten om gezamenlijk te bekijken waar optimalisatiemogelijkheden binnen industriële productieomgevingen mogelijk zijn. “Tot nog toe hadden wij er niet altijd een goed zicht op waar onze oplossingen uiteindelijk terecht kwamen”, vervolgt Mario Van Bever. “Het salesteam van Cebeo zal nu aandachtiger bekijken welke eindklanten beschikken over productieomgevingen waar pakweg 5 à 10 koelers staan. Op basis van de informatie over de huidig aanwezige infrastructuur aan koeleenheden, kunnen wij gerichte, betere alternatieven voorstellen. Zo’n omschakeling kan voor de markt erg nuttig zijn omdat ze dan over modernere oplossingen beschikken, die de energiefactuur stevig laten inkrimpen.”

fri211858800

Bovendien slaan eindklanten daarmee twee vliegen in één klap. “Vaak merk je dat ondernemingen hun CO2-uitstoot wel willen verminderen, maar niet goed weten waar te beginnen. Daarnaast vragen ze zich af welke financiële impact dit zou hebben. Met een investering in een koelaggregaat van de recentste generatie, realiseren ze die lagere CO2-uitstoot al sowieso én merken ze dat dit ook een gunstige economische impact heeft. Uiteraard is het belangrijk de koeleenheden goed te onderhouden. Dat kan onder meer door regelmatig, afhankelijk van de ‘stofrijkheid’ van de omgeving, de filtermatten te vervangen.”

Software

Dankzij de online beschikbare software is het mogelijk om op basis van de kastafmetingen, de gewenste temperatuur, de omgevingstemperatuur en het warmteverlies, meteen de juiste oplossing voor te stellen. Bestaat er daar toch nog enige twijfel over, is ook een duo-bezoek aan de eindklant mogelijk.

Cebeo-specialisten kennen de voordelen van dit nieuw systeem al en kunnen je er alle informatie over geven. Daarnaast organiseert Rittal ook live presentaties en webinars over de software. “We kijken ernaar uit om de markt alle troeven van deze producten te leren kennen en actief bij te dragen tot een aanzienlijke reductie van de factuur voor elektriciteit”, besluit Mario Van Bever.