Met HVAC-aanbod maakt Cebeo cirkel van energiezuinig totaalassortiment rond
“Centrale pijler in bevorderen van energie-efficiëntie”
De overgang van fossiele brandstoffen naar duurzame energiebronnen is volop bezig. Binnen die transitie speelt ook HVAC uiteraard een cruciale rol. Het is een verhaal waarin Cebeo over alle troeven beschikt om de installateur krachtig te ondersteunen. Thibaut Laigneaux (HVAC-specialist bij Cebeo) en Hilde Vandenberghe (Category Manager) leggen uit hoe we dit zullen aanpakken.
Tot voor kort was afhankelijkheid van niet-hernieuwbare energiebronnen één van de grootste uitdagingen van conventionele HVAC-systemen. “Bij het ontwerp van de meeste traditionele systemen, is vanzelfsprekend geen rekening gehouden met de moderne energie-efficiëntienormen.

Het is een van de aspecten die het moeilijk maakt om de doelstellingen van de energietransitie te behalen zonder ingrijpende veranderingen in hoe we onze binnenklimaten beheren”, vertelt Thibaut Laigneaux.
Vooral de stijgende populariteit van warmtepompen is opvallend. “Deze systemen gebruiken hernieuwbare energiebronnen zoals lucht, water of geothermische warmte om gebouwen te verwarmen en te koelen. Ze zijn heel efficiënt en kunnen de energiebehoefte voor verwarming met wel 50% verminderen in vergelijking met traditionele systemen”, vult Hilde Vandenberghe aan.
Optimalisatie
Daarnaast groeit het gebruik van slimme thermostaten en gebouwbeheersystemen. “Deze technologieën maken gebruik van sensoren, automatisering en kunstmatige intelligentie om HVAC-systemen te optimaliseren. Slimme thermostaten kunnen bijvoorbeeld de verwarming en koeling in een gebouw afstemmen op de daadwerkelijke bezetting en het weer, waardoor onnodig energieverbruik aanzienlijk vermindert. Building Management Systemen (BMS) kunnen complete gebouwen op een erg performante manier monitoren en aansturen.”

Een andere belangrijke innovatie is de integratie van HVAC-systemen met duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen. “Door HVAC-systemen direct aan te sluiten op lokaal opgewekte hernieuwbare energie, kunnen gebouwen vrijwel volledig zelfvoorzienend worden wat betreft hun verwarmings- en koelbehoeften. Daardoor maken steeds meer panden de brug naar energieneutraliteit, waarbij ze dus hun energieverbruik compenseren door eigen opwekking. Met een energiemanagementsysteem (EMS) is dat makkelijk op te volgen”, aldus Thibaut.
Uitdagingen

Allemaal goed en wel, maar de interactie tussen verschillende energiezuinige technologieën leidt tot forse veranderingen in het werk van de traditionele elektro-installateur.
“De energietransitie zorgt ervoor dat zij zich voortdurend moeten aanpassen en innoveren”, gaat Hilde verder. “Ze moeten in staat zijn om verschillende systemen met elkaar te integreren, zoals HVAC-oplossingen met zonnepanelen en batterijopslag. In functie daarvan, moeten ze begrijpen hoe die technologieën samenwerken. Dat vereist toch een zekere opleiding. Je kunt die trend ook niet zomaar aan je laten voorbijgaan, want de eindklant is zich bewust van duurzame oplossingen en verwacht dat de installateur hem daar zo goed mogelijk over adviseert.”
Gelukkig sta je er als installateur niet alleen voor. “We zijn er ons bij Cebeo al langer van bewust dat HVAC een belangrijke factor in totaaloplossingen voor de energietransitie is. Daarom hebben we ons aanbod recent gevoelig uitgebreid, met naast vloerverwarming, warmtepompen en ventilatieproducten van bekende merken, nu ook heel wat toebehoren. Het zorgt ervoor dat we in een tiental filialen al met een totaalaanbod kunnen uitpakken.”
Toegewijd team
Dankzij het servicegerichte DNA van Cebeo, is het team intussen versterkt met heel wat profielen die een karrenvracht ervaring in de HVAC-wereld met zich meebrengen. Thibaut is er daar een van. “Onder meer bij Vanden Bergh en EEG heb ik vanuit mijn opleiding en ervaring veel advies verstrekt en projecten begeleid. Ik heb met plezier de stap naar Cebeo gezet, om installateurs en eindklanten te helpen, zodat ze slimme en moderne HVAC-toepassingen kunnen inzetten in hun inspanningen om hun doelstellingen inzake energie-efficiëntie te bereiken.”
Vanuit mijn opleiding en ervaring heb ik al veel advies verstrekt en HVAC-projecten begeleid.
Thibaut Laigneaux, HVAC-specialist bij Cebeo
“De aanwerving van specialisten zoals Thibaut past in de creatie van een toegewijd team om professionals nauwgezet te begeleiden en ondersteunen”, gaat Hilde verder. “Daarom organiseren we met Cebeo Campus ook heel wat opleidingen, waar je later in dit magazine meer over kan lezen. Elke installateur (in groene energie, HVAC of de traditionele ‘elektro’) die op die trend wil inspelen, zal zijn aanbod moeten verruimen. Dat kan volledig in eigen beheer, of door de creatie van een ecosysteem met kwalitatieve en betrouwbare partners, die er (samen) in slagen om de energiezuinigheid van een gebouw te optimaliseren. We blijven ons met Cebeo dan ook inzetten om voor onze klanten nog meer tot een vertrouwensorganisatie én een one-stop-shop uit te groeien.”
