Voor 20 uur besteld, volgende werkdag geleverd (vrijdag tot 19 uur) | + 50 000 artikelen op voorraadMeer info

Homepage

We Pro Energy en Cebeo bundelen krachten voor succesvol ‘groen’ totaalproject bij zuivelfabrikant Mathot

“Sterke wisselwerking waarborgt goed resultaat” 

Als een onderneming de transitie naar hernieuwbare energie wil maken, komt daar veel bij kijken. Dat bleek recent nog maar eens tijdens de realisatie van een project bij zuivelfabrikant Mathot. De vlotte samenwerking tussen installateur We Pro Energy, Cebeo, netbeheerder ORES én de eindklant was essentieel om de symbiose tussen zonnepanelen, omvormers, energie- én datamanagement optimaal te laten functioneren. “Iedereen heeft alles uit de kast gehaald om dit op een erg professionele manier tot een succes te laten uitgroeien”, weet Cécile Mathot. 

Groepsfoto We pro energy

Mathot-Sofra bestaat sinds 1948. Arthur Mathot stond toen aan de wieg van de fabriek die de alom bekende Rochefort-boter maakt. Onder impuls van de tweede generatie (kinderen Marianne, Abel, Pierre, Benoît en Cécile) kwam daar ook de Rochefort-kaas bij, die eerder in de rijke geschiedenis door paters-trappisten werd gemaakt. De onderneming is anno 2025 nog altijd volledig in handen van de familie, waar intussen ook de derde generatie is ingestapt. Ze zet op de twee sites Celles-Houyet (boter) en Rochefort (kaas) volop de stap richting energietransitie. 

“We willen inderdaad zoveel mogelijk overschakelen naar hernieuwbare energie”, getuigt Cécile. “In functie daarvan hebben we vier jaar geleden al de nodige vergunningen aangevraagd. “Omdat onze gronden zich deels in groene gebieden bevinden, hebben we de plannen enkele keren moeten aanpassen, tot we twee jaar geleden eindelijk het licht op groen kregen. Intussen hadden we zelf al een grondige marktstudie uitgevoerd, op zoek naar de best mogelijke partner voor de plaatsing van zonnepanelen. Daar kwam We Pro Energy als meest interessante partij uit de bus.” 

Mathot liet in totaal 856 zonnepanelen installeren, verdeeld over beide sites van het bedrijf. Daar komen er in maart nog eens 123 bij. “In Rochefort kunnen we dankzij die opgewekte energie circa 25% van onze stroombehoefte invullen, in Celles-Houyet zal dat ongeveer 40% zijn. Omdat we onze gebouwen nog uitbreiden, onder meer met kantoren, was het cruciaal zoveel mogelijk zonnepanelen te voorzien, zodat we goed voorbereid zijn op de toekomst”, gaat Cécile verder. 

We Pro Energy Foto 4

We Pro Energy, gevestigd in Fleurus, is gespecialiseerd in algemene elektriciteitswerken. “We verzorgen onder meer de installatie van zonnepanelen en laadpalen voor elektrische voertuigen”, verduidelijkt Jérome Grenier, die samen met Pierre-Yves Schulz en Adrien Tassiaux het bedrijf leidt. “Onze grootste meerwaarde is de begeleiding van klanten van ontwerp tot realisatie, waarbij kwaliteit en klanttevredenheid absolute prioriteiten zijn. Dat doen we in heel Wallonië.” 

Samenwerking

Bij We Pro Energy hebben ze al langer goede ervaringen met de plaatsing van bestellingen via de webshop van Cebeo. “Dat hebben we voor de standaardproducten ook nu weer gedaan”, aldus Jérôme Grenier. “Omdat dit project toch allerlei uitdagingen met zich meebracht, hebben we verschillende keren intens overleg gepleegd met de specialisten van Cebeo. Die interactie was belangrijk, want het zijn deze specialisten die voor de toegevoegde waarde zorgen. Grégory Gaziaux van het atelier in Waver heeft de kast ontworpen en leverde op die manier een erg belangrijke bijdrage. Het illustreert dat Cebeo’s aanpak, waarin digitaal comfort gecombineerd wordt met menselijke expertise, voor ons erg waardevol is.” 

90% van de gebruikte apparatuur (kasten en stroomonderbrekers) zijn van Schneider Electric. 

We Pro Energy Foto 3

Jérome Grenier

“We hebben verschillende keren intens overleg gepleegd met de specialisten van Cebeo.”

Cebeo heeft veel ervaring in het ontwerp en de dimensionering van netontkoppelingsborden. “Die zijn cruciaal om bronnen van hernieuwbare energie op een veilige manier in bestaande elektrische systemen te integreren”, aldus Vincent Cassart (Specialist Power Distribution bij Cebeo). “Het is iets waar we al meer dan tien jaar ervaring in hebben. Toch leren we nog geregeld bij. Dat was ook nu het geval, aangezien we voor het eerst met een RTU-interface werkten.” 

De kast met RTU-interface was een hele uitdaging. “Synergrid C10/11 vereist de installatie van een ontkoppelingskast voor fotovoltaïsche productie-installaties van meer dan 30 kVA. Boven 250 kVA is ook een RTU-interface vereist. Die stelt de distributienetbeheerder in staat om de hoeveelheid energie die aan het net wordt terug geleverd, te controleren en indien nodig te beperken of volledig stop te zetten. Dit type industriële communicatie-interface gebruikt protocollen die gebruikmaken van seriële communicatie en is geoptimaliseerd voor snelle en betrouwbare gegevensuitwisseling. Dit was een pilootproject voor ons en we hebben alles zelf geïmplementeerd.” 

We Pro Energy Foto 2

Vincent Cassart

“De RTU-interface stelt de distributienetbeheerder in staat om de hoeveelheid energie die aan het net wordt terug geleverd, te controleren.”

Configuratie vanaf nul

Het project omhelsde onder meer regelmatige communicatie met ORES, de grootste Waalse netbeheerder, vermits de apparatuur uiteraard wel aan hun vereisten moet voldoen. “Daarvoor konden we ook rekenen op de toewijding van de familie Mathot, meer bepaald op het professionalisme van ingenieur Sébastien Bette. Zij wisten perfect wat ze wilden en hebben dat ook op een goede manier aan ORES gecommuniceerd. Op die manier konden de installateur en wijzelf daar zo goed mogelijk op inspelen. Die interactie was zeker voor mij van belang om de ‘automaat’, startend vanaf nul, helemaal volgens de normen van ORES te kunnen configureren”, getuigt Fabrice Fokan, Project Development Manager Industry bij Cebeo. 

“Onze expertise was cruciaal voor de keuze van de apparatuur en voor de totale programmering van de PLC. De Siemens PLC speelt de hoofdrol, zowel op het vlak van communicatie als in de toepassing van instructies binnen de vereiste tijdspanne.” 

We Pro Energy Foto 5

Fabrice Fokan

“Onze expertise was cruciaal voor de keuze van de apparatuur en voor de totale programmering van de PLC.”

SMA Data Manager

“Eveneens cruciaal bij dergelijke projecten, is de integratie van een energiemonitoringsysteem, vaak gekoppeld aan een datamanager”, pikt Tâm Clause, Specialist Renewables bij Cebeo, in. “Bij dit project monitort de SMA-datamanager voortdurend hoeveel elektriciteit de zonnepanelen opwekken. Hij vergelijkt die productie met de energiebehoefte en de toestand van het elektriciteitsnet, stuurt de 4 omvormers (elk 110 Kva), voorkomt overbelasting (door het regelen van de stroomtoevoer, bijvoorbeeld door de omvormer(s) tijdelijk te beperken), herkent afwijkingen in de prestaties van de panelen en omvormers en stuurt waarschuwingen door. De naadloze integratie van de SMA Data Manager met de automaat van Siemens zorgt ervoor dat alles zo vlekkeloos mogelijk verloopt.” 

We Pro Energy groepsfoto zonnepanelen

Cécile Mathot

“We waren onder de indruk van het professionalisme van We Pro Energy en de toegewijde, proactieve werkwijze van Cebeo.”

Intussen zijn alle werken voltooid. De laatste stap is om de software te linken aan de mobiele toestellen van de familie Mathot, zodat zij ook op die manier alle relevante informatie kunnen bekijken. “We waren tijdens de realisatie van dit project onder de indruk van het professionalisme van We Pro Energy en de toegewijde, proactieve manier waarop de mensen van Cebeo ons hebben geholpen. Dit is voor ons van grote waarde om onze duurzaamheidsdoelstellingen zo goed mogelijk na te streven”, besluit Cécile Mathot. 

Meer weten over Home & Building 15?

Ontdek er alles over!

Meer weten over Home & Building 15?Lees het dossier