Voor 20 uur besteld, volgende werkdag geleverd (vrijdag tot 19 uur) | + 50 000 artikelen op voorraadMeer info

Homepage

Partnership Excel Networking en Cebeo-specialisten is garantie op juiste bekabeling voor datacommunicatie

“Eigen datacomteam van Cebeo is een enorme troef”

Medium content block (31)

Het razendsnel uitwisselen van data over internet is alleen mogelijk als alle componenten – inclusief de passieve – van installaties juist gekozen én volgens de regels van de kunst geïnstalleerd zijn. Wie met Excel Networking en Cebeo in zee gaat, zit wat dat betreft op rozen. De krachtige samenwerking tussen beide spelers biedt professionele ondersteuning voor datacomprojecten in de residentiële en tertiaire markt. Mitch Verbeeck, Regional Sales Manager bij Excel Networking voor de Benelux en Zwitserland, geeft een woordje uitleg bij verschillende oplossingen voor passieve communicatie van datacommunciatienetwerken.

Het Britse Mayflex begon in 1997 met Excel Networking in Birmingham. Daarmee anticipeerde het op de specifieke behoeften in de markt. Intussen is Excel Networking, net als Cebeo, één van de ondernemingen van de internationale Sonepargroep. 

“De stichters zijn er destijds in geslaagd om Excel Networking in een recordtijd krachtig in de markt te zetten”, getuigt Mitch Verbeeck. “Daardoor zijn we in het Verenigd Koninkrijk uitgegroeid tot de marktleider (26%). Bovendien zijn we de tweede grootste speler in de Verenigde Arabische Emiraten. Intussen zijn we ook in Europa met een heuse groeispurt bezig.”

Excel-logo-RGB

Excel Networking produceert en verdeelt alle passieve communicatie van datacommunicatienetwerken: netwerkkasten, koper-, glasvezel- en ‘blown fiber’-bekabeling.

Koper

“Koperbekabeling is ideaal om korte afstanden met elkaar te verbinden”, verduidelijkt Mitch. “Daardoor is het heel geschikt voor alle interne bekabeling in gebouwen zelf, aangezien de maximale lengte van 90 meter volstaat. Voor dergelijke toepassingen groeien Cat6a-kabels tot de nieuwe standaard uit. Dat zijn hoogwaardige koperen kabels die ervoor zorgen dat je video’s vloeiend kan afspelen, meetings zonder onderbreking verlopen, er geen vertraging optreedt bij het spelen van online games, enzovoort. Ze zijn dan ook uiterst geschikt om het sinds corona populair geworden thuiswerk te faciliteren. Bovendien ondersteunen ze de 10 gig die providers nu standaard aanbieden.”

Excel Montage 2021

Koperbekabeling is de manier bij uitstek om korte afstanden met elkaar te verbinden.

Single mode versus multi mode

Over naar glasvezelbekabeling. Daar maken we een onderscheid tussen single mode en multi mode kabels. “Single mode glasvezels lenen zich heel goed voor het overbruggen van afstanden tot 10 km. Deze kabels zijn de standaard voor de installatie van straatnetwerken. Ze worden doorgaans gebruikt voor elke aansluiting die in een gebouw aankomt”, gaat Mitch verder. 

Daarnaast heb je de multi mode, die bij OM4 geschikt is voor afstanden tot 550 meter. “Hierbij stuurt de lichtkop verschillende lichtfrequenties kruiselings door elkaar in dezelfde richting. Momenteel is de ‘multi mode’ in België iets beter ingeburgerd dan single mode, maar globaal bekeken is hun ‘populariteit’ 50/50. Ze functioneren allebei even goed, op voorwaarde dat ze goed ontworpen zijn. Dat is doorgaans de verantwoordelijkheid van de datacom-installateur, maar we kunnen hem daarbij – samen met Cebeo – goed ondersteunen.”

Mitch Verbeeck

Blown fiber

Dan komen we bij ‘blown fiber’, het jongste broertje in de glasvezelkabelfamilie. “Toch is ‘blown fiber’ eigenlijk al een behoorlijke puber: de technologie bestaat al 15 jaar en is zeker in de noordelijke landen (Scandinavië) tot de onbetwiste standaard voor het uitrusten van industriële datacomnetwerken uitgegroeid.”

Bij ‘blown fiber’ wordt glasvezel, in de vorm van EPFU (Enhanced Performance Fiber Units) of microblown cable, door meervoudige HDPE-buizen geblazen. “Dat laat toe om de datacommunicatie tussen twee gebouwen te optimaliseren: je legt de buizen in de grond, blaast de kabel erdoor en kan in de toekomst gerust nog extra kabels toevoegen als daar nood aan is. Meer nog: als er later betere technologie beschikbaar wordt – en die kans is vrij groot – volstaat het om de oude kabel te verwijderen en een nieuwe te integreren, zonder dat daarvoor ingrijpende werken moeten gebeuren.”

Vanuit het besef dat kwalitatieve dataverbindingen in en tussen gebouwen almaar belangrijker worden, komt ‘blown fiber’ meer in lastenboeken van studiebureaus voor. Dat is ook in België het geval.

“Onder meer voor gevangenissen, kantoorgebouwen en scholen zien we blown fiber almaar meer opduiken. Ook in het nieuwe distributiecentrum van Cebeo is voor blown fiber gekozen. Op zich is het vrij eenvoudig te installeren, maar je moet er wel een opleiding voor hebben gevolgd én over het juiste materiaal en gereedschap beschikken

Blown fiber laat toe om betere technologie te integreren, zonder ingrijpende werken te moeten uitvoeren.

Ferrari

Het is geen toeval dat Excel Networking en Cebeo de krachten bundelen voor datacom-projecten. “Cebeo heeft in België het grootste team aan datacomspecialisten, met interne én externe specialisten. Door die unieke troef en de korte communicatielijnen tussen beide bedrijven, kunnen we voor heel gerichte ondersteuning zorgen – ook ‘on site’ – wat zich eveneens vertaalt in het geven van professionele opleidingen over dit thema. Zeker gezien de toenemende investeringen in datacommunicatie, is het volgen van zo’n opleiding absoluut rendabel voor installateurs die zich hierop willen toespitsen.”

“Als er zich een datacom-project aandient, gaat Cebeo altijd informeren wat de eindklant precies wil bereiken. Het zou goed kunnen dat de initieel gekozen producten niet de beste ondersteuning bieden. In een sterke driehoeksverhouding tussen eindklant, Cebeo en Excel Networking, kunnen we zorgen voor totaaloplossingen met compatibele componenten. Dat is echt van cruciaal belang. Wie een Ferrari koopt, laat daarop toch ook geen dunne banden monteren of een dieselmotor integreren? Een netwerk voor datacommunicatie ontsnapt niet aan de wet van gelinkte systemen: het is maar zo sterk als de zwakste schakel”, besluit Mitch Verbeeck.