Panduit speelt innovatief in op nieuwe bekabelingseisen voor datacenterinfrastructuur
“Downtime vermijden met krachtige oplossingen”

Databekabeling en de fysieke infrastructuur errond zijn, zeker in de tertiaire sector, van primordiaal belang. De snel veranderende technologieën en de groeiende nood aan databescherming vergen vooruitstrevende oplossingen van toonaangevende spelers. Bij Panduit zijn ze alleszins prima voorbereid voor de komende jaren. Hans Obermillacher (Senior Business Development Manager), Rob Sanders (Senior Business Manager) en Karel Verplaetsen (Technical Systems Engineer) lichten meer dan één tipje van de sluier.
Panduit ontstond in 1955 toen Jack Caveney, een engineer verbonden aan een staalbedrijf, een slimme oplossing bedacht voor een kunststof kabelkanaal als antwoord op een uitdaging van de bekende gigant General Electric (GE). Vanaf dag één stond productontwikkeling centraal. Dankzij de innovatiedrang ontwerpt en produceert de onderneming vooral producten voor het bundelen, beschermen, identificeren, geleiden en aansluiten van kabels. Intussen is de grootste activiteit de fabricage van fysieke data-infrastructuur voor commerciële en industriële gebouwen en datacenters.
“Data zijn het nieuwe goud,” legt Rob Sanders uit. “Dat betekent dat datacenterinfrastructuur enorm geëvolueerd is. Zo zijn er onder meer strengere eisen inzake connectiviteit en een hoge densiteit. De veranderingen hebben ook een impact op de bandbreedte, de koeling en het vermogen. De IT-load stijgt, maar tegelijk willen eindklanten ook het stroomverbruik optimaliseren.”
“Ook het gebruik van artificiële intelligentie heeft consequenties voor de connectiviteit en het beschikbare vermogen. Daarnaast moeten we omgaan met nieuwe koelingsstandaarden en binnenkort misschien andere standaardafmetingen voor datakasten”, pikt Karel Verplaetsen in.

Ook het gebruik van artificiële intelligentie heeft consequenties voor de connectiviteit en het beschikbare vermogen.
Karel Verplaetsen
Koper versus glasvezel
Hoeft het gezegd te worden dat ook de bekabeling niet meer dezelfde als vroeger zal zijn? “Het juiste design voor kabels is belangrijker dan ooit, vermits die voor tientallen jaren moeten meegaan”, vervolgt Karel. “Koperkabels zijn nog interessant voor onder meer ‘out-of-band-toepassingen en in de kasten, maar logischerwijs zien we de vraag naar glasvezelbekabeling groeien. Veel hangt af van de applicatie en welke afstanden moeten worden overbrugd. ”

Gestructureerde bekabeling is een cruciale basis voor datacenters. “Toch onderschatten velen dit nog. Er komt nu eenmaal enorm veel bij kijken: hoeveel kabels ga je wegwerken, hoe stel je de kabelbundels samen, hoe ga je alles beheren, wat met de densiteit, hoe kunnen we via de kabelconstructie bijdragen tot een reductie van CO2, enzovoort. Grote bandbreedtes kunnen we bijvoorbeeld opvangen met ‘breakout’-toepassingen, waarbij we bijvoorbeeld 100 gig opdelen in 4 x 25 gig.”
Vier keer per jaar trainen we Cebeo-mensen over de recentste innovaties.
Rob Sanders
Het zijn vragen en uitdagingen waar Panduit, als aanbieder van totaaloplossingen, wel raad mee weet. Bovendien zorgt de synergie met Cebeo voor veel toegevoegde waarde. “Deze krachtenbundeling zorgt ervoor dat de integrator en eindklant bij ons veel meer vindt dan louter de meest geschikte producten. Vier keer per jaar zorgen we voor bijscholingen aan Cebeo-medewerkers over de recentste innovaties van Panduit. We zijn beide heel sterke nationale spelers die de markt goed kennen en, in functie van de vraag, nieuwe technologieën kunnen ontwikkelen. Ook de goede relaties met Cisco helpen om oplossingen te creëren die een voorsprong nemen op de evoluties in hardware. Al die knowhow laat ons toe om, met duidelijke argumenten, de meest interessante producten en oplossingen voor specifieke projecten voor te stellen. Welke camera’s, sensoren, machines en andere IoT-systemen waarbij data cruciaal zijn, plant de eindklant de komende jaren? Hoe sterk zal hun team groeien? Die kennis is essentieel om te investeren in datacommunicatie-infrastructuur die ‘future proof’ is.”
UPS
Veel eindklanten zijn tegenwoordig bezorgd over de veiligheid van cloud-omgevingen. Daardoor zijn ze minder snel geneigd om in de cloud hun kritische data op te slaan. Dat vergroot de populariteit van edge computing, waarbij datacenters in de onmiddellijke omgeving van IT-toestellen staan om de connectiviteit te vergroten. Dat leidt onder meer tot de stroomlijning van het dataverkeer, maar vereist ook krachtige ondersteuning. Daarom is de integratie van UPS’en (Uninterruptable Power Supplies) absoluut noodzakelijk.
“Je wil het niet meemaken dat kritische infrastructuur uitvalt omwille van een stroomonderbreking”, verduidelijkt Hans Obermillacher. “In België bedraagt de gemiddelde stroomuitval 40 minuten per jaar. Reken daarbij de opstarttijd die noodzakelijk is om uitgevallen sytemen opnieuw operationeel te maken. Dat lijkt niet veel, tot je beseft dat één uur downtime gepaard gaat met een gemiddeld verlies van 1,7 miljoen euro. Uiteraard wil de markt daarom zo goed mogelijk voorbereid zijn op een panne van het stroomnet. De keuze van de juiste UPS is dan ook van kapitaal belang.”

Eén uur downtime gaat gepaard met een gemiddeld verlies van 1,7 miljoen euro.
Hans Obermillacher
Vijf factoren bepalen de keuze van een UPS. “Dat zijn de stroombehoefte (hoeveel kVA is nodig), de ‘runtime’ van de UPS, de technologie (offline, line-interactive, dubbele conversie…), de batterijtechnologie (VRLA versus Lithium-ion) en de eventuele nood aan een netwerkkaart voor toegang van op afstand.”
Anderhalf jaar geleden lanceerde Panduit een vooruitstrevende nieuwe UPS-reeks met dubbele conversie. “Double conversion beschermt je tegen elk mogelijk energieprobleem, zoals frequentievariaties, schommelingen in het voltage, onderbrekingen van de stroombevoorrading, enzovoort. Deze technologie werkt namelijk onafhankelijk van voltages en frequentie. De UPS kenmerkt zich door kwaliteit, betrouwbaarheid, een hoog rendement (tot 98% in eco-modus), intelligent batterijbeheer, geïntegreerde wifi, beveiligde monitoring op afstand en een programmeerbare stopcontactgroep. Het systeem werkt op lithiumbatterijen, die garant staan voor een vijf keer hogere energiedichtheid, een levensduur die drie keer langer is dan bij VRLA. Ze laden ook sneller op.”