Voor 20 uur besteld, volgende werkdag geleverd (vrijdag tot 19 uur) | + 50 000 artikelen op voorraadMeer info

Homepage

SIMATIC IOT2050 leent zich voor toegankelijke data-overdracht in industriële omgevingen

Robuuste beginnerstool voor bestaande installaties

Je productieplan omschakelen naar Industrie 4.0? Allemaal goed en wel, maar wat met het prijskaartje? Het is een verzuchting bij veel bestuurders van industriebedrijven. Met de SIMATIC IOT2050-gateway bewijst Siemens dat het perfect op een vrij laagdrempelige en toegankelijke manier kan. Dit toestel voor verwerking en verzending  van productiegegevens naar een bovenliggend systeem, is een aanwinst in de portfolio van talrijke installateurs, systeemintegratoren en machinebouwers. Via opleidingen en demo’s legt Cebeo je haarfijn de mogelijkheden van dit toestel uit.

De IOT2050 is eigenlijk een Raspberry Pi (een minicomputer, red.), maar dan in een industriële behuizing. “Siemens heeft het toestel ontworpen om gegevens direct in de productieomgeving te collecteren, verwerken en overdragen”, getuigt Wouter Pieters, Engineer Solutions for Industry bij Cebeo. “De SIMATIC IOT2050 is bijvoorbeeld inzetbaar om een productieproces te connecteren met een cloudgebaseerde applicatie voor analyse van machine- en productiegegevens. Deze gateway is ook uitgerust met een ‘remote edge’-functionaliteit, zodat het eenvoudig in Siemens Industrial Edge-oplossingen bruikbaar is.”

“Met de SIMATIC IOT2050 kan je onder meer inzetbaar een productieproces connecteren met een cloudgebaseerde applicatie voor analyse van machine- en productiedata.”

Wouter Pieters, Cebeo

De vergelijking met de Raspberry Pi gaat overigens niet helemaal op. “Het ontwerp is inderdaad heel compact, maar onder meer door zijn robuustheid is de SIMATIC IOT2050 een voorbeeld van betrouwbare en duurzame industriële technologie. Je kan het zowel op een wand als op een standaard rail monteren. Het is uitgerust met verschillende interfaces (stekkers en connectoren, red.) waar je verschillende protocollen op kunt aansluiten, want het gaat om een ‘open source’-product. Zo profileert het zich als een veelvuldig bruikbaar toestel, dat zich gedraagt als een kameleon in de industrie.”

Programmatiemogelijkheden

Het prijskaartje is onmiskenbaar een extra troef. “Het is een heel budgetvriendelijke oplossing, waardoor het zich heel goed leent om meer uit bestaande en nieuwe industriële installaties te halen. Zonder dat er veel aanpassingen vereist zijn, maakt de SIMATIC IOT2050 oudere machines een stuk communicatiever. In tijden waarin iedereen data als het nieuwe goud beschouwt, is dat een aanzienlijke meerwaarde. Met  deze component biedt Siemens veel mogelijkheden om te programmeren in andere talen dan we in TIA-portal (het standaardprogramma waarmee Siemens PLC’s worden geprogrammeerd, red.) gewoon zijn.”

In de praktijk leent de SIMATIC IOT2050 zich onder meer voor preventief machineonderhoud en de koppeling van de productie aan het ERP-niveau. “Op die manier draagt het bij tot het vermijden, of het tot een minimum beperken, van productiestilstanden: enerzijds verzorgt het de overdracht van data naar een analysetool in de cloud, anderzijds stuurt het de geëvalueerde data vanuit de cloud naar het productie-onderhoudssysteem terug. Die voortdurende dataoverdracht is cruciaal om de onderhoudsintervallen in productieomgevingen te verbeteren.”

“In tijden waarin iedereen data als het nieuwe goud beschouwt, is het een aanzienlijke meerwaarde.”

Wouter Pieters, Cebeo

Trainingen

Met andere woorden: deze oplossing ontpopt zich tot een toegankelijke beginnersoplossing voor digitalisering. “De SIMATIC IOT2050 laat toe om data op een laagdrempelige en schaalbare manier te capteren en vervolgens te laten interpreteren. Voor een goed begrip: het is niet onze bedoeling om zelf software voor klanten te ontwerpen, daarvoor zijn verschillende van onze klanten een stuk beter geplaatst.”

Wél stelt Cebeo alles in het werk om machinebouwers, systeemintegratoren en installateurs beter vertrouwd te maken met deze oplossing. “Binnenkort organiseren we een live webinar, dat nadien als een e-learning-module op onze website beschikbaar zal zijn. Tijdens het webinar tonen we ook enkele demo’s, zodat onze klanten nog beter begrijpen hoe dit toestel werkt en welke mogelijkheden het zoal biedt. Zo laten we bijvoorbeeld zien hoe je ermee in de ontwikkelingstool Node-RED eenvoudig visueel kan programmeren. Daarmee hebben we echt wel de geschikte oplossing om starters op een laagdrempelige manier de stap naar het Internet of Things te helpen zetten”, besluit Wouter Pieters.

Wil jij binnenkort de webinar volgen? Houd dan onze overzichtspagina met e-learnings in de gaten! 

Ontdek hier het overzicht