You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Legrand en Cebeo helpen gevangenis van Haren bouwen

Elektro-oplossingen ondersteunen bekroonde architectuur

Neen, het wordt geen complex waar u en ik willen verblijven. Toch zullen gedetineerden die in de toekomst hun straf moeten uitzitten in het gevangeniscomplex van Haren, alvast over de infrastructuur geen reden tot klagen hebben. Legrand en Cebeo kregen het vertrouwen om voor de bouw van deze penitentiaire instelling, die normaal in de loop van 2022 wordt opgeleverd, heel wat materialen te leveren.

Het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de gevangenis van Haren is door de Regie der Gebouwen toevertrouwd aan Cafasso NV. Eén van de drie aandeelhouders van dit consortium is Denys NV, dat al jarenlang wereldwijd een sterke reputatie geniet voor de realisatie van complexe bouwprojecten. Via dochterbedrijf Denys Support NV sloeg dit bedrijf de handen in elkaar met ENGIE Cofely NV en Heyday Facility Management BV om het onderhoud en de facilitaire diensten te voorzien. ENGIE Business Solutions werd aangesteld als installateur. De onderneming ging daarbij op zoek naar geschikte partners die gegarandeerd kwalitatieve en betaalbare oplossingen konden bieden voor de logistieke ondersteuning van de bouwwerf. Cebeo en Legrand kregen om diverse redenen het vertrouwen voor de aanlevering van heel wat elektrotechnische oplossingen.

 

“Uit ons referentielijstje bleek dat we al eerder succesvol projecten van dergelijke omvang hebben behartigd”, verduidelijkt Chris Vandebrouck, commercieel directeur voor België en Luxemburg bij Legrand. “Daarnaast waren korte communicatielijnen, regelmatig overleg en een continue stroomlijning van de logistieke processen cruciaal voor ENGIE.”

Duurzame aanpak

Cebeo volgt de voorbereidingen van dit project al negen jaar. “We hebben deelgenomen aan diverse offerteaanvragen voor uiteenlopende technieken”, verklaart Patrick Delbaere, Sales Director Noord & National Key Accounts bij Cebeo. “Samen met Legrand kregen we de verantwoordelijkheid om via het ‘just in time’-principe productiematerialen en totaaloplossingen aan te leveren. Duurzaamheid staat daarbij voorop. Zo groeperen we de leveringen bijvoorbeeld per gebouwverdieping en per cel. Op die manier slagen we erin veel onnodig transport op de bouwwerf te vermijden, waardoor we de CO2-uitstoot gevoelig kunnen beperken.”

“Daarnaast gebruiken we zo weinig mogelijk plastic verpakkingen om de impact op de omgeving zo laag mogelijk te houden”, vervolgt Patrick. “Die heel toegewijde en veeleisende aanpak is haalbaar door de ijverige inzet van de afdelingshoofden en specifieke magazijniers. Zij vormen de pijlers van een zo efficiënt mogelijke organisatie van de logistieke flow, die rekening houdt met de verwachtingen van de eindklant en het budget, en waarbij we optimaal gebruik maken van technologische progressie.”

Ook bij Legrand halen ze alles uit de kast om de opdracht tot in de puntjes uit te voeren. “We koesteren al jaren de uitstekende wisselwerking met Cebeo”, gaat Chris Vandebrouck verder. “Samen met deze partner staan we bij dit project in voor de levering van onder meer patchpanelen, bekabeling, schakelmateriaal, noodverlichting, data-infrastructuur en UPS-systemen (Uninterruptible Power Supply). We merken aan alles dat de overheid, als opdrachtgever, ook investeert in slimme oplossingen. Zo zal elke gedetineerde moeten badgen als hij zijn cel verlaat om te gaan werken, zodat de verlichting van zijn cel automatisch wordt uitgeschakeld. We zijn dankbaar dat de bouwheer ons betrekt in de keuze van dergelijke systemen, zodat ze kunnen investeren in betaalbare duurzaamheid. De BIM-technologie die ENGIE Solutions onder meer voor dit project gebruikte en eerder door hen al bij andere projecten in het gevangeniswezen werd toegepast, bleek een grote meerwaarde. Ook de uitstekende aanpak door Michiel Jacxsens (Department Manager) en Kevin Schepers (Senior Project Manager) van ENGIE Business Solutions, maakte het mogelijk om heel professioneel te werken.”

In de prijzen

De gekozen UPS-oplossingen zijn kleinere systemen in een zwaardere uitvoering. Daardoor zijn snellere herstellingen en aanpassingen mogelijk. Alle batterijen komen van dezelfde fabrikant en ook het aantal wisselstukken is beperkt, wat het werkcomfort voor de onderhoudstechnici absoluut verhoogt.

De gevangenis van Haren viel intussen al herhaaldelijk in de prijzen. Zo kreeg het in 2019 zowel de trofee voor ‘Best Social Infrastructure Project’ als de ‘World Architecture Festival’-award in de categorie ‘Power &and Justice’. Het complex is opgevat als een dorp, waar 1190 gedetineerden over verschillende gebouwen zullen verspreid zitten. Vergeet de stereotiepe lange gangen die typisch zijn voor gedateerde penitentiaire complexen: er is geïnvesteerd in aangename gemeenschapsruimten die ook een betere sociale interactie tussen bewakers en gevangenen moeten mogelijk maken.

 

Haren in cijfers

Nadat dit project vanaf 2012 zes jaar lang intens is voorbereid, is in 2018 de bouwfase gestart. Als alles naar wens verloopt, kunnen de werken in de zomer van 2022 worden afgerond. De site van het penitentiair complex is ongeveer 15 hectare. Het gevangenisdorp zelf, bestaande uit tien gebouwen, beslaat een oppervlakte van 116.000 m². We sluiten af met enkele tot de verbeelding sprekende cijfers over de elektrotechnische installaties: 34 km glasvezelbekabeling, 96 patchpanelen, 800 km LAN-kabels en meer dan 23.000 stopcontacten in de cellen. Dat kan tellen…Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Projecten
Downloads
Nieuws
Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.