Green & Smart is één van belangrijkste aandachtspunten op Cebeo Technologie 

De slimme accelerator van jouw business

14, 15 en 16 mei 2024: die data staan hopelijk al met stip aangeduid in jouw agenda. Tijdens deze driedaagse ontvangen we je met open armen in Hal 5 van Brussels Expo voor Cebeo Technologie. Onze tweejaarlijkse beurs is de gelegenheid bij uitstek om kennis te maken met trends en innovaties, om ons nieuwe HVAC-portfolio uitgebreid te leren kennen, of om bij te praten met leveranciers en collega’s. Een bezoek aan onze Green & Smart Village, volledig gewijd aan hernieuwbare energie, energiemanagement en HVAC, is daarbij een absolute aanrader.

Cebeo Technologie is voor onze organisatie een vaste tweejaarlijkse afspraak om de markt te tonen welke innovaties en trends er allemaal zijn. In Hal 5 vind je ook de Green & Smart Village. “Al onze oplossingen die op één of andere manier met duurzaam energiebeheer te maken hebben, zijn daar verenigd”, verduidelijkt Category Manager Hilde Vandenberghe. “Ons ‘Green & Smart’-verhaal is, in vergelijking met de voorbije edities, een stuk groter geworden. Je vindt er ‘bekende’ oplossingen voor hernieuwbare energie, zoals zonnepanelen, batterijen en laadpalen, maar ook andere systemen die ermee geconnecteerd zijn.”

“Zeker vanaf 2026 zal de warmtepomp installaties met fossiele brandstoffen vervangen bij nieuwbouw- en renovatieprojecten.”

Commissioning

Het EMS speelt een centrale rol bij de elektrificatie van de woning van de toekomst. Zowel verwarming, koeling, batterijen als laadpalen kunnen daardoor aangestuurd worden. “Daarbij zullen warmtepompen steeds meer op de voorgrond treden, zeker nu die manier van verwarming vanaf 2026 de installaties met fossiele brandstoffen zal vervangen bij nieuwbouwrealisaties en renovaties”, verklaart Eveline Van der ginst, Product Manager Heating, Airco & Heat Pumps. “Bij de integratie van dergelijke nieuwe oplossingen zullen ook aanpassingen aan de elektriciteitskast vereist zijn. Via onze dienst Cebeo Power willen we de installateur ook daarbij zo goed en volledig mogelijk ondersteunen. Gezien het toenemend belang van het energieprestatieniveau van gebouwen, en de daarmee gepaard gaande certificering, is ook begeleiding bij de commissioning geen overbodige luxe.”

Op Cebeo Technologie brengen we de energietransitie overzichtelijk in kaart via onze diverse aangeboden technieken die in de vorm van ‘building blocks’ aanwezig zijn in het Green & Smart Village. “Hun onderlinge connectie maakt duidelijk dat het energiebeheer van een gebouw steeds meer evolueert naar een volledig geconnecteerd concept, waarbij energiezuinigheid en comfort hand in hand gaan. Het is één van de redenen waarom wij als groothandel veel meer dan zomaar een ‘box mover’ willen zijn. Meer nog: het is onze missie om de installateur, wiens business de komende jaren grondig zal veranderen, te ondersteunen tijdens elk traject van die transformatie en bij ieder project.”

“Het energiebeheer van een gebouw evolueert naar een volledig geconnecteerd concept.”

Energiemanagementsystemen

De kans is dan ook groot dat deze tweejaarlijkse ‘hoogmis’ van Cebeo tot een belangrijk ijkpunt in de evolutie van veel installatiebedrijven kan uitgroeien. “Cebeo Technologie is absoluut een uitgelezen kans om het HVAC-portfolio binnen het Green & Smart-concept beter te leren kennen. Professionele installateurs ontmoeten er  leveranciers van hoogwaardige oplossingen voor onder meer warmtepompen, vloerverwarming, energiemanagementsystemen, enzovoort. Wie zijn zaak – in eigen beheer of via krachtige partners – wil laten groeien tot een sterke aanbieder van multidisciplinaire technieken, kan er zijn voelsprieten uitsteken bij allerlei specialisten. Zo kunnen ze zich ook informeren over het op de juiste manier benaderen van de residentiële en niet-residentiële eindklant, met een compleet concept voor intelligent energiebeheer, aangestuurd door een performant energiemanagementsysteem (EMS).”

Ook bij de keuze van dergelijke geconnecteerde oplossingen kunnen Cebeo-specialisten een grote toegevoegde waarde betekenen. “Dat is essentieel, omdat een EMS de drijvende kracht van het energiebeheer in elk gebouw zal zijn. Het stemt de stroomconsumptie van heel wat toestellen af in functie van parameters zoals het dynamisch tarief, opgewekte en opgeslagen energie. Het doel hiervan is de energiefactuur sterk te doen dalen. Tegelijk moet het aan de eindgebruiker de mogelijkheid blijven bieden om ad hoc in te grijpen indien nodig. Redenen genoeg dus om ook hiervoor op een vertrouwenspartner als Cebeo te blijven bouwen.”