Oplossingen van Rittal zijn volledig aangepast aan eisen voor ‘edge computing’
“IT en OT harmoniëren met krachtige systemen”
De digitalisering en automatisering van productieprocessen hebben ook hun gevolgen voor elektrische en IT-infrastructuur. Het zorgt bijvoorbeeld voor een toename van ‘edge computing’. Rittal en Cebeo anticiperen daarop met oplossingen die helemaal aan de trend zijn aangepast. Daardoor kan je op de best mogelijke ondersteuning rekenen. Koen Van Hende, Product Manager IT bij Rittal, legt uit hoe de Duitse multinational dat aanpakt.

Rittal is wereldwijd actief en heeft, zeker in Europa, sterk uitgebouwde productiefaciliteiten. In Duitsland maakt het vooral elektrische kasten, in Italië ligt de klemtoon op koelaggregaten. “We hebben een sterke marktpositie in de industrie met kastsystemen, stroomverdeling, klimatisering, systeemopbouw, configuratoren en software. Dat aanbod is intussen ook uitgebreid met IT-infrastructuur en het Rittal Automation Center, waar kasten worden geconfigureerd, op maat gemonteerd en afgewerkt met standaardcomponenten. Dat is bijvoorbeeld nodig voor de integratie van ventilatoren en koelers. Recent hebben we samen met Cebeo twee types kasten gedefinieerd, die ook van een sokkel en zijpanelen zijn voorzien. Op die manier kunnen we standaardisatie en maatwerk optimaal combineren.”
“Nu IT en OT nauwer in contact komen, moeten ze met elkaar ‘spreken’ en elkaars bezorgdheden leren kennen.”
Micro datacenters
Ook bij Rittal merken ze dat ‘edge computing’ volop in opmars is. “Daarbij worden de door IoT-apparaten geproduceerde data, verwerkt door het apparaat zelf of op een ander apparaat dat zich in de nabije productieomgeving bevindt. Pas daarna vertrekken de gegevens naar een centrale verwerkings- of opslagunit. Een kortere link tussen zo’n micro datacenter en een IT-toestel bevordert de connectiviteit: de data zijn sneller bij het datacenter voor verwerking, waardoor het IT-toestel vlugger en performanter functioneert. Ook voor de bescherming van kritische data en de bedrijfszekerheid is ‘edge computing’ heel nuttig.”

Bedrijven investeren om diverse redenen in ‘edge computing’. “Dat is bijvoorbeeld het geval voor de ondersteuning van draadloze sturingen, automatisch rijdende (en dus onbemande) voertuigen, de evolutie naar (semi-)automatische magazijnen en de opmars van 5G.”
“De IoT-gateway biedt een meerwaarde voor de toegangscontrole en de monitoring van de elektrische kast.”
Spatwater- en stofdicht
Die recente aanpak stelt andere eisen aan de elektrische en IT-kast. “Vroeger had iedereen een goed beveiligde en afgebakende serverruimte. Intussen laten veel bedrijven data opslaan in de cloud. Edge computing, met integratie van elektrische en IT-kasten in een productieomgeving, zit daar wat tussenin. Dat vergt bijvoorbeeld oplossingen van een andere IP-graad. Heel vaak is dat IP-55, waarbij de kast spatwaterdicht en stofdicht moet zijn. Dat betekent ook dat de warmte van binnen in de kast niet naar buiten kan. Daarom voorzien we in de kast een ‘all in one’-koeling, waarbij de warmte aan de omgeving wordt afgegeven en de temperatuur in de kast op peil en onder controle blijft”, legt Koen uit.

Tot voor kort werden voor een industrieel project het IT- en het OT-luik vaak als volledig aparte werelden beschouwd, wat zich bijvoorbeeld vertaalde in andere loten voor de aanbesteding. “Nu beide aspecten wel nauwer in contact komen, moeten ze met elkaar ‘spreken’ en elkaars bezorgdheden leren kennen”, gaat Koen verder. “Zo is een industriële kast bijvoorbeeld gebaat met een interne temperatuur van 35°C, terwijl een IT-server idealiter een temperatuur van 22 à 24°C ‘inademt’. De look & feel is gelijkaardig, maar de specificaties zijn anders.”
IoT-gateway
Zo’n twee jaar geleden lanceerde Rittal een IoT-gateway. “Die biedt een meerwaarde voor de toegangscontrole en de monitoring van de elektrische kast”, vervolgt Koen. “Deze module is connecteerbaar met de koeling en heeft een eigen IP-adres. De gateway kan allerlei parameters van de kast (temperatuur, luchtvochtigheid, magneetcontacten, branddetectie, algemene foutcontacten) monitoren. Daarbij zijn de drempelwaarden vooraf ingesteld, maar wel altijd nog voor de klant aanpasbaar. Als bepaalde waarden overschreden worden, krijgen de bevoegde personen daarvan een melding en/of kan een vlakbij geplaatst licht bijvoorbeeld rood worden opgelicht, zodat duidelijk is dat er iets aan de hand is en het probleem snel kan worden opgelost. In combinatie met een I/O-unit kunnen ook relays en andere contacten gestuurd worden.”

De IoT-gateway is op dezelfde manier configureerbaar als het bewakingssysteem CMC III van Rittal, dat instaat voor de regeling en bewaking van toegang tot de IT-kasten en behuizingen. “Op die manier kan je ook intelligente PDU’s (Power Distribution Units) en IT-koelingen monitoren.”
“Tijdens het totale project kan de Cebeo-klant op ondersteuning rekenen: onze dienstverlening stopt niet nadat de systemen in gebruik zijn genomen.”
Gericht advies
Rittal en Cebeo staan de installateur, systeemintegrator en machinebouwer graag bij om de juiste elektrische en IT-kasten voor edge computing te voorzien. “Voor specifieke projecten kunnen Rittal en Cebeo samen ter plaatse gaan om te zien in welke omgeving de oplossingen moeten komen. Dat laat ons toe gericht advies te geven. Tijdens het totale project kan de Cebeo-klant op ondersteuning rekenen: onze dienstverlening stopt niet nadat de systemen in gebruik zijn genomen.”
Ook op cebeo.be kan je heel veel informatie terugvinden over Rittal. Ook kan je altijd bij je Cebeo-contactpersoon rechtstreeks terecht met vragen. “Het partnership met Cebeo zorgt ervoor dat we voor elke uitdaging de juiste oplossing kunnen voorstellen”, besluit Koen Van Hende.
Meer weten over Rittal?
