Met energiemanagementsystemen kan je kosten sparen en comfort winnen

Onze toekomst is full electric, daar is geen ontkomen meer aan. Dat betekent ook dat onze elektriciteitsfacturen stijgen. Maar tóch kan je er voordeel uit halen en meer geld besparen. Als experts in de energietransitie leggen Category Manager Hilde Vandenberghe en domeinexpert Nico Moeyaert van Cebeo uit hoe energiemanagement een kostefficiënte en comfortabele oplossing kan zijn voor jouw eindklanten.

 

Comfort

Het energiemanagementsysteem (EMS) is het kloppend hart van een installatie. Waar mensen vroeger vaak nog alleen zonnepanelen hadden, zijn er nu steeds meer residenties met energiecomponenten zoals warmtepompen, laadpalen en batterijen.

"Vroeger zou je de reflex maken om je wasmachine te gebruiken omdat de zon schijnt, of denken dat dat het goede moment is om je auto op te laden", vertelt Hilde.

"Nu steeds meer toestellen elektrisch zijn, kan je niet meer alles zelf manueel opvolgen. Op die manier verlies je je comfort. En dan komt het EMS in de kijker om je energieverbruik en -productie optimaal te beheren."

"Uiteraard wil je als gebruiker wel baas blijven over het systeem", pikt Nico in. "Met een app kan je de installatie beheren en tijdig ingrijpen. Als je snel een rit moet maken met je auto, kan je uiteraard zelf nog beslissen om toch je auto te laden, ook al is het op dat moment qua energieverbruik niet optimaal."

"We volgen ontwikkelingen op de voet en proberen daar altijd zo snel mogelijk op in te spelen om onze klanten telkens de beste oplossingen te bieden"

"Je kan een EMS ook altijd handmatig sturen, maar je kan even goed met algoritmes aan de slag. Comfort moet voorop staan en daar zijn oplossingen op maat voor."

Als gids in energietransitie kan Cebeo zijn klanten van de eerste tot de laatste stap ondersteunen. "Onze specialisten staan klaar om informatie te delen met klanten en opleidingen te organiseren. We volgen ontwikkelingen op de voet en proberen daar altijd zo snel mogelijk op in te spelen om onze klanten telkens de beste oplossingen te bieden", zegt Nico Moeyaert.


 

Totaaloplossing

Een EMS regelt alle stuurbare componenten (zoals de thuisbatterij, laadpaal, warmtepomp) volgens de meest efficiënte ecologische en economische algoritmen. "Bij Cebeo bieden we heel wat producten en oplossingen aan om te integreren in je EMS. Op die manier kunnen wij ook garanderen dat het systeem met alle componenten zal kunnen interageren", legt Hilde Vandenberghe uit.

 

"We weten perfect welke toestellen we op elkaar kunnen doen afstemmen en dankzij onze sterke positie op de markt kunnen we onze klanten ondersteunen in dat totaalplaatje"

"We weten perfect welke toestellen we op elkaar kunnen doen afstemmen en dankzij onze sterke positie op de markt, kunnen wij onze klanten ondersteunen in dat totaalplaatje."

"Met een EMS kan je alles beheren: verlichting, rolluiken, verwarming, laadpalen … Comfort en energiebesparing gaan daarbij hand in hand. Op een warme zomerdag is het bijvoorbeeld een goed idee om het rolluik naar beneden te doen, waardoor je de airco niet hoeft op te starten. Op die manier bespaar je ook", concludeert Nico.