You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Geen industriële netwerken zonder de juiste kabels

ethernet kabel en etherline guard

Kabels zijn tegenwoordig essentieel in veel industriële toepassingen. Dat zal ook de komende jaren zo blijven. Snelle en betrouwbare communicatie is vandaag de dag de sleutel, maar draadloze communicatie is niet robuust genoeg om aan de hoge eisen van de automatiseringsprocessen in de industrie te voldoen. “Kabels fungeren voor het datacommunicatiegedeelte dan ook als ruggengraat die alle kanalen structureert”, vertellen Vincent Bruder (Product Manager LAPP France) en Philippe De Baerdemacker (Sales Manager Indirect Sales LAPP BeLux/France).

 

In de industrie zijn er momenteel veel trends te volgen. “Die zijn afhankelijk van het bewustzijn van de klant en de bereidheid om over te stappen op industrie 4.0”, aldus Vincent Bruder. “Veel van de huidige trends zijn met de producten uit ons aanbod gemakkelijk te implementeren. Toch zien we ook een toename van de hoeveelheid data die tussen de cloud en de werkvloer moet worden getransporteerd. Ook camera's met hoge resolutie en detectiemethoden voor gebreken vereisen een hogere bandbreedte. Dat heeft gevolgen voor de datakabel en de actieve componenten van het netwerk.”

 

Hogere datasnelheid

Bij LAPP ontwikkelen ze dan ook volop nieuwe producten die inspelen op de huidige en toekomstige eisen van de trend naar connectiviteit. “Kabels blijven het meest gebruikte medium voor datatransmissie in de industrie. Een hogere datasnelheid brengt dan automatisch betere kabels met zich mee, maar dat is niet voldoende om de betrouwbaarheid van de verbindingen te garanderen. Een eenvoudige en slimme constructie van de kabel maakt het mogelijk om tijd te besparen, zodat kabels, connectoren en actieve componenten hand in hand werken. Een innovatie die bij alle technologieleveranciers doorbreekt, is Single Pair ETHERNET (SPE), dat volgens ons in de toekomst ook veldbussen zal gaan vervangen.”

LAPP kan SPE-kabels leveren aan ieder bedrijf dat die nodig heeft voor testdoelstellingen. “We waren een van de eersten om daarop in te spelen. Daarnaast zijn we bijvoorbeeld ook in staat om een Cat.6A ETHERNET-kabel te leveren die PROFINET-‘compliant’ is en over een ‘fast connect’-constructie beschikt. Dat betekent een gemakkelijkere montage in het veld voor technici en ingenieurs. Het is een hele uitdaging om deze specifieke eigenschap te hebben en tegelijkertijd constante Cat.6A-prestaties te leveren. Wij kijken ook naar specifiek ontworpen kabels voor robotica-toepassingen om onze partners te helpen bij dergelijke nieuwe en veeleisende applicaties.”

De innovaties in de kabels maken het werk van de installateur soms eenvoudiger. “Aan de ‘fysieke’ kant klopt dat zeker, met ‘Fast Connect’, IDC-connectoren of op maat gemaakte cordsets en patchcords. Vernieuwing betekent dus zeker niet automatisch meer complexiteit. Anderzijds zijn het ontwerp en de nauwkeurigheid die nodig zijn om een machine of product robuust en functioneel te maken, nog steeds zeer belangrijk. Daarom houden installateurs hun kennis en vaardigheden beter op een hoog niveau.”

LAPP kabel Etherline

 

“Kabels blijven het meest gebruikte medium voor datatransmissie in de industrie.”

Vincent Bruder

 

 

‘Defense in depth’

Welke kabels moeten industriële bedrijven en/of hun installateurs kiezen om optimale connectiviteit te garanderen? Geen simpele vraag, zo blijkt.

“Elk bedrijf heeft zijn eigen beperkingen en kenmerken”, vervolgt Vincent Bruder. “Ik zou twee aanknopingspunten geven. Ten eerste: denk aan het cybersecurity-aspect van je netwerk en je mensen. Hoe meer je verbonden zal zijn, hoe meer je moet oppassen voor je zwakte en sterkte: dat is het ‘defense in depth’-principe. Ten tweede: bedenk waar je toegevoegde waarde ligt met betrekking tot de mogelijkheden die Industrie 4.0 biedt. Heb je gegarandeerd een betere controle via hogeresolutiecamera, of een hogere doorvoer met minder fouten omdat alles correct gekoppeld is tussen de ERP en de productielijn? Of: misschien kan het door maatwerk, op aanvraag voor uw klant? Je kunt ook voor beide opties tegelijk kiezen.”

 

“We ondersteunen Cebeo met onze technische competenties en zoeken mee naar de meest geschikte oplossingen voor hun eindklanten.”

Philippe De Baerdemacker

 

Kabels fungeren voor het datacommunicatiegedeelte

Samenwerking met Cebeo

“Sinds enkele jaren is Cebeo onze partner in België voor het verdelen van onze producten naar verschillende marktsegmenten waar LAPP zelf geen focus op heeft,” vult Philippe De Baerdemacker aan. “Hierbij ondersteunen wij Cebeo met onze technische competenties en zoeken wij mee naar de meest geschikte oplossingen voor hun eindklanten.”

Beide partners slaan op diverse fronten de handen in elkaar. “Via webinars, publiciteitscampagnes, opleidingen en beurzen - zoals de geslaagde Cebeo Technologie beurs ‘Let’s energize our future’ -brengen we de markt op de hoogte van de nieuwigheden en innovaties in ons productengamma”, besluit Philippe De Baerdemacker.

 

 


 

TERUG NAAR CEBEO industry 5

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.