You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Renoveren? Doe het ‘slim’!

EEN GROEIENDE RENOVATIEMARKT IS GOED NIEUWS

INTERVIEW: WAAROM EEN GROEIENDE RENOVATIEMARKT GOED NIEUWS IS

Bij renovatie komt de installateur vaak dichter bij zijn klant te staan, dan bij nieuwbouw het geval is. “Daarom doet een installateur er goed aan zijn rol als ‘plaatser’ te overstijgen”, klinkt het bij Techlink. “Bovendien hoeft dit niet voor niets te gebeuren. Klanten zullen bereid zijn extra te betalen voor extra service.”

NAAR DE VOLLEDIGE VISIE VAN TECHLINK


WIJ ADVISEREN VOOR ELK TYPE VERLICHTINGSPROJECT

VIDEO: JIJ VRAAGT, WIJ ADVISEREN VOOR ELK TYPE VERLICHTINGSPROJECT

Onze Cebeo specialisten begeleiden jouw project van begin tot eind. Benieuwd wat wij precies allemaal voor jou kunnen betekenen? Lichtspecialiste Marine Le Guillou vertelt het je graag.

MARINE LEGT UIT IN AMPER 2’


WIFI? MIS DE TIPS VAN ONZE SPECIALIST NIET!

INTERVIEW: WAAR IS DIE WIFI? MIS DE TIPS VAN ONZE SPECIALIST NIET!

Renoveren, dat is vaak het moment voor de installatie van wat domotica, detectoren of videofonie. Maar wat als het wifi-netwerk niet naar behoren functioneert? Het zou jammer zijn als de gedane investeringen het daardoor laten afweten. Onze datacomspecialist weet precies waar je als installateur moet op letten, en wat de remedies zijn voor een traag wifi-netwerk!

DIT ZIJN DE TIPS VAN ONZE SPECIALIST



STOF? BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN!

INTERVIEW: STOF? BETER VOORKOMEN DAN GENEZEN!

Stof op de werf bemoeilijkt het zicht, is nefast voor de veiligheid en is bovenal erg schadelijk voor de gezondheid. Niets om lichtzinnig mee om te springen dus. Lees in dit artikel hoe je stof voorkomt.

STOF VOORKOMEN DOE JE ZO


CTRL DELTA

INTERVIEW: CTRL DELTA MAAKT EEN BESTAANDE LICHTINSTALLATIE SLIM

En dat zonder kappen of breken! Deze oplossing van Delta Light laat de installateur toe om gewoon met de aanwezige bekabeling verder te werken. Benieuwd hoe dat mogelijk is? En wat CTRL Delta zo allemaal kan?

ONTDEK CTRL DELTA


Slimme schakelaar

INTERVIEW: WANNEER ZELFS JE SCHAKELAAR SLIM WORDT…

Dan moet die schakelaar Niko heten. De fabrikant van schakelmateriaal, lichtsturing en huisautomatisering bedacht deze ingenieuze oplossing die schakelaar en actor combineert. Een relighting doorvoeren wordt zo wel heel eenvoudig…

WORD SLIMMER DANKZIJ JE SCHAKELAAR!


 

download volledig dossier

bekijk volledig dossier

 


 

“Renovatiemarkt wordt in de toekomst nog belangrijker”

CN292 RENOVATIE

Of renovatie een opportuniteit vormt voor de installateur? Kris Van Dingenen en Jan Lhoëst van de federatie Techlink hebben niet meer dan een fractie van een seconde nodig om een volmondig ‘ja’ te antwoorden. “We verwachten dat renovatie in de toekomst nog belangrijker wordt. Zeker niet-vergunningsplichtige renovaties verlopen vaak via de installateur. Het is aan hem om een overkoepelend concept voor zoveel mogelijk technieken uit te werken.”

Techlink overkoepelt het vroegere Fedelec en ICS en vertegenwoordigt als federatie installateurs die actief zijn in de sectoren elektrotechniek, sanitair en verwarming. De federatie vertegenwoordigt 2.800 installatiebedrijven en valt onder de koepel van de Confederatie Bouw. Vanuit dit perspectief hebben Kris Van Dingenen en Jan Lhoëst een goede helikopterview op wat er beweegt in de installatiewereld.

Het is ook hun vaststelling dat renovatie aan belang wint. En in principe staat de installateur op pole position als contact voor de verbouwer. “Dat geldt zeker voor renovaties waarvoor geen vergunning nodig is”, weet Kris van Dingenen. “Daar komt in veel gevallen geen architect bij kijken en wordt het project rechtstreeks met de installateur besproken.” De installateur kan het proces vanuit deze positie dus sturen. “Een goede planning van de uit te voeren technieken is wel essentieel.”

Renovatie - installateur

Renovatie - installateur werf

Renovatie - installateur

Multitechnieker of specialist?

Maar een installateur is in de eerste plaats een vakman. Is voor hem een rol weggelegd als coördinator voor de verschillende technieken, die hij dan ook dient te installeren? Niet voor allemaal, menen Kris Van Dingenen en Jan Lhoëst. “Veel installatiebedrijven staan voor de keuze: zich ontwikkelen in meerdere technieken en hun bedrijfsstructuur daarop aanpassen of zich net specialiseren in een beperkt aantal technieken. Die keuze wordt versterkt door de snelle technologische ontwikkeling en de kortere product life cycle.”

Als multitechnisch bedrijf kan je de rol van uniek aanspreekpunt invullen. Als gespecialiseerd vakman is dat niet evident. “Maar dan kan je wel een rol spelen in een samenwerkingsverband met andere bedrijven of in een tijdelijke vennootschap. We beschouwen het als sectorfederatie voor verschillende technieken onze opdracht om vakmannen in de toekomst actief met elkaar in contact te brengen via een ‘match making tool’. We zorgen ook voor de nodige ondersteuning door bijvoorbeeld type contracten voor samenwerkingsverbanden op te stellen.”

Renovatie - federatie Techlink

 

Servicemodel

Jan Lhoëst en Kris Van Dingenen delen de overtuiging dat de installateur zich er terdege van bewust moet zijn dat hij zeker bij renovatieprojecten zijn functie als ‘plaatser’ dient te overstijgen. De installateur kan meerwaarde creëren onder de vorm van een betere service. Het zijn ook projecten waarbij de installateur heel dicht bij de klant komt te staan, meer dan bij nieuwbouwprojecten.

 

“Een renovatie is het moment bij uitstek om een concept voor de woning uit te werken waarin de technieken zijn opgenomen. Het voordeel tegenover nieuwbouw is dat je al een fysieke structuur hebt, die het eenvoudiger maakt om de zaken voor te stellen aan de bouwheer. Zowel technische aspecten, de isolatie van het gebouw als gezinssamenstelling en de toekomstige functies van de woning zijn parameters bij de uitwerking van het concept. Een installateur die erin slaagt om deze service te bieden aan zijn klant, heeft een voetje voor. En dat hoeft helemaal niet gratis te gebeuren. Dit servicemodel vergt wel een switch in de manier van denken en doen van de installateur. Wie erin slaagt dit te doen, zal er de vruchten van plukken”, besluiten Jan Lhoëst en Kris Van Dingenen.

 


 

Renoveren? Tijd voor een future proof wifi-netwerk!

Als u bij renoveren ook meteen denkt aan het integreren van domotica, camerabewaking of videofonie, is een goed functionerend draadloos netwerk essentieel. Maar ook voor de eenvoudige toepassingen zoals surfen op uw tablet, is niets zo frustrerend als een haperende verbinding. Maar wat veroorzaakt die trage verbinding? De grootste vijanden van uw wifi-signaal zijn muren en isolatie. Deze houden samen met de koude ook uw draadloos signaal tegen. De oplossing? Het gebruik van meerdere access points, en/of een wifi-controller.

Renovatie - een future proof wifi-netwerk

 

 

“Heel vaak  wordt een modem weggedoken in de garage”, steekt Luc Myny, Cebeo-specialist datacom, van wal. “Functioneel is dat niet, gezien je daar maar zelden verbinding nodig hebt. Voor dat het signaal de rest van de woning bereikt, is het meestal erg verzwakt. Er zijn tal van voorbeelden waarbij men in de kamer boven de modem amper verbinding heeft, omdat gewapend beton tussen de verdiepingen het signaal tegenhoudt.

 

Access points

Gelukkig zijn er een aantal oplossingen. “Een eerste mogelijkheid is extra access points te plaatsen in uw woning, die via een netwerkkabel in verbinding staan met uw modem. Daarbij is het belangrijk om die access points duidelijk te benoemen, zoals ‘wifi-bureau’ of ‘wifi-eetkamer’. Verplaatst u zich van ruimte, dan dient u op uw toestel (smartphone, tablet, laptop,...) zelf het gewenste access point te kiezen.”

 

Sticky client

“Met dit systeem is een ongewenst maar typisch fenomeen het ontstaan van ‘sticky clients’. Dit betekent dat een signaal nog zichtbaar is op uw toestel (bijvoorbeeld ‘wifi-bureau’ terwijl u al in uw eetkamer bent), maar omdat het zodanig zwak is, er nog amper data-overdracht mogelijk is. Uw device blijft wel aan het signaal ‘kleven’. Een extra nadeel aan het werken met verschillende access points, is dat u telkens manueel moet overschakelen, en er dus telkens aan moet denken. Zeker indien er domotica aanwezig is, is dit geen ideaal scenario.

 

Wifi-controller

“Optie twee is het plaatsen van een wifi-controller in uw netwerk. Deze unit laat u toe om een aantal antennes (max. 12 per licentie) te beheren in (en rond) uw woning. De controller garandeert een kwaliteitsvolle verbinding door telkens met de juiste antenne connectie te maken. Voorwaarde is wel dat de dekkingsgebieden van de verschillende antennes elkaar gedeeltelijk overlappen. De installatie van een wifi-controller is een eenmalige investering, tenzij u later extra licenties voor meer antennes wenst. Deze oplossing biedt duidelijk meer comfort dan het werken via access points.”

 

3 vragen

Maar vooraleer over te gaan tot antennes en access points, moet de klant zich eerst drie essentiële vragen stellen:

1. Waar wil ik wifi?

Vraag één lijkt evident, maar denkt u ook aan wifi in de tuin of helemaal tot op het zonneterras achteraan? Zodat u vanop uw smartphone kunt zien wie er voor uw videofoon staat?

2. Wat verwacht ik van de wifi?

Vraag twee beantwoordt of u enkel uw mails wilt lezen in het bureau, of ook video wilt bekijken. In het laatste geval zal u een sterkere verbinding nodig hebben dan voor het louter ophalen van uw mail.

3. Hoeveel gebruikers moet mijn wifi aankunnen?

Tot slot mag uw ruimte dan wel een volledige wifi-dekking hebben, maar hoe zal uw netwerk reageren als u tegelijk met twintig andere toestellen verbinding probeert te maken? Dit is dikwijls het probleem in restaurants. In de plaats van vier antennes zal een verdubbeling zich hier allicht opdringen.

 

Veranderde rol installateur

“Als installateur moet u er zich van bewust zijn dat steeds meer klanten van u verwachten dat u een wifi-netwerk kan installeren”, weet Luc Myny. “Voor wie daar weinig ervaring mee heeft, is dat niet evident. Cebeo biedt daarom de nodige ondersteuning aan. Indien u zich wendt tot een van onze datacom-specialisten, kunnen wij u helpen met het uittekenen van uw netwerk, en assistentie verlenen bij de realisatie.”

Verder kunt u als installateur ook de nodige kennis opdoen op onze opleidingen ‘IP@Home’ en ‘IP4Business’. Raadpleeg hiervoor de opleidingskalender op onze site. Cebeo ontwierp ook een praktische handleiding voor het opzetten van eenvoudige, ‘stand alone’ netwerken.

“Weet tot slot dat wifi geen exacte wetenschap is. Alles hangt steeds af van de omgeving, de clients, de gebruikers,…”, geeft Luc Myny nog mee als laatste tip.

 


 

Stofvrij renoveren, geen utopie

Nog meer dan bij nieuwbouwprojecten, is stofvrij werken een zorg bij renoveren. Stof bemoeilijkt het zicht van de installateur, wat tot problemen met de veiligheid kan leiden. Daarnaast is een dagelijkse blootstelling aan stof nefast voor de gezondheid van de installateur en zijn medewerkers. Uiteraard wilt u uw klanten ook een goede service bieden. Zou u niet liever stofvrij werken, in de plaats van kostbare tijd te verliezen door het vele schoonmaakwerk vooraleer u bij uw klant vertrekt? Bovendien hoeven de oplossingen niet eens altijd een fikse investering te betekenen.

Renovatie - stofzuiger

Renovatie - stofvrij renoveren

Voorkomen is beter dan genezen, ook als we het over stof hebben. Maar dat is zeker bij renoveren geen evidentie. “Het ideale scenario is bronbeperking”, steekt Steven Neirinck, Cebeo-specialist tooling van wal. “Bij nieuwbouw kan dit, maar bij renovatie is er een andere aanpak nodig. Als er toch geboord moet worden, is een goede ventilatie en afzuiging nodig, in combinatie met de juiste PBM’s.”

 

Manieren voor een goede afzuiging

“Optie één is het gebruik van een boormachine met een geïntegreerde stofzuiger”, weet Steven. “Zo wordt het stof aan de boor onmiddellijk afgevoerd naar een stofreservoir. Het is een praktische oplossing, omdat je zo boormachine en stofzuiger in één hebt.”

Maar wat als je als installateur nog niet meteen toe bent aan een nieuwe boormachine of slijpschijf? “In dat geval kunnen een aantal praktische accessoires worden ingezet, die uiteraard een stuk goedkoper zijn dan een volledig nieuw toestel. Met een zuigmond die om de boor wordt geplaatst bijvoorbeeld, en via een darm gekoppeld is met een stofzuiger. Of nog, met een darm die rechtstreeks op een holle boor wordt geklikt via een opzetstuk, en het stof zo naar de stofzuiger leidt. Naar analogie met de boormachines, kunnen we een haakse slijper voorzien van een slijpkap met afzuiging. Deze hulpstukken bestaan, en omdat er geen mechanica aan te pas komt, verslijten ze nauwelijks.”

Renovatie - stofmasker

 

Is stofvrij echt stofvrij?

“Al deze oplossingen hebben gemeen dat ze het stof geen enkele kans geven om zich te verspreiden. Stofvrij boren of slijpen mag hier letterlijk genomen worden. Veiligheid en hygiëne zijn de hoofdmotieven, maar denk ook eens aan de verbeterde zichtbaarheid als de installateur niet in een stofwolk hoeft te werken, alsook het verbeterde comfort”, argumenteert Steven. “Het gebruik van een volgelaatsmasker is steeds aangewezen als extra bescherming.”

 

Liever geen beneveling

Een vaak gebruikte methode om stof op werven te bestrijden is een benevelingsinstallatie. Maar is dat wel efficiënt? “Beneveling neemt het stof niet weg. Door het benevelen van stof wordt de omgeving voor een stuk gespaard, maar de installateur en zijn team allerminst. De nevel hangt in de lucht, vermengd met het stof. Op de grond krijg je na verloop een smerige brei. Aangenaam is anders.”  En Steven gaat nog verder: “Om over veiligheid nog maar te zwijgen! Hoe vaak wordt een elektrisch aangedreven toestel dan niet gebruikt in een omgeving vol water. Dit kan leiden tot onveilige werkomstandigheden”, besluit Steven.

 

Wettelijk kader

In België is stofvrij werken nog geen evidentie. Het ontbreken van een wettelijk kader speelt hierin zeker een (negatieve) rol. De milieuwetgeving Vlarem II voorziet wel in een aantal regels, vooral bedoeld om de omgeving te beschermen. De Belgische installateur die graag anticipeert, kan mits een aantal – vaak kleine – aanpassingen, heel wat onheil voorkomen.

“Beeld u eens in welk risico een installateur loopt die 40 jaar lang 8 uur per dag onvoldoende beschermd werkt.”

 

Boosdoener kwartsstof

Wist u dat beton 25% tot wel 75% kwarts bevat, en baksteen 30%? Laat nu net dat kwartsstof op de vijfde plaats staan van de chemische stoffen die meest kankerverwekkend zijn. De hoeveelheid die we hiervan mogen inademen is miniem (0.075mg/m³/werkdag), vergelijkbaar met een bodempje van een plastic beker, verspreid over de oppervlakte van een voetbalveld. Beeld u eens in welk risico een installateur loopt die 40 jaar lang 8 uur per dag onvoldoende beschermd werkt.

 


 

CTRL DELTA: draadloos dimmen was nooit zo eenvoudig

 

Lichtoplossingen evolueren, net als de verwachtingen van een klant betreffende zijn lichtinstallatie. Stel, een gebruiker voor wie dimmen en remote control oorspronkelijk geen prioriteit waren, wenst dit extra comfort enkele jaren later wel. Delta Light’s ‘CTRL Delta’ laat de installateur toe om een bestaande lichtinstallatie slimmer te maken en uit te breiden, met behulp van de Casambi app. Deze is gebaseerd op Bluetooth Low Energie. Dankzij Delta Light’s open systeem kan men een modale lichtinstallatie gemakkelijk uitbouwen tot een volwaardig domoticasysteem. De toepassing van Bluetooth gebeurt niet alleen door Deltalight, maar wordt bij heel wat fabrikanten gebruikt, wat erop wijst dat dit een open en universeel protocol is.

Renovatie - draadloos dimmen was nooit zo eenvoudig

 

“Bij het vernieuwen van een lichtinstallatie botst de installateur soms op het probleem dat de aanwezige bekabeling niet of moeilijk te vervangen is”, opent Geert Christiaens, Area Manager Belux bij Delta Light. “Dankzij ‘CTRL Delta’ kan men gewoon met de aanwezige bekabeling verder werken, al dan niet mits toevoeging van een LED-omvormer.”

 

Modules in een mesh

Voor de toepassing van CTRL Delta is doorgaans geen kap- of breekwerk nodig. De compacte modules kunnen bijvoorbeeld worden geplaatst achter een traditionele muurschakelaar, of in de behuizing van een armatuur. “Bij een gerenoveerde woning kan men in functie van het aantal gewenste circuits een aantal modules installeren, zonder dat er andere bedrading of schakelaars nodig zijn. Al deze modules komen vervolgens in een mesh, en onderling weten ze waar ze zich ten opzichte van elkaar bevinden. Met CTRL Delta is het ook mogelijk om de SMART 48 aan te sturen. Dit dimsysteem van Delta Light  stuurt het signaal van Dali , 1-10V of Bluetooth over 2 draden naar de verlichtingsarmaturen.”

 

Van smartwatch tot Xpress

CTRL Delta laat de gebruiker toe zijn lichtinstallatie draadloos te sturen. “En dat via meerdere devices”, weet Geert Christiaens. “Lichten dimmen en manipuleren kan via de app op de smartphone, maar ook via de tablet of smartwatch. Wie dat wil, kan gemakkelijk extra drukknoppen of switchen plaatsen, of gebruik maken van de handige Xpress. Dit is een batterij gevoede X-vormige drukknop, waarbij op elk uiteinde (van de X) een andere functionaliteit kan worden geprogrammeerd.”

“Lichten dimmen en manipuleren kan via de app op de smartphone, maar ook via de tablet of smartwatch. Wie dat wil, kan gemakkelijk extra drukknoppen of switchen plaatsen, of gebruik maken van de handige Xpress.”

 

Scènes creëren

Naast (de)activeren en dimmen, biedt CTRL Delta nog tal van manipulaties. Zo kan men de kleuren geleidelijk laten veranderen, of de kleurtemperatuur regelen. Een meer geavanceerde mogelijkheid, is het creëren van scènes. “Stel, men wil televisie kijken. Dan kan men een standaard scène instellen: een gedimde LED-strip achter het scherm, een sfeerlamp in de hoek en gedimde spots boven de tafel. Eenmaal ingesteld, volstaat één druk in de app (of via Xpress/drukknop) om de scène te activeren.

 

Bereik

Maar is bluetooth niet beperkt in bereik? “Vroeger was het inderdaad zo dat je al problemen kon hebben als je toestel waarmee je bluetooth-verbinding probeerde te maken verder dan 3 meter uit de buurt was. Vandaag is dat verleden tijd. Afstanden tot 30 meter vormen geen probleem, en met het nieuwe Bluetooth 5 kan men zelfs tot 150 meter overbruggen. Dit wordt meer gebruikt voor toepassingen zoals straatverlichting.”

 

Toegenomen intelligentie

Alle CTRL Delta modules worden ook levenslang geüpdatet. “De laatste belangrijke update was een GPS-integratie. Stel, u bouwt een module met GPS in, in een winkeletalage. Op basis van de GPS-coördinaten zal de verlichting zich automatisch afstemmen op de zonsop- en zonsondergang.”

“De apparaten worden alsmaar slimmer. Indien iemand instelt dat zijn verlichting dagelijks om 18u moet aangaan, maar in werkelijkheid komt hij vaker om tien voor zes thuis waarna hij zijn lichten manueel inschakelt, dan gaat zijn module hier zelf op anticiperen. Bovendien is elke module uitgerust met een microchip, waardoor een extra laag kan worden geïmplementeerd. Via integratie op het IFTTT (if this then that) platform, kan men bijvoorbeeld zijn rolluiken of verwarming gaan afstemmen op het aan- of uitschakelen van de verlichting.”

Renovatie - CTRL Delta

 

Comfort

“Bottom line is dat CTRL Delta zowel een enorm technisch comfort als gebruikerscomfort biedt. Zo kan de gebruiker bijvoorbeeld op een zelfgenomen foto of een plattegrond van zijn woning de lichtbronnen benoemen, en ze vervolgens via een simpele ‘tik’ op die foto activeren. Indien gewenst, gaan wij van Delta Light graag ter plaatse voor meer uitleg, of bieden we ondersteuning per telefoon.”

De installateur kan ter plaatse al een aantal features programmeren om zijn klant op weg te helpen, wat een extra service is, en de klant kan nadien alles heel eenvoudig wijzigen. “Voor de installateur hebben we ook een service cloud voorzien in de app, zodat hij via die weg heel eenduidig diagnostische info kan doorsturen”, besluit Geert Christiaens

 


 

Bestaande installatie draadloos uitbreiden zonder kap- en breekwerk

Renovatie - zonder kap- en breekwerk

Fabrikant van schakelmateriaal, lichtsturing en huisautomatisering Niko besteedt in zijn productontwikkeling veel aandacht aan oplossingen voor renovatie. Bewijs daarvan zijn de oplossingen met het Easywave protocol en de slimme schakelaar, die actor en schakelaar combineert. “Dit zijn oplossingen die het eenvoudig maken om een bestaande installatie uit te breiden, zonder grote ingrepen”, weet Product Manager Tim De Bie. Daarnaast ondersteunt Niko ook de installateur, door hem een checklist aan te bieden voor elk renovatieproject.

Een renovatieproject is het moment om de elektrische installatie uit te breiden, optimaliseren en als het even kan ook slimmer te maken. De bouwheer is echter niet altijd happig op het kap- en breekwerk dat hiermee gepaard gaat.

 

Diverse toepassingen

Niko houdt bij zijn productontwikkeling rekening met deze noden. Hun draadloze tweekanaalszender bijvoorbeeld maakt communicatie mogelijk over langere afstand. Hij kan gebruikt worden voor het schakelen van de verlichting of rolluiken. Tim De Bie: “Met de zender is het mogelijk om de schakelfunctie van bestaande drukknoppen uit te breiden. De draadloze (batterij gevoede) schakelaars zijn beschikbaar in dezelfde afwerking en kleur als ons andere gamma. Heel populaire toepassingen voor deze producten vind je in de uitbreiding van een bestaande woning met nieuwe ruimtes, in slaapkamers, tuinverlichting en raam- en deurcontactoren. Een andere toepassing kan bediening van een poort en/of tuinverlichting vanuit de wagen zijn.”

 

Renovatie - Slimme schakelaar

Slimme schakelaar

Niko gaat nog een stap verder met de slimme schakelaar, waar de actor in de schakelaar geïntegreerd is. De schakelaar is uitbreidbaar met andere actoren en bestaat nu ook in een versie met een universele dimmer. “Als uitbreiding bestaat er een gateway met UTP-aansluiting, die de commando’s van draadloze en slimme schakelaars detecteert. De afmetingen zijn amper 12 x 12 cm. Het is belangrijk dat de gateway zodanig gepositioneerd is, dat alle nodige signalen gecapteerd worden. Het toestelletje heeft ook voeding nodig.”

Renovatie - Centrale bediening via APP

Centrale bediening via app

De gateway maakt verbinding met het thuisnetwerk en kopieert de adressen van de knoppen. “Op deze manier is er bediening van alle draadloze schakelaars mogelijk via een mobiele app. De smartphone of tablet wordt dan de centrale afstandsbediening.”

De configuratiemogelijkheden via de app zijn heel uitgebreid. “Een handige toepassing die je kan configureren, is een alles uit-functie. Deze manier van werken maakt ook verdere uitbreidingen  of de stapsgewijze integratie van bijkomende ruimtes mogelijk.”

Voor de installateur biedt deze geconnecteerde oplossing heel wat mogelijkheden. “De aansluitingen vormen geen probleem. De oplossing is ook prijsgunstig voor de bouwheer, wat de drempel laag houdt.”

 

Praktische ondersteuning

Renovatieprojecten vragen in veel gevallen een specifieke manier van aanpakken. Niko probeert de installateur hierin zo goed mogelijk te ondersteunen. “Zo hebben we een praktische checklist samengesteld, waarin voor alle ruimtes van een woning beschreven staat waaraan gedacht moet worden. Het gaat niet alleen om voor de hand liggende zaken zoals stopcontacten en schakelaars, ook om rookmelders, internetaansluitingen, USB oplaadpunten… De checklist is handig voor de installateur en de bouwheer, die samen kunnen bespreken wat de noden en mogelijkheden zijn”, besluit Tim De Bie.


JIJ VRAAGT, WIJ ADVISEREN VOOR ELK TYPE VERLICHTINGSPROJECT

Video: MARINE LEGT UIT IN AMPER 2’ |  Duur: 2 minuten

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.