You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

20% overdimensioneren voor future proof verdeelbord

Om vier hectare serres goed te verlichten, moet je heel wat stroom leveren. Voor de berekening van het elektrisch bord bij aardbeienkwekerij Schoofs in Zepperen (Sint-Truiden) deed installateur Mereg Electro-Hydro een beroep op het gecertifieerd Studie Center Prisma van Cebeo. De keuze van de Cebeo specialist viel op een Schneider prisma P bord van 800 Ampère, en werd volledig door Cebeo ontworpen.

  • Schneider Electric Prisma P 800 ampère
  • 4 schakelborden 180 ampère
  • Voeden en sturen van 600 armaturen
  • Sturen verwarming, irrigatie, klimaatregeling
  • Schneider Micrologic 5.2E voor monitoring energiestromen

4x180 Ampère

Liefst 600 armaturen werpen hun licht op een veelvoud van aardbeienplanten. Om die verlichting te schakelen plaatste installatiebedrijf Mereg vier schakelborden van 180 ampère. Het hoofdbord is gedimensioneerd op 800 ampère. “Doorgaans is een verdeelbord altijd 20% overgedimensioneerd”, aldus installateur Luc Clerinx. “Zo is de installatie future proof. Je weet nooit welke elektrische voorzieningen men nog allemaal wil bijplaatsen in de toekomst.”

Cebeo Studie Center Prisma

“Voor de berekening van het elektrisch bord deden we een beroep op het Cebeo gecertifieerd Studie Center Prisma. Kleinere borden berekenen we zelf, maar omdat het hier toch over een paneel van 800 ampère gaat, was het efficiënter om hulp in te roepen van een specialist. Er moeten zoveel componenten worden ingepast, dat het een echte technische puzzel is.”

Micrologic 5.2E

Onder de componenten werd ook een Micrologic 5.2E slimme module van Schneider Electric geplaatst zo dat het bord ook klaar is voor connectie met ethernet . “Dit was geen specifieke vraag van de serre-uitbater”, aldus Erwin Raymakers, extern Cebeo specialist Electrical Distribution. “Maar hij zal er in de toekomst zeker belang bij hebben voor het monitoren van zijn energieverbruik. Met deze kleine toevoeging hebben we er dus een smart panel van gemaakt.”

“Met deze kleine toevoeging hebben we er een smart panel van gemaakt.”

Prisma P

De keuze viel dus op een Prisma P bord van Schneider. “Een logische keuze. Nog meer dan de Prisma G borden is dit een robuuste kast, met veel ruimte voor extra componenten. Er zijn ook meer mogelijkheden voor het maken van aansluitingen.”

240mm²

“Daarin zat voor ons nog de grootste uitdaging”, vult installateur Luc Clerinx aan. “Er kwam nogal wat brute kracht bij kijken om de 240mm² installatiekabel in de gewenste bocht te wringen. Want de ruimte waarin we het bord moesten plaatsen, was beperkt. Voorts verliep de inbedrijfstelling van het bord probleemloos, dankzij de berekeningen en schema’s van Cebeo specialisten Wim Van Royen en Alain Quintin”, besluit Luc Clerinx van Mereg Electro-Hydro.

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Projecten
Downloads
Nieuws
Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.