Een live-uitzending van een zitting in het Waals Parlement, en dan… een black-out. Het is de ergste nachtmerrie van de griffier en de parlementariërs. Het verdeelbord daterend uit 1995 was door de jaren sterk verouderd. Een nieuwe Prisma P kast van Schneider, met energiemonitoring en een extra UPS weerhouden de zittingen voortaan van een dergelijke catastrofe. Installateur ACS, Cebeo en Schneider sloegen de handen in elkaar voor een installatie die niet zonder uitdagingen tot stand kwam.
Christian Adins (60) nam in 2016 het bedrijf All Cabling Services (ACS) over van Jean-Paul Gaspart. ACS is gespecialiseerd in industriële elektriciteit en gestructureerde bekabeling. “Samen met mijn zakenpartner Yannic die voor de helft medezaakvoerder is, heb ik een lange achtergrond in audiovisuele installaties. Conferentiezalen, alle parlementen van de deelstaten, de Europese Raad,… ze behoren allemaal tot ons portfolio. Al die klanten bleven ons trouw, waardoor ACS zich nu dus toespitst op drie activiteiten. Bij de overname telde ACS vier werknemers, nu zijn dat er 12 en tal van interim krachten en onderaannemers.”
“Filiaal in Braine is ons magazijn”
Het Waals Parlement is zo’n klant waar Christian Adins vroeger, vóór de overname van ACS, de volledige audiovisuele integratie uitvoerde. “Het was één van onze grootste klanten, en die is ons trouw gebleven. Vandaar kwam hun vraag of we ook de algemene elektriciteit konden aanpakken. Ik heb echt het beroep van elektricien opnieuw moeten leren, want dat is nog iets anders dan microfoons, luidsprekers en beeldschermen integreren. Het duurde dan ook niet lang voor ik wist dat Cebeo de grootste distributeur is op de markt voor de elektrotechnisch installateur. En bovendien ligt het Cebeo filiaal van Braine letterlijk om de hoek. Een eigen magazijn hebben we dus niet eens nodig.”
Overzichtelijk verdeelbord en UPS
ACS was reeds breed gekend bij zijn klanten voor het plaatsen van algemene verdeelborden. “Maar voor mij was dit een eerste keer, in het Waals Parlement”, aldus Christian. “Het was meteen duidelijk dat het verdeelbord van rond het jaar 1995 aan zijn beste tijd voorbij was. De hoofdreden? Plaatsgebrek op het bord. Door de nieuwe technieken, zoals de airconditioning en de vele bijkomende sturingen die er doorheen de jaren bijkwamen, was het overzicht op het bord volledig zoek. In het geval van defecten kon geen elektricien daar nog wijs uit geraken. Een goed verdeelbord is gemakkelijk leesbaar.”
“Een goed verdeelbord is gemakkelijk leesbaar.”
Prisma P
Toen kwam de rol van Cebeo tot uiting. Christian: “Bart Raspoet van Cebeo kwam meteen langs met een specialist van Schneider Electric, de fabrikant waar ook wij al jaar en dag mee werken. Wij zijn vertrouwd met hun oplossingen, maar zij beschikken over de kennis van de nieuwste producten en diensten. Zo zijn we ook op de nieuwe Prisma P kasten van Schneider uitgekomen. Samen hebben we de situatie geanalyseerd en het design van het verdeelbord uitgetekend. Het hoofdverdeelbord is gedimensioneerd op 630A. De Prisma P kast gaat tot 3200A. Bovendien hebben we een energiemonitoring systeem toegevoegd om alle verbruiken in kaart te brengen.”
Een bijkomende reden was het idee dat leefde om een centrale UPS te plaatsen, waardoor men evengoed meteen het elektrisch bord kon vernieuwen. “Waarom een UPS als er toch al een dieselgenerator aanwezig was? De parlementariërs tolereren geen enkele vertraging in het geval van een stroompanne. Wetende dat bij een elektrische storing de generator het systeem binnen de minuut overneemt! Maar één minuut in het donker en zonder geluid wordt niet geaccepteerd door de notabelen van onze nationale politiek. Dat heeft ongetwijfeld ook te maken met eventueel live-captaties vanuit de zaal.”
Bart Raspoet: “Omdat het om een openbare aanbesteding ging, moesten we onze offerte extra scherp stellen. In ons oorspronkelijk plan hadden we een systeemautonomie van een half uur, die hebben we teruggebracht tot 15 minuten autonomie, wat nog steeds uitmuntend is.”
Via de keldertrap
“Uiteindelijk brachten we dus een Schneider Prisma P kast binnen van zo’n 3m30 lang, en we moesten ook de UPS het gebouw binnenkrijgen. Maar als je weet dat de technische ruimte zich in de kelder van een geklasseerd gebouw bevindt, kan je je dit een huzarenstukje wel voorstellen. De eerste UPS kregen we gewoonweg niet binnen, omdat we hem niet liggend mochten transporteren. Via een alternatieve UPS, waarvan we de batterij konden verwijderen voor transport, kregen we het geheel wel via de nauwe trap omlaag, zij het niet zonder moeite.”
Eind goed, al goed. Als je ooit een zitting in het Waals Parlement ziet op TV, ben je verzekerd dat dankzij Cebeo en ACS de stroom niet zal uitvallen!
Wist je dat?
In conferentiezalen is een vernuftig systeem van audiovisuele integratie vaak cruciaal. Neem nu het Europees Parlement. Daarin heeft elk zetelend lid het recht om het debat in zijn of haar moedertaal te kunnen volgen. Daarvoor zijn soms tot wel 25 verschillende tolken aanwezig, die live vertalen wat de parlementsleden in hun hoofdtelefoon te horen krijgen. Het mag duidelijk wezen dat dit soort installaties een échte niche is. ACS is hierin dus gespecialiseerd.
Gebruikte oplossingen
- Verdeelbord:
- Schneider Prisma P, 3200A
- Kast IP30
- Hoofdautomaat 630A
- Energiemeting:
- Powertag Compact NSX
- Powertag Link HD
- UPS:
- Galaxy VM 200kVA UPS
- Single 400-400 V with backfeed protection, start up 5x8
- Uitbreiding kast:
- Li-ion Battery Rack Type G – IEC, 67000 mA/h