You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

2021: eerste steenlegging nieuw distributiecentrum Cebeo

Nieuw Cebeo distributiecentrum (CDC)

 

Er ging reeds een lang traject aan vooraf, maar in de eerstvolgende maand(en) is de start voorzien van de bouw van Cebeo’s distributiecentrum (CDC). Alleen het weer kan de opstart nog vertragen. Het nieuwe CDC komt er in Doornik, en zal het huidige in Moeskroen, dat stilaan uit z’n voegen barst, vervangen. Naast een grotere capaciteit, moderne processen en aangename werkomstandigheden is duurzaamheid een belangrijke pijler in dit ambitieuze groeiverhaal. De site in Doornik zou operationeel moeten zijn begin 2023.

Een blik op de 3D-modellen en het liggingsplan van het nieuwe distributiecentrum maakt meteen 2 zaken overduidelijk. Ten eerste krijgt het CDC niet minder dan een topligging. Twee: er is meer dan gemiddelde aandacht besteed aan het duurzaamheidsaspect van dit project.

 

Moeskroen – Doornik – Waregem

Cebeo verhuist de activiteiten van het huidige distributiecentrum in Moeskroen dus binnenkort naar Doornik. Uit verschillende studies bleek dit de meest gunstige locatie te zijn. Rekening houdend om toch niet te ver uit te wijken van Moeskroen, want de bedoeling is absoluut dat alle huidige medewerkers mee de overstap maken. Bovendien is het van Doornik ook slechts een half uur rijden tot het hoofdkantoor in Waregem.

De site zelf ligt bijzonder goed omsloten: in industriezone Tournai Ouest 3, aan de rand van Doornik bij het afrittencomplex van de E403 en de E42. Alle vrachtverkeer zal enkel door de industriezone rijden. Samen met de gunstige geluidstudie die werd uitgevoerd, zijn de omwonenden verzekerd geen hinder te ondervinden van Cebeo’s activiteiten.

half uur rijden tot het hoofdkantoor in Waregem

 

Partners in sustainability

Cebeo kocht het perceel van 12 hectare van IDETA, de Intercommunale de Développement des Arrondissements de Tournai, d’Ath et des Communes Avoisinantes. Belangrijk in haar keuze voor Cebeo was het aspect duurzaamheid. IDETA zet namelijk zelf sterk in op energiezuinigheid, en zoekt dus partners in sustainability, wat ook één van de kernwaarden is van Cebeo.

 

BREEAM Excellent

Hoe uit die duurzaamheid zich nu concreet? Het nieuwe CDC zal BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) gecertificeerd zijn. Logistiek Directeur Danny Gotink: “We gaan resoluut voor het ‘Excellent’ niveau binnen BREEAM, een internationale beoordeling op negen elementen (o.a. energie, gezondheid, water, ecologie, afvalstromen). Zo streven we naar maximale energieneutraliteit door enerzijds zelf groene energie op te wekken en anderzijds zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Dit alles door middel van zonnepanelen, geothermie en het gebruik van duurzame materialen.”

 

BREEAM Excellent

Ergonomie

Naast duurzaamheid gaat ook de nodige aandacht naar ergonomische werkomstandigheden. Danny Gotink: “We opteren voor een semi-geautomatiseerd centrum. Dit verhoogt niet alleen de service naar onze klanten, maar ook het welzijn van onze medewerkers dankzij de implementatie van ergonomische hulpmiddelen en methodieken.”

 

Bestellen tot 23 uur

Goed voor de werknemers en het milieu dus. Maar heeft de klant er ook wat aan? Danny Gotink: “Jazeker. Vandaag kan je tot 19 uur je bestelling plaatsen bij Cebeo, en dan word je ’s anderendaags beleverd of kan je vanaf 5 uur ’s morgens je materiaal ophalen in één van de 56 filialen. Eenmaal het nieuwe CDC een feit is, zal er niet langer tot 19 uur, maar wel tot 23 uur (!) besteld kunnen worden.”

 

Logistiek Directeur Danny Gotink

 

Het CDC in cijfers

- Oppervlakte grond: 12 hectare
- Oppervlakte gebouw: 40.000m²
- Hoogte gebouw: 18 meter
- Buitenopslag voor kabels: 8.000m²
- Uitgaande lijnen/dag: 30.000
- Receptielijnen/dag: 6.000

previeuw CDC

 


 

terug naar overzicht

 

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.