You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Huisautomatisering wordt almaar populairder

automatisation
Automatisatie
Automatisering
 
Paul
“Enorm potentieel voor de installateur.” Paul van Hinsberg, Director van B.E.G. Belgium
Domotica: er was een tijd waarbij de consument bij wijze van spreken al in elkaar kromp toen hij of zij het woord hoorde. De verzamelnaam voor automatiseringsmogelijkheden ging jarenlang gebukt onder een negatieve perceptie – vanwege te log en/of te groot – maar daar komt gelukkig stilaan verandering in. Met één knop alles bedienen, biedt een comfort waar veel mensen gevoelig voor zijn. “Een bewegingsmelder is een eerste stap in het anticiperen op een behoefte, die tot een mooie extra verkoop en dienstverlening kan leiden”, verduidelijkt Henk Demaeght, Product Manager bij Cebeo.

 

Val je tegenwoordig ook zowat steil achterover van de huidige energieprijzen? Als het een troost mag zijn: je bent lang niet de enige. Zowat iedereen zoekt naar mogelijkheden om die kosten te dimmen. Dat laatste mag u vrij letterlijk nemen. Het automatiseren van de verlichting is één opportuniteit om de energiefactuur wat te verlagen, maar ook andere toepassingen dragen daartoe bij. Alles begint bij eenvoudige bewegings- en/of aanwezigheidsmelders. Henk Demaeght, (Product Manager bij Cebeo) en Paul van Hinsberg (Director van B.E.G. Belgium) geven tekst en uitleg.

 

Buitenverlichting

Vergeet dus maar de tijd dat domotica zowat een synoniem voor dure ‘rocket science’ was. Oplossingen voor dergelijke automatisering zijn vaak al mogelijk voor een relatief beperkt budget. “De sturing van bepaalde toepassingen, kan heel eenvoudig en laagdrempelig zijn”, pikt Paul van Hinsberg in. “Vaak begint dat met de installatie van een aantal bewegingsmelders. Het voorbeeld dat zowat iedereen wel kent, is de buitenverlichting die aangaat als iemand zich op de oprit van een woning begeeft. Met Luxomat® beschikken wij over een uitgebreide range van schemerschakelaars, aanwezigheids- en bewegingsmelders.”

“Zogenaamde ‘stand alone’-bewegingsmelders bieden op zich al een grote toegevoegde waarde voor de consument.” Henk Demaeght, Product Manager bij Cebeo

“Daarnaast vind je in heel wat huizen ook bewegingsmelders in zogenaamd stille ruimtes, zoals de berging, de kelder of het toilet”, aldus Henk Demaeght. “Dat zijn bij uitstek ruimtes waar kinderen en volwassenen al eens vergeten om zelf het licht uit te doen. Bewegingsmelders nemen er, zowel bij nieuwbouw- als renovatieprojecten, de plaats in van schakelaars, omdat ze er voor zorgen dat het licht uitgeschakeld wordt. In dit geval gaat het om ‘stand alone’-oplossingen die op zich al een grote toegevoegde waarde bieden voor de consument.”

Dali

De volgende stap is de koppeling van de bewegings- of aanwezigheidsmelders aan een openbussysteem. Als het puur over verlichting gaat, is Dali (Digital Adressable Lighting Interface) daarbij de meest gebruikte standaard.

“Dali biedt het grote voordeel van de merkonafhankelijkheid”, vervolgt Paul van Hinsberg. “Heel wat ‘brands’ kregen destijds het label van ‘Dali compatibel’, maar in de praktijk bleek dat wel eens tegen te vallen, omdat niet alle systemen met elkaar communiceerden. Gelukkig heeft Dali de koe bij de horens gevat en een nieuwe versie gelanceerd, waarbij de veel uitgebreidere tests de ‘interoperabiliteit’ van producten van diverse merken bevestigen.

Op de website van Dali vind je een uitgebreid overzicht van alle Dali 2-gecertificeerde producten en van de (andere) merken waar ze al dan niet mee communiceren. Op die manier kan de installateur ook veel gerichter kiezen.”

B.E.G. heeft zowel alleenstaande oplossingen (Daco) als een multi-roomsysteem (Dali-Link) die werken met dit protocol. “Het grootste voordeel is de flexibiliteit. De aanwezigheidsmelders meten voortdurend in welke mate elk deel van een ruimte ‘bevoorraad’ wordt door daglicht. In functie daarvan kan je de verlichting opdelen in verschillende groepen, waarbij diverse delen van een woning op een aangepaste manier worden verlicht, in functie van de specifieke inval van daglicht. Dit simpele systeem biedt dus toch behoorlijk uitgebreide functionaliteiten en is ook naar installatie toch vrij laagdrempelig.”

 

luxomat

 

KNX

Met KNX kan je nog verdere stappen inzake automatisering zetten. “Onder meer in residentiële toepassingen is KNX uitgegroeid tot de meest gebruikte internationale standaard”, duidt Henk Demaeght. “De neutrale certificering en de veilige verbinding garanderen een hoge productkwaliteit. Met KNX kan je, naast verlichting, elke andere functie binnen een woning aansturen: van airco over noodverlichting en zonwering tot ventilatie en verwarming. Het is een op-en-top domoticasysteem waar de eindklant zo ver in kan gaan als hij wil. Ook KNX is een openbussysteem, waardoor het perfect compatibel is met onder meer Dali.”

“De sturing van bepaalde toepassingen kan heel eenvoudig en laagdrempelig zijn.” Henk Demaeght, Product Manager bij Cebeo
automatisering

Om de eindeloze mogelijkheden van KNX naar de praktijk te vertalen, zijn wel stevige programmeringsvaardigheden vereist. Voer voor specialisten, waarvoor je als installateur op behoorlijk wat ondersteuning van B.E.G. en Cebeo kan rekenen. “We doen er alles aan om onze klanten maximaal te helpen, zodat ze hun klanten op de best mogelijke manier kunnen bedienen en intussen ook extra omzet genereren”, besluit Paul van Hinsberg.

Terug naar dossier Smart Home

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.