Om de meest geschikte sfeer voor een gebouw te creëren, is vermoedelijk niets belangrijker dan aangepast licht. Vanuit die overtuiging lanceerde LEDVANCE in het voorjaar van 2021 het VIVARES- lichtmanagementsysteem. Derek McMillan, Marcel Beerden en Jan-Pieter Heimgartner van LEDVANCE lichten de mogelijkheden van VIVARES toe.
Zeker voor de tertiaire sector, biedt het juiste lichtmanagementsysteem (LMS) een grote meerwaarde. “Voor elk gebouw waar dagelijks veel mensen over de vloer komen (scholen, zorgcentra, kantoren, …) is het cruciaal dat er op ieder moment van de dag aangepast licht is voorzien. Dat komt ten goede van de productiviteit, de concentratie, het gemoed én de veiligheid van elke gebruiker. Ook voor een gebouwbeheerder is zo’n LMS-systeem cruciaal, omdat het aanzienlijk bijdraagt tot de energiezuinigheid”, aldus Derek McMillan, CEO bij LEDVANCE Benelux.
“Een lichtmanagementsysteem draagt aanzienlijk bij tot de energiezuinigheid.”
DALI en Zigbee
Met VIVARES speelt LEDVANCE volledig in op die wensen. “Het systeem is beschikbaar in een bedrade versie, gebaseerd op de DALI-technologie, maar ook draadloos (VIVARES Zigbee)”, verduidelijkt Derek McMillan. “In de praktijk zal het bedrade systeem vooral toepasbaar zijn voor langdurige verlichtingsprojecten in nieuwbouw en renovatie, terwijl de draadloze variant heel geschikt is voor bestaande (en beschermde) gebouwen, waarbij je verschillende configuratiemogelijkheden hebt. ”
Die keuze tussen beide versies is één meerwaarde van VIVARES, maar er zijn nog andere pluspunten. “Sensoren, connectoren, componenten en armaturen: de installateur vindt bij LEDVANCE alles onder één dak”, vervolgt Derek McMillan. “Daarnaast kunnen installatiebedrijven gebruik maken van onze uitgebreide kennis, ervaring en ondersteuning bij het overtuigen van gebouwbeheerders en handige online services in de cloud.”
Werken met DALI en Zigbee biedt voor de professional diverse voordelen. “Met Zigbee kan de installateur het project integraal op kantoor voorbereiden”, vertelt Jan-Pieter Heimgartner, Country Trainer en verantwoordelijke Technical Customer Support & After Sales bij LEDVANCE Benelux. “Op die manier maakt hij ook meteen een volledige bestellijst aan, in functie van wat hij op de online tool heeft voorbereid. Met de aan Windows gelinkte applicatie zie je wat je doet, wat voor een heel lage drempel zorgt om met dit systeem aan de slag te gaan. Ook het bedrade systeem is erg eenvoudig, al heb je wel de controller nodig om het project te gaan uittekenen.”
Mindset
“Net in de eenvoud van het systeem schuilt misschien de belangrijkste uitdaging voor de installateur,” stipt Marcel Beerden, verantwoordelijke Project Sales Support, aan. “Voor de installatie heb je alleen een gewone voeding van 230 V nodig, bij Zigbee komt daar nog de verbinding met het plaatselijke wifi-netwerk bij. Veel installateurs hebben snel de neiging om met schakeldraad te gaan werken, maar dat is bij VIVARES niet nodig. De installatie-omgeving is dus heel ‘basic’ en simpel, wat misschien een iets andere mindset vergt.”
Bovendien kan je ook heel veel informatie uit het systeem halen. “Dat kan door de onderlinge communicatie tussen alle sensoren. Stel dat er iets verkeerd is geprogrammeerd, laat VIVARES je tot op componentniveau weten waar de eventuele fout ligt.”
Visitekaartje
Voor (eind)klanten en installateurs zijn er tal van redenen om voor VIVARES te kiezen. “Het systeem biedt een besparingspotentieel van 1 €/m², waardoor zo’n investering zich binnen gemiddeld twee jaar terugbetaalt. Door te werken met lichtscenario’s, werkt de verlichting vaak op een lagere intensiteit of wordt ze tijdelijk uitgeschakeld, waardoor de armaturen minder worden belast en ze van een langere levensduur genieten. De online services via de cloud, die nu al goed functioneren, geven voortdurend informatie over de status en het energieverbruik van de installatie, welke storingen er optreden, … Ze laten ook weten wanneer het volgende onderhoud is gepland en welke componenten er nodig zullen zijn”, verklaart Jan-Pieter Heimgartner.
In de toekomst komen er nog handige functies bij. “We ontwikkelen een oplossing waarbij je met één cloudsysteem een gebouw met verschillende controllers kan beheren en veilig informatie kan delen. Eind dit jaar integreren we ook Human Centric Lighting in VIVARES”, pikt Marcel Beerden in.
“De installatie-omgeving is heel ‘basic’ en simpel.”
Opleiding
Anderhalf uur: meer tijd is niet nodig om VIVARES onder de knie te krijgen. Dat kan via verschillende webinars (georganiseerd in samenwerking met Cebeo), YouTube-filmpjes, opleidingsmomenten op het trainingsportaal van LEDVANCE en persoonlijke uitleg van de accountmanagers, die het LMS-systeem via demo-koffers komen toelichten.
“Daarnaast verwelkomen we iedereen graag in ons Training:LAB nabij Rotterdam en op Cebeo Technologie in Brussel, waar we Cebeo-klanten en gebouwbeheerders graag in deze boeiende wereld onderdompelen”, besluit Derek McMillan.