You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Phoenix Contact en Cebeo: transitie naar industriële netwerken

De wereld heeft geleden onder het coronavirus. Toch had de pandemie her en der ook positieve effecten. Zo zetten ondernemingen sindsdien meer in op industriële netwerken en op ‘remote access’ tot die systemen. Het is een proces waar Phoenix Contact en Cebeo de eindklant en installateur graag bij begeleiden. Peter-Jan Deltour, productspecialist bij Phoenix Contact België, raadt bedrijven aan om niet meer bewust in de wachtzaal te gaan zitten. “De trein staat al goed op de rails, het komt erop aan hem niet te missen.”

phoenix industriële switchen

Phoenix Contact profileert zich als een innovator en marktleider inzake elektrotechniek, industriële automatisering en connectiviteit. Vanuit die hoedanigheid merkte het bedrijf de voorbije twee jaar een forse stijging van de interesse in hun producten en systemen.

“Dat komt omdat de ‘vernetwerking’ van de industrie, die al vóór 2020 bezig was, door de gevolgen van COVID-19 in een ware stroomversnelling is geraakt”, vertelt Peter-Jan. “Steeds meer industriële eindklanten die met ‘stand alone’-systemen werkten of daar nog niet aan toe gekomen waren, zetten nu overtuigd de stap naar geconnecteerde netwerken. Daar voegen ze vaak ook ‘remote access’ aan toe. Op die manier hoeft de installateur niet op de site zelf aanwezig te zijn om kleine, maar noodzakelijke interventies door te voeren.”

“Daarnaast leeft er een almaar groter besef over de immense hoeveelheid data die een onderneming ter beschikking heeft. Tot voor kort gebeurde daar niet zoveel mee, maar het begrip dat een grondige data-analyse tot cruciale inzichten kan leiden om de processen te verbeteren, heeft heel wat in beweging gezet. Zeker als je artificiële intelligentie loslaat op data, kan je cruciale voordelen boeken op productievlak, bijvoorbeeld door voorspellend onderhoud (‘predictive maintenance’). Als je via data ziet dat bepaalde componenten aan slijtage onderhevig zijn, kan je ze vervangen nog voor je het risico op een productiestilstand loopt.”

 

industriële netwerken

“Industriële switches en bekabeling zijn veel beter EMC-compatibel en minder onderhevig aan storing.”


 

Peter-Jan Deltour, productspecialist bij Phoenix Contact België

Industriële switch

Bij de keuze voor bepaalde componenten, twijfelt de eindklant wel eens over de noodzaak van een industriële switch. Peter-Jan veegt dat argument kordaat van tafel. “Inderdaad, zo’n switch heeft een hoger prijskaartje dan een switch voor pakweg een residentiële toepassing en heeft op zich dezelfde functionaliteiten, maar toch zijn er significante verschillen. Industriële switches en bekabeling zijn veel beter EMC-compatibel en minder onderhevig aan storing. Bovendien geven ze automatisch prioriteit aan industriële protocollen, zoals Profinet en Ethernet/IP. Deze zijn essentieel voor de continuïteit van de productieprocessen.”

Het komt er op neer om voor elk project de meest geschikte componenten voor elke toepassing te kiezen. “Je kan dan wel opteren voor een niet-industriële switch, maar als die het plots niet meer doet, kan de factuur voor de ‘troubleshooting’ ook stevig oplopen.”

 

Samenwerking met experts

Ok, je eindklant is overtuigd en wil investeren in een industrieel netwerk. Hoe pak je dat als installateur nu het best aan? “In samenwerking met de experts van Cebeo, kan je eerst en vooral een analyse van de huidige situatie maken. In functie daarvan is het nuttig een gefaseerde planning op te stellen, waarbij je eerst kan kiezen voor de uitvoering van een aantal ‘quick wins’. Een stapsgewijze implementatie laat ook toe om de budgetten beter te spreiden en maakt het voor de operatoren bij de eindklant beter behapbaar om alle nieuwe informatie te absorberen.”

De tandem Phoenix Contact-Cebeo werkt sterk samen om de installateur te helpen bij de realisatie van dergelijke projecten. “Doordat wij een volledig aanbod presenteren, hoeft de eindklant niet te opteren voor diverse merken. Als er dan eens iets fout gaat, is er ook geen twijfel over bij wie hij terecht kan om het euvel op te lossen. Binnen ons assortiment hebben we verschillende oplossingen  om de connectiviteit tussen industriële netwerken te verzekeren. Samen met Cebeo kunnen we de installateur ondersteunen bij de implementatie en configuratie.”

Samenwerking met experts

 

De Cebeo-experts krijgen daartoe ook gerichte opleidingen. “Twee keer per jaar informeren wij de gespecialiseerde technici bij Cebeo over onze innovaties. Zij verzorgen voor de installateurs meestal de ‘eerstelijnshulp’ en kunnen voor heel specifieke details op onze ondersteuning rekenen. Zo helpen wij installateur én eindklant om meer te halen uit hun gigantisch datapotentieel.”

 

TIPS

  • “Spring nu op de trein van deze cruciale evolutie. Het is zinloos nog langer te wachten, want dit is echt geen voorbijgaande trend. Struisvogelpolitiek is voor dit thema echt niet de juiste keuze.”
  • “Zet zeker ook in op cyber security. In de toekomst zullen hackers en virussen nog meer op dit segment mikken om toe te slaan. De vraag is dus niet of het zal gebeuren, maar wanneer. Dat antwoord heeft niemand, maar je kan er dankzij cybersecurity voor zorgen dat jouw bedrijf of eindklant zo min mogelijk risico’s loopt.”

 


 

TERUG NAAR CEBEO industry 5

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.