You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Siemens: “Wij zijn klaar voor de EU 2019/1781-wetgeving”

Siemens-motoren en –drives

 

“Al onze producten zijn conform”

Wie werkt met Siemens-motoren en –drives, hoeft zich geen zorgen te maken over de gevolgen van de nieuwe Europese verordening. De producent paste zijn assortiment jaren geleden al aan de verstrengde normen op vlak van energie-efficiëntie aan, waardoor er geen updates van het aanbod nodig zijn om eindklanten optimaal te kunnen bedienen.

 

“Toen circa tien jaar geleden de eerste Europese verordening inzake efficiëntie van motoren in voege is getreden, hebben we daar meteen op geanticipeerd”, zegt Patrick New, productmanager Drive Technologies bij Siemens. “Vanaf 1 juli 2021 zullen alle motoren minstens aan de normen van IE3 moeten voldoen. Bedrijven en installateurs zullen dan bijvoorbeeld geen IE2-motor met frequentiesturing meer kunnen bestellen, vermits die niet meer zullen toegelaten zijn.”

Geen probleem voor Siemens-klanten, want het bedrijf ontwikkelde jaren geleden al IE3- en IE4-motoren én aangepaste frequentieregelaars. “Het is bijna niet meer mogelijk om motoren met een nog grotere energie-efficiëntie te ontwikkelen, maar je kan wel nog energiezuiniger werken door de combinatie met de juiste snelheidsregelaar. Daarom zijn ook deze toestellen ingedeeld in energie-efficiëntieklassen, die vermeld staan in Europese richtlijnen. Onze frequentiesturingen beantwoorden al langer aan deze normen.”

 

Configuratoren

Aan het uitgebreide assortiment van Siemens hoefde dan ook niets te veranderen. “Onze catalogus vermeldt motoren met vermogens die variëren van 120 W tot meer dan 20 MW. Het gaat zowel over monofasige en 3-fasige motoren als systemen voor 230 V, 400 V, 500 V, 690 V, enzovoort. Via twee gesofisticeerde configuratoren leiden we de eindklant naar het juiste product voor zijn toepassing. ‘Sizer’ berekent het type motor dat benodigd is op basis van de belangrijkste parameters en stelt op basis daarvan de meest geschikte referenties uit ons aanbod voor. Vervolgens is het met de Drive Technology Configurator mogelijk om de motor haarfijn te configureren en te bepalen welke opties idealiter worden voorzien. Beide configuratoren zijn volledig gratis. Samen met Cebeo zorgen we er dan voor dat onze klant de juiste producten bestelt.”

Motoren

 

Bestaande installaties

Patrick New verwacht een vrij geruisloze overgang naar de Europese verordening EU 2019/1781. “Voor de bestaande installaties verandert er niets: die kunnen probleemloos verder werken en in bedrijf blijven. Als het nodig is een installatie uit te breiden, kan dat perfect met de drives die nu al beschikbaar zijn. De enige verandering is dat wij vanaf 1 juli geen IE1- of IE2-motoren met frequentieregeling meer op de markt mogen brengen, maar daar waren we dus al langer op voorzien.”

Communicatie

Via de geijkte kanalen communiceert Siemens heel duidelijk over wat de nieuwe verordening inhoudt. “Onze klanten vragen ons vooral hoe ze kunnen weten welke producten aan de verstrengde verordening voldoen. Via onze catalogus en de website bieden we die informatie op een heel toegankelijke manier aan. Per slot van rekening is het de verantwoordelijkheid van de constructeur om zelf te meten welke producten in welke IE-klasse moeten worden ingedeeld. Ook via onze newsletters informeren we onze klanten daarover regelmatig”, besluit Patrick.

 

 

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.