You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Specifieke oplossingen nodig voor databekabeling en fysieke infrastructuur

Erik Adriaenssens, Territory Account Manager BeLux bij Panduit

Stel: je hebt als installateur een berg ervaring opgebouwd in databekabeling voor tertiaire gebouwen. Plots komt een industriële klant je vragen om ook in zijn productieomgeving dat aspect te verzorgen. ‘Makkelijk zat’, denk je? “Vergeet het”, zegt Erik Adriaenssens van Panduit resoluut. “Iedere productieruimte heeft een apart karakter en vereist databekabeling en fysieke infrastructuur die helemaal aan de plaatselijke context is aangepast.”

“Consultatieve benadering volgens internationale standaarden”

 

Databekabeling en de fysieke infrastructuur errond zijn, zeker in een industriebedrijf, van primordiaal belang. “Het omvat alles”, verduidelijkt Erik Adriaenssens, Territory Account Manager BeLux bij Panduit. “Databekabeling staat in voor de datacaptatie van alle sensoren en machines, faciliteert de onderlinge communicatie en zorgt voor een centraal aanstuurbaar geheel. Een ‘wireless’-aanpak in een industriële omgeving is niet aangewezen, door de talrijke stoorzenders die je er vindt. Zelfs in kantooromgevingen valt de keuze almaar meer op fysieke databekabeling in functie van de uptime: het is essentieel dat er op ieder moment signalen worden doorgegeven. Door de transitie naar IoT is de databekabeling in industriebedrijven zelfs nog belangrijker.”

Daarnaast garanderen hedendaagse kwalitatieve databekabeling en de bijhorende infrastructuur ook de veiligheid. “Het laat je toe om op elk moment via camera’s en sensoren op de werkvloer te zien wat er gebeurt. Dat hoeft niet noodzakelijk aan een hoge snelheid te gebeuren, maar het moet wel een continu proces zijn. Om die veiligheid te garanderen, bestaat er al een tijdje een internationale standaard voor optimaal aangepaste databekabeling.”

 

Linewalks met aandacht voor MICE

Die standaard heet kortweg MICE en bepaalt de voorwaarden op vlak van mechanische robuustheid (M), IP-eigenschappen (vochtbestendigheid) (I), chemische en klimatologische resistentie (C) en de elektromagnetische veiligheid (E).

 

Wireless aanpak

“Een ‘wireless’-aanpak in een industriële omgeving is niet aangewezen, door de talrijke stoorzenders die je er vindt.”

Erik Adriaenssens

MICE linewalks

 

“MICE is eigenlijk geëvolueerd tot dé graadmeter voor de keuze van de juiste bekabeling. Zo ga je in een voedingsbedrijf andere elektrotechnische producten moeten voorzien dan in pakweg een houtbewerkingsfirma. Omdat nog niet alle installatiebedrijven met MICE vertrouwd zijn, ondersteunen wij hen via een consultatieve benadering. We organiseren ‘linewalks’ binnen de omgeving waar de bekabeling moet komen, zodat we vanuit het oogpunt van MICE de specifieke kenmerken kunnen definiëren en zo de meest geschikte oplossingen adviseren. We bekijken daarbij ook de onderlinge communicatie (tussen machines onderling, maar ook tussen mens en machine) én de veiligheid op de werkplek.

 

Zo gaan we bepaalde toegangen blokkeren via ‘Lockout Tagout’-elementen (specifieke slotsystemen en heldere indicaties). Die bieden absoluut een meerwaarde bij de creatie van een veilige industriële infrastructuur.”

Daarnaast introduceerde Panduit ook het VeriSafe 2.0-systeem. “Dat garandeert de menselijke veiligheid bij eventuele ingrepen aan een kast of machine, door met één druk op de knop vast te stellen of het toestel al dan niet onder spanning staat. Deze oplossing automatiseert het door de normen vereiste zesstappenproces in tien seconden en zorgt dankzij die snelle aanpak bovendien voor een hogere efficiëntie. Communicatie naar een centraal beheersysteem gebeurt ook automatisch.”

Lockout Tagout’-elementen

 

Kabelverankering

De consulterende rol van Panduit gaat verder dan het adviseren van de juiste databekabeling. “We kunnen de installateur begeleiden bij het uittekenen van het industriële netwerk en zorgen ook op de werf voor bijsturing. Zo onderschatten sommige uitvoerders de gevaren van werken in specifieke omstandigheden. Stel dat er een kortsluiting optreedt bij een metaalconstructiebedrijf, kan een 400 V-bekabeling letterlijk ontploffen, wild gaan rondslingeren en verwondingen of schade toebrengen aan mensen of machines. Dat kan je opvangen door gebruik te maken van aangepaste ‘cable cleats’, die voor een stevige verankering van de kabels op hun dragers zorgen. Via een app op onze website kan je in een handomdraai de juiste keuze van kabelklemmen voor iedere toepassing selecteren.”

 

kabelverankering

Om het theoretische én praktische kennisniveau van installateurs op te krikken, organiseert Panduit in samenwerking met Cebeo diverse opleidingen inzake industriële netwerkbekabeling en connectiviteit. “Daarbij leren we hen onder meer de principes van MICE en staan we stil bij de diverse ‘bekabelingsschillen’ in een onderneming. Die opleidingen zijn gratis en vinden bij voorkeur plaats in ons democenter in Zaventem. Dat heeft de grootste meerwaarde, onder meer omdat je dan live ziet hoe het afmonteren van databekabeling effectief gebeurt.”

Panduit licht daarbij ook het IntraVUE Edge-systeem toe, dat voortdurend de status van alle apparaten en schakelaars binnen een netwerk monitort en de eindklant op die manier een duidelijk overzicht over alle verbindingen biedt.

 

Certificatie

Conclusie: kennis over MICE is dé sleutel om de juiste databekabeling en bijhorende fysieke infrastructuur voor industriële netwerken te kiezen. “Wie die knowhow niet heeft, zal in de toekomst niet voldoen aan eisen van eindklanten die graag aanspraak willen maken op de 25 jaar geldende fabrikantsgarantie. Die kan je bij ons pas krijgen als je een Panduit  gecertificeerde installateur bent, een status die nu circa 20 Belgische installatiebedrijven hebben verdiend. Bij elke vraag naar fabrieksgarantie gaat één van onze mensen ter plekke en vragen we alle meetresultaten op die de installateur met de originele meettoestellen heeft geregistreerd. Alleen die data komen in aanmerking voor onze berekeningen”, besluit Erik Adriaenssens.

 


 

TERUG NAAR CEBEO industry 5

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.