You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Technolux Smart: slimme verlichting voor kantoren


Wat is Smart Lighting?

Smart lighting of slimme verlichting betekent niet dat je lampen en toestellen in staat zouden zijn quizvragen op te lossen. We spreken wel over slimme verlichting als het mogelijk is om de installatie of toestellen aan te sturen, ook op afstand via een mobiele app op je smartphone of tablet bijvoorbeeld.

Sferen creëren is een andere mogelijkheid. En slim betekent in veel gevallen ook de aanwezigheid van sensoren, die de verlichting aanpassen en sturen in functie van parameters zoals de natuurlijke lichtinval, temperatuur en vochtigheid. Ten slotte zijn slimme installaties ook geconnecteerd: de toestellen zijn (draadloos) met elkaar verbonden en communiceren onderling.

 DOWNLOAD CATALOOG

technolux


 
De belangrijkste voordelen van een slimme verlichtingsinstallatie voor de gebruiker zijn:
  • Energiebesparing tot 60%: het gaat vanzelfsprekend over energiezuinige LED-verlichting, die door de sturing efficiënt wordt ingezet.
  • Comfort dankzij gemak van bediening, individuele sturingsmogelijkheid, lichtkwaliteit, controle, monitoring,…

 

technolux

 

Wees slim, start vandaag

Zoek het maar op: slim is geen synoniem van ingewikkeld. Ook niet
wanneer we het over smart lighting hebben. De drempel om te starten
met dergelijke installaties is niet hoog, net omdat de installatie op
zich vrij eenvoudig is. Met het nodige professionele advies kan je er zo
mee aan de slag.

De oplossingen van Technolux zijn geschikt voor toepassingen in
kantoor. Niet verwonderlijk, want daar heb je net het meeste baat bij
slimme verlichting. In veel kantooromgevingen is er nog veel ruimte
voor meer energie-efficiëntie in combinatie met comfortverhoging.

Conclusie: slimme verlichtingsoplossingen worden de norm.
Wie vandaag de stap zet, heeft morgen een voordeel.

De Technolux oplossing

De basisvoordelen van het smart lighting systeem van Technolux, liggen in lijn met de pluspunten van de rest van het assortiment:

  • Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
  • Eenvoudig in installatie en gebruik
  • Geschikt voor nieuwbouw en dankzij de draadloze connectie, ook voor renovatie

 

DE BELANGRIJKSTE KENMERKEN OP EEN RIJ

Installatie

Snelle en eenvoudige installatie verlichtingsarmaturen worden rechtstreeks op het elektriciteitsnet aangesloten.

Uitbreiding

Voor de uitbreiding zijn er geen extra bedrading en gateway’s nodig.

Draadloos

Draadloos systeem werkt op basis van Bluetooth Low Energy (BLE). De uitbreiding gebeurt door maximum 64 toestellen in een mesh netwerk te plaatsen. Indien er meer nodig zijn, dan is dit project afhankelijk. In dit geval kan onze lichtspecialist u adviseren.

Bediening

Bediening met smartphone en tablet via de gratis OPPLE Smart Lighting App (iOS+ Android) of met een draadloze schakelaar.

Energiebesparing

Maximale energiebesparing dankzij het gebruik van slimme sensoren.

Andere niet-slimme verlichtingstoestellen

Niet-slimme verlichtingstoestellen kunnen geschakeld worden met de Smart relais.

Scènes/sferen

Verschillende scènes/sferen instelbaar via de smartphone/tablet applicatie.

Veiligheid

Maximale veiligheid door gecodeerde signalen en strikt gebruikersbeheer. Vanaf 20 meter buiten het mesh netwerk, kan je de installatie niet meer bedienen.

Info

Relevante info wordt opgeslagen in the
cloud, waardoor verlies van gegevens
wordt vermeden. Ook bij updates worden uw gegevens niet overgeschreven.




 

Download de volledige Technolux cataloog

 


 


 

 

"Een lichtend voorbeeld van installatiegemak" 

Elektro Zwijsen

Liefst 300-toestellen, waaronder downlights, panels, drukknoppen, relais en sensoren. Zoveel en niet minder was er nodig om de kantoren van Elektro Zwijsen in Duffel grondig te relighten.

Het gebouw had immers nog een oude TLinstallatie, en er konden dus grote stappen gezet worden op vlak van energiebesparing, lichtkwaliteit (ergonomie) en levensduur van de toestellen.

Een werk van lange adem zou je denken? Niet dankzij het verregaande installatiegemak van OPPLE Smart Lighting systeem, gebaseerd op Bluetooth Low Energy (BLE).

 

Bij Electro Zwijsen zijn ze niet over één nacht ijs gegaan voor de relighting van de eigen kantoren. “Uit een hele reeks voorstellen maakten we twee testopstellingen”, vertelt Wim Maerevoet van Zwijsen. “De OPPLE smart oplossing liet ons toe om de bestaande bekabeling te behouden, terwijl het beste alternatief veel meer intensieve arbeid vroeg, met meer componenten en bijgevolg veel meer installatietijd. Voor een bureel met negen armaturen liep het verschil al snel op tot een halve dag installatietijd.”

 

BLUETOOTH LOW ENERGY

“Het ganse systeem is gebaseerd op Bluetooth Low Energy (BLE) technologie. Doordat alle toestellen in een mesh zitten, zijn geen extra routers of andere hardware nodig. Onder spanning zetten en configureren, meer is niet nodig om zo een gesloten netwerk te creëren. De voordelen van Bluetooth Mesh zijn 3-ledig:”

  • Het garandeert een zeer stabiel netwerk.
  • Het belast je lokale datanetwerk niet.
  • Het is veilig want je kunt het niet van buitenaf bedienen, waardoor hackers ook niet via de verlichting op je netwerk terecht kunnen komen.


“DE TERUGVERDIENTIJD IS ZO KORT EN DE INSTALLATIE ZO EENVOUDIG, DAT DIT EEN ERG INTERESSANTE INVESTERING IS.”

PLUG & PLAY

“Het plaatsen van de OPPLE-toestellen was ‘plug and play’: oude toestellen eruit, nieuwe toestellen erin, één op één, met uitzondering van enkele extra overbruggingen voor de schakelaars. Alle technieken zitten in de LED driver van het armatuur. Voortbouwen op onze bestaande Wieland bekabeling was simpel, want OPPLE kan hun
apparaten gewoon aanleveren met Wieland stekkers.”

 

64 TOESTELLEN PER PROJECT

“Het is belangrijk om niet meer dan 64 toestellen toe te wijzen per project. Meer kan, maar is niet aangewezen. Voor een groot kantoorgebouw zoals dit werk je best in relatief kleine zones. Concreet hebben we hier vijf projecten. Project ‘Zwijsen1’ bevat bijvoorbeeld 3 burelen, een vergaderruimte, de HR- en security-afdeling. In dat ene project zitten alle zones gedefinieerd met hun respectieve deelnemers. Om het helemaal tastbaar te maken: mijn kantoor (= een zone) telt 9 armaturen en een aanwezigheidsdetector, dus tien deelnemers in
totaal.”


DAGLICHTSTURING

“Eens alle toestellen zijn toegewezen aan hun zone, herkennen ze elkaar. Wat je dan nog rest is de gewenste lichtsterkte instellen, bijvoorbeeld op zestig procent bij het binnenkomen. Maar met een daglichtsensor hoeft zelfs dat niet meer. De OPPLE-detectoren hebben zowel aanwezigheids- als daglichtdetectie, en zelfs temperatuur- en vochtigheidsmeting.”

 

 

Elektro Zwijsen

Elektro Zwijsen

OPPLE SMART RELAIS

In de grote vergaderzaal werd één OPPLE smart relais geplaatst. “Hiermee kunnen ook niet-smart armaturen aan het systeem gekoppeld worden. Het is momenteel ook de enige ruimte waar we reeds enkele scènes programmeerden, zoals een presentatie- en vergaderscène. Maar de mogelijkheden gaan nog veel verder dan dat.”

APP OP DE WERKVLOER

Uiteraard kunnen gebruikers via de OPPLE Smart App de verlichting schakelen of dimmen middels Bluetooth. “We kozen ervoor om de medewerkers hier geen toegang toe te verschaffen. Er is ook geen vraag naar bij de collega’s. Het licht gaat automatisch aan als ze hun bureau naderen, de lichtsterkte is overal egaal, zijnde ingesteld op 60%. Behalve op één plek, waar op vraag van de collega’s de verlichting op 80% is ingesteld.”

 

IEDEREEN WINT

“Wij zijn zeer tevreden dat Cebeo ons in contact bracht met OPPLE. De flexibiliteit en de snelheid waarmee we deze relighting konden doen, is fenomenaal. Zonder bekabeling te vervangen, te kappen of te breken, heb je de allernieuwste installatie. Het scheelt uren installatietijd vergeleken met andere oplossingen. Het is dan ook onze bedoeling om OPPLE Smart Lighting bij onze relighting projecten te gaan toepassen. En dan kan Cebeo ons opnieuw helpen met het logistieke gedeelte. Want met een goede oplossing, een secure logistiek en een korte installatietijd wint zowel de eindklant als wij, de installateur”, besluit Wim Maerevoet.

 

“Heb je een vraag of een project?
Vraag advies via je vertrouwde Cebeo contact of in de filialen.

 

 


 

 

“Slimme LED-panelen verlichten Future Classroom” 


Hoe ziet het klaslokaal van de toekomst eruit? Een ding is zeker: de klas zal heel veel toptechnologie bevatten. En de verlichtingstechnologie is evenzeer ‘state of the art’. Cebeo en Opple Lighting droegen hun steentje bij aan deze ‘Future Classroom’ in het Atheneum Eureka in Torhout.

Future Classroom


De competenties waarover jongeren moeten beschikken om de overstap te maken naar een hogere opleiding of de arbeidsmarkt, krijgen steeds meer een digitaal karakter. Scholieren dienen wel de kans te krijgen om deze digitale vaardigheden aan te leren tijdens hun schooltraject.
Het Atheneum Eureka is zich van deze evolutie bewust en startte met het project Future Classroom. Het project werd geselecteerd door de Koning Boudewijnstichting voor financiële ondersteuning vanuit het Digital Belgium Skills Fund. Dat fonds is opgericht om zoveel mogelijk mensen digitale kansen te geven. De Future Classroom richt zich op jongeren van 10 tot 18 jaar, ook van buiten het gemeenschapsonderwijs Eureka.

 

VR, 3D PRINTING, DRONES

Virtual reality, robotica, 3D scannen en printen, drones… het zijn allemaal hoogtechnologische toepassingen die geïntegreerd zijn in de containerklas. Via workshops kan de doelgroep er zijn digitale vaardigheden aanscherpen. Een hoogtechnologische klas moet natuurlijk ook op navenante manier verlicht worden. Cebeo en Opple Lighting vervulden hiervoor hun rol. Via Cebeo Brugge kwam de technische verantwoordelijke van Atheneum Eureka in contact OPPLE Lighting. De fabrikant hielp bij de keuze van een toepasselijke en geschikte oplossing.

 

LED PANELEN

Dat er voor energiezuinige LED-technologie werd gekozen, stond dus buiten discussie. Je vindt ook geen schakelaar voor het licht in het lokaal. De LED-panelen worden namelijk gestuurd op basis van een aanwezigheidssensor, die centraal in de containerklas is gemonteerd. De lichten vergeten te doven na de les kan dus niet meer gebeuren, en voorkomt verspilling van energie. De sturing blijft niet beperkt tot aanwezigheidsdetectie. In de centrale sensor zit ook een lichtmeter. De containerklas geniet maar aan één zijde van natuurlijk daglicht. Om dit de compenseren, werd de klas ingedeeld in zones. Indien de sensor voldoende lichtsterkte meet, worden de LED-panelen aan de raamzijde automatisch gedimd tot een lager niveau. Dit verlaagt het verbruik en is een ecologische oplossing, zonder verlies aan comfort.

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.