Een zeecontainer ombouwen tot klaslokaal? Het kan! Cebeo adviseerde installateur Jürgen Laverge (van Installatietechnieken Laverge) over de technieken en producten voor deze digitruck. “Al sinds 2009 ben ik, als RESCert-gecertificeerd installateur van onder andere zonnepanelen, tevreden klant bij Cebeo,” vertelt Jürgen Laverge, “en ook voor dit zeer unieke project bewees Cebeo de meest geschikte partner te zijn.” Off-grid systemen zullen volgens de installateur aan belang winnen.”
4 batterijen met Victron Energy
Jeroen De Praetere, extern specialist Renewables & HVAC bij Cebeo, licht toe: “Met gerichte vragen bepaalden we de capaciteit van de batterijen, het aantal zonnepanelen en uiteindelijk ook het nodige vermogen voor de klascontainer. Met die informatie klopte ik aan bij onze leverancier, die een oplossing van Victron Energy voorstelde. Victron Energy is pionier in off-grid systemen, precies wat Jürgen en zijn collega industrieel ontwerper Thomas Gruwez – die voor de inkleding van de container zorgde – zochten voor dit project.”
Jeroen: “We kozen voor vier lithium-ion batterijen in plaats van drie. Door de toevoeging van een extra batterij werkt het systeem op 48 V in plaats van op 24 V. Die hogere spanning resulteert in lagere stromen, waardoor de globale efficiëntie van het systeem aanzienlijk wordt verhoogd. In totaal beschikt de installatie over een batterijcapaciteit van 30 kWh. De Victron Multiplus-toestellen kunnen de container voorzien van 6.000 VA continuvermogen.”
Cebeo leverde alle componenten aan in een pakket op maat. Jürgen: “De belangrijkste parameters werden bovendien vooraf geconfigureerd, waardoor ik het systeem enkel nog hoefde te finetunen op basis van onze specifieke noden en wensen. Een extra service die ik mateloos apprecieer!”
12 zonnepanelen van Q-Cells
Voor de zonnepanelen viel de keuze op Q-Cells. Jeroen: “In totaal plaatsten we 12 zonnepanelen van 390 Watt op het dak van de zeecontainer. Via de Smart MPP-Tracker zijn deze gekoppeld op de algemene DC-busbar. Zo laden de panelen de batterijen rechtstreeks met DC-energie op. Op die manier maken we geen overbodige omzetting naar AC, wanneer de container bijvoorbeeld rijdt van punt A naar punt B. Dit komt het rendement wederom ten goede.”
Service op afstand
De eindbestemming van deze container is Frankrijk. Hoewel dit niet bij de deur is, zal Jürgen eventuele storingen kunnen oplossen. Jürgen: “Dit is een service die ik steeds voor al mijn klanten aanbied. Voor cliënteel uit Vlaanderen is dit uiteraard evidenter, maar ik wil dat ook de mensen van Close The Gap kunnen blijven rekenen op mij.”
Off-grid is de toekomst
“De populariteit van off-grid containers neemt toe,” weet Jürgen. “Ik ontving al enkele aanvragen voor ecologische werfcontainers. Op werven waar men grote buildings neerpoot, doen ze dienst als bureauruimte, refter … Off-grid systemen zijn hier zeer dankbaar, aangezien ze zonder elektriciteitsvoorziening kunnen functioneren. Ook voor deze toekomstige projecten heb ik een sterk vermoeden dat Cebeo mij de nodige oplossingen en producten zal kunnen aanbieden,” besluit Jürgen. En dat horen we graag!
Digitrucks?
Digitrucks is een project van “Close The Gap”. De organisatie wil de digitale kloof verkleinen. Dankzij hun digitrucks krijgen jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt wereldwijd de mogelijkheid om in een optimale omgeving les te volgen. In gebieden waar elektriciteit niet vanzelfsprekend is, zijn zelfvoorzienende digitrucks de oplossing
Technieken van de digitruck
- 12 zonnepanelen (Q-cells)
- 4 batterijen (MG), goed voor een totale batterijcapaciteit van 30 kWh
- Omvormers (Victron Energy) zorgen voor 6.000 VA continuvermogen
- Airco, zowel om te koelen als om te verwarmen
- LED-verlichting en ramen voor natuurlijk daglicht
- 4G-router
- Stopcontacten en UTP-poorten
Binnenin de digitruck
- 20 laptops
- Een bureau voor de lesgever
- Een LED-screen
- LED-verlichting