You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Verlichting op grote hoogte: wat werkt best?

Een professioneel lichtadviseur houdt rekening met alle mogelijke aspecten

Een eenvoudige lichtoplossing? Vergis je niet!

Een professioneel lichtadviseur houdt rekening met alle mogelijke aspecten voor een goede functionele verlichting. Uit ervaring weten we wat de gevolgen kunnen zijn wanneer een schijnbaar onbelangrijk detail over het hoofd wordt gezien. Het loont dus altijd de moeite om onze lichtspecialisten te raadplegen!

WAT KAN EEN CEBEO LICHTSPECIALIST VOOR JOU BE(T/R)EKENEN?


Egaal licht over de ganse werkruimte

Lijnverlichting de onklopbare keuze?

Ja, toch als het van installateur Veritec afhangt. Snelheid van plaatsen en flexibiliteit van het systeem speelden voor dit specifiek verlichtingsvraagstuk een doorslaggevende rol. En voor de prijs moet je het ook niet laten…

ONTDEK DE VOORDELEN VAN LIJNVERLICHTING

Lijnverlichting voordelen

Egaal licht over de ganse werkruimte

Puntbronverlichting of ‘klok’armaturen op weloverwogen plaatsen, en een stralingshoek van liefst 120°. Het is dé ideale manier om een grote, hoge ruimte egaal te verlichten. Voor Elektro Schoonaert was de HBRO lamp van Technolux de gedroomde ‘schakel’ in deze lichtoplossing.

ONTDEK DE VOORDELEN VAN TECHNOLUX

LED lampen

Traditionele lampen vervangen door LED? Kinderspel!

Zowel de TrueForce van Philips, de Osram HQL LED Highbay van Ledvance als de LED High Power Bulb van Opple zijn hoogwaardige LED alternatieven die de gebruiker naast een hoge energiebesparing ook nog eens tal van andere voordelen bieden.

LED-LAMPEN VAN PHILIPS, OPPLE EN LEDVANCE

 


 

download volledig dossier

bekijk volledig dossier

 


 

Advies onontbeerlijk voor de juiste lichtoplossing

Advies voor de juiste lichtoplossing

Welke verlichting is de beste voor jouw magazijn: puntbronverlichting of lijnverlichting? Dat zal van veel verschillende factoren afhangen. Een gefundeerd advies dat met alle mogelijke aspecten rekening houdt, zal de keuze voor de juiste oplossing vereenvoudigen. En dat is de service die de lichtspecialisten van Cebeo bieden.

 

Een lichtoplossing bepalen voor een magazijn of werkplaats kan eenvoudig lijken, maar is het niet altijd. Als installateur of bedrijf is het nuttig om het professionele advies van een lichtspecialist in te winnen. Deze zal bij het samenstellen van de oplossing rekening houden met:

 • Inrichting van de ruimte: smalle gangen, hoogte van de verlichting, hoogte van de rekken… Deze zullen bepalend zijn voor de keuze van het type lichtbron en verlichtingstoestel.
 • Vereiste lichtniveau op de werkvloer. Dit hangt af van hoe er gewerkt wordt in het magazijn: manuele picking, palletplaatsen, heftrucks…
 • Detectie: automatisering verhoogt de energie-efficiëntie en het comfort voor de gebruikers. De detectie kan ook gekoppeld worden aan lichtniveaus in bepaalde delen van het magazijn of werkplaats.
 • Connected: een geconnecteerde installatie biedt nog meer mogelijkheden op het vlak van sturing en laat toe om data te verzamelen via de verlichting. Aan de hand van de data is optimalisering van de verlichting mogelijk.
 • Kleurweergave: een goede CRI of kleurweergave-index kan voor bepaalde omstandigheden noodzakelijk zijn.
 • Speciale omstandigheden: koude en warmte kunnen een invloed uitoefenen op de levensduur van de verlichtingsinstallatie. De keuze van het toestel kan hieraan aangepast worden.
 • Normering en reglementering: in de voedingsindustrie bijvoorbeeld moet het uitgesloten worden dat er glas in de voedselketen terechtkomt. Hiervoor zal er gekozen worden voor speciale lampen en/of armaturen.
 • ROI: berekening van de return on investment is in de industrie een doorslaggevend argument om de investering voor een relighting al dan niet uit te voeren.
 • TCO: de total cost of ownership gaat nog een stap verder en is de berekening van de kostprijs van de installatie over de hele levensduur ervan. Dit geeft een idee van hoeveel ‘winst’ je na verloop van tijd maakt door te investeren in een betere en energie-efficiëntere lichtinstallatie.

 

De lichtspecialisten van Cebeo houden met al deze aspecten rekening bij de oplossing(en) die ze voorstellen. Bovendien kunnen ze een selectie maken uit kwaliteitstoestellen van topmerken en van Technolux.

 

“Heb je een vraag of een project?
Vraag advies via je vertrouwde Cebeo contact of in de filialen.

 

 


 

 

“Grote open hal met beperkte installatiehoogte? Lijnverlichting is de onklopbare keuze!” 

Lijnverlichting - grote open hal

Puntbronverlichting of lijnverlichting? Voor installateur Veritec die de relighting bij transportbedrijf Herve uitvoerde, was het een evidente keuze. “De snelheid waarmee je een lijnverlichting plaatst in dergelijke grote hallen, is niet te kloppen”, weet Bert Verbauwhede van Veritec. Bovendien bleek deze oplossing om nog een reden interessant. “Door omstandigheden moesten de lichtlijnen nadien aangepast worden. Dankzij de flexibiliteit van het systeem was dit een fluitje van een cent.”

 

Hoogte is een bepalende factor in de afweging tussen puntbronverlichting en lijnverlichting. “In onze loods hebben we een plafondhoogte van zo’n 7 meter. Puntbronverlichting, of “klokverlichting” werkt het best vanaf 8 à 9 meter hoogte. Lijnverlichting is in onze hal alleen al om die reden de beste keuze”, aldus Bert Verbauwhede van Veritec.

 

Snel en flexibel

Een tweede argument pro lijnverlichting is de snelheid van plaatsing. “In een hangar met een omvang van 40 bij 80 meter zou het plaatsen van klokken een veelvoud aan werkuren gekost hebben”, is Bert Verbauwhede overtuigd. “De lijnverlichting liet ons ook toe om gemakkelijk in te grijpen toen de indeling van de ruimte veranderde. De helft van de ruimte werd namelijk tot twee verdiepingen omgebouwd. De bestaande lichtlijn konden we gewoon splitsen en op het nieuwe verdiep hangen, simpelweg door een nieuwe voeding aan de kop te voorzien.”

Snel en flexibel

Philips wide beam

“De lichtlijnen zijn netjes opgehangen tussen de steunbalken, zodat reach- of andere hoge heftrucks geen gevaar vormen. Omdat we dus te maken hebben met een groot vlak om uit te lichten, kozen we voor de ‘wide beam’ van Philips die voor een veel bredere uitlichting zorgt vergeleken met een ‘narrow’, die beter toepasbaar is in gangen.”

 

Nooit donkere vlekken

“Nog een voordeel”, gaat Frank Van Colenberghe van Transport Herve verder, “is dat mocht er toch uitval zijn van een lamp, dit bij lijnverlichting perfect wordt opgevangen door de lijn, en er bij puntbronverlichting dan echt een donkere vlek ontstaat.”

Lichtsterkte en kleurweergave

“Vanco, onze grootste klant, verwacht daarnaast ook een correcte kleurweergave, zodat de kwaliteit van hun groenten en fruit correct kan worden ingeschat. Onze vorige lichtinstallatie met TL-armaturen voldeed niet meer. Bovendien moesten we die toestellen om de vijf jaar vervangen, wat een dure grap was. Het ging dan nog eens om lampen met een speciale coating rond, verplicht in de voedingssector.”

Nooit meer donkere vlekken

 

Milieubewuste firma

Milieubewuste firma

Bij Transportbedrijf Herve uit Zulte staat duurzaamheid centraal. Het bedrijf mag met trots zeggen dat 100% van hun elektriciteitsverbruik afkomstig is uit eigen hernieuwbare energiebronnen. Elektrische motoren, én een truckwash met gerecycleerd water, zorgen voor een ‘schoon’ wagenpark in alle betekenissen van het woord. Helemaal in die lijn koos Herve ook voor een relighting.

 • Duurzame voordelen van de relighting: lager energieverbruik. Een energiemeting wees uit dat de oude installatie niet energie-efficiënt was.
 • In de verlichtingslijnen zitten de Dali-kabels getrokken: via bewegingsmelders gaat de verlichting enkel aan wanneer activiteit dat vereist.
 • Meer branduren, dus minder vervanging nodig van defecte toestellen.

 

 

 


 

 

“Puntbronverlichting of ‘klokken’ op gerichte plaatsen hangen” 

Loods Aannemingen Valerberghe

De ruime loods van Aannemingen Valerberghe uit Diksmuide was aan een relighting toe. Daarbij bleek puntbronverlichting de beste oplossing om volgende redenen: de klokken verspreiden een egaal licht, ze kunnen op gerichte plekken gehangen worden, zoals boven de las werkplek, en puntbronverlichting was voor Elektro Schoonaert economisch interessanter dan lijnverlichting. “De voorheen ondermaatse verlichting van 100 lux hebben we nu kunnen optrekken naar 500 lux op de werkplek”, aldus een tevreden zaakvoerder Johan Schoonaert.

 

De ruim acht meter hoge loods bestaat uit twee delen: een opslag- en werkgedeelte. Beide ruimtes vereisen ook een andere verlichting. “Vroeger hingen er in het opslaggedeelte halogeenstralers. Deze gaven niet alleen onvoldoende licht. Door de industriële omstandigheden, de trillingen van de rolbrug, moesten de lampen ook om de haverklap vervangen worden, en dat op moeilijk bereikbare plaatsen. De halogeenstralers zijn vervangen door HBRO klokken van Technolux, goed voor een lichtsterkte van 300 lux op werkniveau.

 

Technolux HBRO

In het werkgedeelte zorgden oorspronkelijk 18 TL-lampen voor iets minder dan 100 lux op werkniveau, wat ruim onvoldoende was om comfortabel te werken. 9 HBRO klokken realiseren er nu een lichtsterkte van 500 lux. “Dankzij deze lichtopstelling is het opgestelde vermogen met 20% gedaald, maar de lichtopbrengst vervijfvoudigd”, weet Johan Schoonaert. “Met 50.000 branduren zijn we nu ook gerust, en kunnen we echt spreken van een onderhoudsarme verlichtingsinstallatie. Een groot verschil met de situatie voorheen.”

Het verschil tussen de 300 en de 500 lux in het opslag- en werkgedeelte is te verklaren door de grotere spreiding van de armaturen in het opslaggedeelte. Een bewuste keuze, want daar is 300 lux meer dan voldoende.

Intussen kent de HBRO zijn opvolger, namelijk de HBRV Highbay. 

ONTDEK HET GAMMA HBRV

 

Werkgedeelte

120° straling voor egaal licht

In totaliteit hangen er zo’n 36 klokken in de loods. “Voor deze grote, hoge open ruimte vonden we klokarmaturen de beste oplossing. Dankzij de ruime stralingshoek van 120° is het licht heel goed verspreid. Van een ‘koepeleffect’ zoals bij oude klokken is nu geen sprake meer. Puntbronverlichting is in aankoop bovendien goedkoper dan lichtlijnen, maar het klopt dat de plaatsing meer tijd neemt. Als je met een sturingssysteem wil werken, zijn lichtlijnen interessanter.”

 

Lijnverlichting

Toch ook lijnverlichting

In een recenter bijgebouwde loods voor extra stockage, werd wel voor lijnverlichting gekozen. De opdeling is er ook anders, met rekken aan de muren en een centrale opdeling door middel van een dubbel rek. “Hier zorgt een bewegingsmelder van Steinel ervoor dat de Philips LED-armaturen enkel aangaan wanneer iemand de loods betreedt.”  

 

Elektro Schoonaert werkt al jarenlang samen met Cebeo. Het familiebedrijf, opgericht in 1989, telt 26 werknemers, en is actief in appartementsbouw, villabouw in het hogere segment en de kleine industrie.

 

 


 

Philips

Opple

Ledvance

Philips TrueForce: van 12.000 naar 50.000 branduren, met 65% minder verbruik!  

Philips TrueForce

Je klant overweegt een relighting, maar kan zich geen lange downtime permitteren? Hij weet dat overschakelen op LED op termijn rendabel is, maar ziet op tegen een te hoge initiële kost? In de loods of industriële werkplek hangt de verlichting ten minste acht meter hoog, en dat zie jij als installateur dan weer minder zitten, omdat je denk aan jouw veiligheid en die van je collega’s? Voor al deze uitdagingen komt Philips nu met een oplossing, de TrueForce voor industriële verlichting.

ONTDEK HET GAMMA

Een te hoog verbruik, te weinig efficiënt, teveel uitval en onderhoudskosten… het zijn slechts enkele van de vele redenen om een relighting grondig te overwegen. Zeker in industriële omstandigheden die niet altijd ideaal zijn voor de levensduur van de lampen. Het zijn ook net dié omstandigheden waarin goed licht primordiaal is voor de veiligheid van werknemers.

 

Snel en veilig

Ironisch genoeg is het vervangen van lampen op vaak grote hoogte geen klus waar veel installateurs voor staan te springen, als het de eigen veiligheid betreft. Het komt erop aan om de benodigde tijd die er in de hoogte gewerkt moet worden, tot een minimum te beperken. De TrueForce van Philips beantwoordt daaraan, want het is een écht plug-en-playalternatief waarbij de bestaande armaturen niet te hoeven worden vervangen noch aangepast. De installatie kan dus snel en veilig verlopen.

Gemakkelijke upgrade

De TrueForce vervangt HPI/HQI-, SON/HPS- en HPL/HQI-lampen, zoals toegepast in hooghangende verlichting in industriële en grootschalige winkeltoepassingen, en is compatibel met BHL- en BSN-VSA’s van 250 en 400 W. Dankzij de keuze uit brede of smalle bundelhoeken beschik je telkens over de gewenste lichtverdeling. Tot slot zorgt de verbeterde kleurweergave-index (CRI 80) voor de industriële veiligheid en productiviteit, én de klantenbeleving in detailhandel.

Energiebesparing

Concreet loopt de energiebesparing door deze relighting al snel op tot 65%. De oude lampen  type HPI/HPL/SON 400 W kan je vervangen door TrueForce 145 W, of 64% besparing. HPI/HPL/SON 250 W zijn vervangbaar door TrueForce 88 W, een besparing van 64%. Het betekent ook een upgrade van 12.000 branduren naar 50.000!

 

 

Opple LED High Power Bulb  

Ook Opple Lighting heeft een LED-alternatief voor traditionele verlichting. De LED High Power Bulb kan in een bestaande armatuur worden geplaatst, levert je een besparing van 55% op, en gaat 2.5 keer zo lang mee.

 

Opple LED High Power Bulb

 

ONTDEK HET GAMMA

Installatie

De LED High Power Bulb vervangt gemakkelijk 250W HID en 400W HID lampen. Je past ze gemakkelijk toe in een bestaande armatuur met E40 fitting, mits het verwijderen van de ballast. Aansluiten doe je rechtstreeks op 220 – 240 V. Zowel opbouw- of pendelmontage is mogelijk.

Prestaties

De LED High Power Bulb laat een efficiëntie optekenen tot 13.000 lumen en 113 km/W.

Besparing

Je bespaart tot 55% energie ten opzichte van traditionele HID lampen, én de LED’s gaan tot 2.5 keer langer mee.

 

Osram HQL LED Highbay voor directe vervanging kwikdamplampen  

Ledvance heeft een nieuw type LED lampen om kwikdamplampen (HQL) te vervangen in highbay toepassingen. Een vervanging die loont, want tegen een energiebesparing van 65% kan je toch onmogelijk nee zeggen? De vervanging is ‘direct’, dus zonder gedoe met het aanpassen van armaturen. Waarom nog wachten?

Qua levensduur scoorden de Osram HQL lampen al superieur, met hun 50.000 branduren. Een moeilijk te kloppen cijfer, ook niet door de nieuwe Osram HQL LED. Waarin zit de sterkte van deze nieuwe LED’s dan? In hun lage energieverbruik natuurlijk.

 

Osram HQL LED Highbay

ONTDEK HET GAMMA

65% energiebesparend

Het vervangen van een 250 W HQL door een HQL LED PRO 95 W E40 levert een lichtstroom van 13.000 lm op, en een besparing van 65% aan energie.  Dezelfde besparing geldt voor een vervanging van de HQL 400 W door een HQL LED PRO 150 W E40, maar dan met 22.000 lm.

Samenvattend bieden de HQL LED Highbay lampen een erg hoge efficiëntie, tot 143 lm/W voor 20.000 lm of 13.000 lm (136 lm/W). Ze zijn zowel geschikt op C-VSA als netspanning

 

 

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.