You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Supersnel datanetwerk in school dankzij expertise van Cebeo

Het College O.-L.-V.-ten-Doorn in Eeklo is een “machine”, met liefst 2500 leerlingen in ASO, TSO en BSO. De school strekt zich uit over een enorm domein, en bestaat uit verschillende gebouwen. Na de voltooiing van de laatste nieuwbouw zal er zelfs plaats zijn voor 900 extra leerlingen. Omdat de leerkrachten en leerlingen optimaal gebruik moeten kunnen maken van de digitale leerplatformen, was een snel en performant datanetwerk cruciaal. De school deed daarvoor een beroep op de expertise van Cebeo. Door eerdere samenwerking was de vertrouwensband gesmeed.

 

Ook Hassan Maach van P-Multitech die naast de elektriciteitswerken ook de verlichting en de databekabeling uitvoerde, was lovend over de knowhow van onze Cebeo-specialist. “Afgaande op de plannen die het studiebureau maakte, zouden er 7 verdeelkasten nodig geweest zijn”, herinnert Hassan zich. “Cebeo analyseerde de aanbesteding en deed zelf een voorstel: met twee kasten in de plaats van zeven! Vijf kasten minder betekent uiteraard een grote besparing, zowel betreft de kost, als installatietijd en -complexiteit.”

D-Link netwerkswitch DGS-1510 familie

“Een tijd terug verzorgde Cebeo de eerste fase van het datanetwerk in deze school”, vertelt Luc Myny, Cebeo dataspecialist. De switchen die we toen installeerden, waren uitgerust met slechts twee 10-gigabit poorten. Deze werden aangewend voor het opzetten van een onderlinge high speed verbinding tussen de diverse switchen (= stacking*).

Voor deze tweede fase kozen we voor de nieuwste D-Link Switch van de DGS 1510-series. Deze beschikken per switch over vier poorten met een volledige 10GB connectiviteit. Hiermee was het mogelijk om tussen de gebouwen en racks een verbinding van 2x10 gigabit te creëren.”

“Dankzij dit design zijn zowel de switchen in de stacks, als de stacks onderling en tussen de gebouwen/racks volledig 10gig redundant. Wanneer één verbinding uitvalt, blijft de andere wel behouden, waardoor de datastroom verzekerd blijft. Hiernaar wordt ook verwezen als ‘uptime’. Het principe van stacking ligt hieraan ten grondslag.”

Stacking

“Bij stacking worden meerdere switchen onderling aan elkaar gelinkt, zonder dat de individuele switchen hun autonomie verliezen. Daarvoor worden specifieke kabels, zogenaamde stacking cables gebruikt. De volledige stack werkt dus als één switch, maar het grote voordeel is dat je over veel meer poorten beschikt, wat de netwerkcapaciteit vergoot.”

Trunking

Bij trunking worden datalinks in koper en/of fiber samengevoegd zodat een grotere hoeveelheid data in een keer kan worden overgebracht. “In dit design gaat het om specifieke 10gigabit links”, aldus Luc Myny. 

Als de leerlingen van OLV Ten Doorn binnenkort zorgeloos kunnen surfen op het internet via een supersnelle dataverbinding, dan hebben ze dit zeker aan Cebeo te danken!

 

Cebeo:

  • Samen met de installateur de noden van de klant detecteren
  • Opmaken van een design (switching / Wifi), in samenspraak met de installateur, en in functie van de noden en het beschikbare budget van de klant
  • Opmaken van een definitief netwerkschema en bijhorende materiaallijst
  • Aanvang van de basisconfiguratie per gebouw/rack, aan de hand van vooraf opgestelde configuratiesheets
  • De configuraties on-site afwerken tot één operationeel geheel. Bv. Fiberoptic links fysiek inpluggen tussen de gebouwen
  • Finale test om na te gaan of de netwerkstructuur goed functioneert

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Projecten
Downloads
Nieuws
Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.