You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

KNX brengt oeuvre Jacques Brel weer tot leven

‘Small is beautiful’. Het Brusselse Jacques Brel Museum blinkt dan ook niet uit in omvang, maar zeker wél in sfeerbeleving.

Zowel verlichting, gordijnen, screens en video zijn perfect op elkaar afgestemd dankzij de aanwezige KNX-sturing. En belangrijker: het intuïtieve systeem is zo gebruiksvriendelijk, dat je geen programmeur hoeft te zijn om van sfeer te veranderen.

Een app maakt het geheel overzichtelijk. De dienst Home & Building Automation van Cebeo bood de nodige ondersteuning bij de keuze van de KNX-modules, het Competence Center Lighting ontwierp een lichtstudie.

Het Jacques Brel museum in hartje Brussel is niet veel groter dan de gemiddelde woonkamer. Tijdens een tour maak je kennis met Brels leven en werk. Het museum is verbonden aan de ‘Fondation Brel’, en heeft een rechtstreekse band met de familie Brel. Een must do als je in Brussel bent!

Met één druk op het touchscreen. Zo trapt de onthaalbediende van het museum een rondleiding op gang. Screens gaan omlaag, de algemene verlichting dimt, accentverlichting gaat naar het gewenste niveau en de video’s in de belevingsruimtes beginnen te spelen. Neem je plaats in de bioscoopzaal (klein maar gezellig weliswaar), dan start het scenario “film”: het gordijn sluit de zaal af, lichten doven uit, de gordijnen voor het videoscherm gaan open, de film start. Showtime!  

10.000 bezoekers per jaar

“Niet alleen voor mij, ook voor de jobstudenten is dit een erg praktische manier van werken”, aldus onthaalverantwoordelijke Nyota Paulis. Met een techniek die vlekkeloos loopt, kunnen we ons beter focussen op het onthaal en de administratie. Met 10.000 bezoekers per jaar kan het hier soms druk zijn.”

Smartphone-app

Het hele systeem is ook bedienbaar via de smartphone-app. “Dat is vooral handig om van thuis uit de audio guides al op te laden, wanneer er ’s morgens vroeg een groep staat ingepland. Want als je dat ‘s morgens bij de opening van het museum moet doen, geraken ze niet op tijd voldoende opgeladen.”

De Home & Building specialisten van Cebeo hielpen installateur Casa Domotic bij het realiseren van dit automatiseringsproject, vooral bij de keuze voor de gepaste KNX-modules. “Omdat domotica onze specialisatie is, werkten we voor het museum zelf een oplossing uit. Cebeo vulde ons plan perfect in met de geschikte modules”, aldus Quentin Pierre van Casa Domotic.

“Cebeo vulde ons automatiseringsplan perfect in met de geschikte KNX-modules.”

Ook lichtstudie

Voor dit project werden modules gebruikt van Schneider Electric, ABB, Gira en Siemens. En ook voor de verlichting kon men bij Cebeo terecht. Onze lichtspecialisten maakten een lichtstudie, en Joana Gilson, de kleindochter van Brel en zelf architecte, koos de verlichting van Flos uit het Cebeo assortiment via de Cebeo e-shop.

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Projecten
Downloads
Nieuws
Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.