You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Dan toch… digitale teller betekent exit voor terugdraaien

exit voor terugdraaiende teller


Gilles Honoré


Opiniestuk

Gilles Honoré - Communicatie Coördinator bij Cebeo

Voor zonnepaneleneigenaars lijkt de winter vandaag wat extra koud, zeker voor zij die vorig jaar nog snel hun PV-installatie lieten keuren met het oog op behoud van de terugdraaiende teller. Zij voelen zich nu mogelijks bedrogen. Maar er is een oplossing: maximaliseer je zelfconsumptie! Hieronder lees je precies hoe.

 

PV-houder? Dan is dit principe je welbekend: in donkere uren –  zo zijn er wel wat deze maand – haal je energie van het net, nodig voor verbruiksapparaten. Prikt de zon erdoor en je bent het huis uit, dan produceer je wel energie, maar je verbruikt er geen. Dus, jouw stroomoverschot wordt teruggeplaatst op het net. En daarvoor word je beloond: leve de terugdraaiende teller! 

 

Niet terugdraaiend, niet terugwerkend

Wel dát is nu verleden tijd, ook voor installaties met een digitale teller, geplaatst en gekeurd voor het einde van 2020. Op 14 januari vernietigde het Grondwettelijk Hof het recht van Vlaamse PV-houders om tot vijftien jaar gebruik te mogen maken van het principe van “de terugdraaiende teller”. Sinds april 2019 was die regeling van kracht, de VREG was toen al tegen. Hun vraag is nu dus gehoord. Lichtpuntje: het arrest werkt niet met terugdraaiende – euh, terugwerkende kracht. Wie nog over een analoge teller beschikt, kan zolang blijven terugdraaien tot hij overgaat op een digitaal exemplaar.

 

Collectieve batterij

In de praktijk gebruikten we eigenlijk massaal het energienetwerk als één grote batterij. Een onhoudbare toestand als we met steeds meer – wat nog steeds de bedoeling is! – overschakelen op groene energie. Door de grote verbruikspieken waaraan het net onderhevig is, komt de stabiliteit immers in gevaar. 

 

Zelfconsumptie

Kunnen we dan geen energie meer terugzetten op het net? Jawel. Maar van de amper drie cent per kilowattuur die je teruggeeft, tegenover de bijna 30 cent die je betaalt, zullen weinigen het warm krijgen. Al kan je als prosument wel een terugleveringscontract sluiten met je leverancier. Kijk zeker eens naar de V-Test van de VREG.

Maar wat is nu eigenlijk de enige echte boodschap? Verbruik de energie die je produceert, terwijl je ze produceert! Maximaal! Dat noemen we: zelfconsumptie. Hoe doe je dit?

Stap 1: monitor jouw verbruik

Klinkt moeilijk, is eenvoudig. Werk je thuis, doe dit dan gewoon manueel: welke toestellen werken wel of niet op momenten dat jouw PV-installatie zonne-energie produceert? Niet thuis overdag? Een eenvoudig energiemonitoringsysteem is de oplossing. Cebeo kan hierbij helpen.

Stap 2: beperk dat verbruik

Thuis en de zon schijnt? Laat draaien die vaatwasser en wasmachine. Hoe oud zijn die toestellen trouwens? Niet dat je halsoverkop alle apparaten moet buitenzwieren. Maar denk bij de aankoop van een volgend nieuw toestel wel even verder dan louter de energiescore (A, B,…). Want door ook slimme toestellen te kopen, wordt stap 3 een stuk interessanter…

Stap 3: manage het verbruik

Om echt die stap verder te gaan, is een energiemanagementsysteem je beste vriend. Dat systeem doet het beheer voor jou, en laat je (grote) verbruikers werken wanneer de energieproductie het hoogst is. Op voorwaarde dat deze toestellen ‘slim’ zijn (stap twee).

Denk aan wasmachines, inductiekookplaten, vaatwasser maar ook vloerverwarming en een elektrisch voertuig waarin je heel wat van je zelfopgewekte energie kwijt kan. Combineer je dit nog met een thuisbatterij waar je alsnog overtollige energie op kwijt kunt, et voilà, je komt al snel tot 60% zelfconsumptie. Cebeo helpt jou graag aan een oplossing op maat voor energiemanagement en -opslag.

 

En de installateur?

Die wordt meer dan ooit een multitechnieker. Was hij al een krak in PV, dan bewijst hij zichzelf er een groot plezier mee om ook home automation onder de knie te krijgen. Hernieuwbare energie krijgt immers een link met alle technieken in huis. Aarzel niet om een Cebeo-specialist onder de arm te nemen of een Cebeo Campus opleiding te volgen.

 


Testimonials
Projecten

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Downloads

Ja, ik wil op de hoogte blijven en schrijf me in op de nieuwsbrief

Nieuws
Video's

Vind een filiaal

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.