.png)
Opiniestuk
Gilles Honoré - Communicatie Coördinator bij Cebeo
Half maart stond een blog als deze gepland, thema nog te bepalen. Eventueel iets rond corona? Misschien wat opportunistisch, klonk het toen. Beter niet.
Vandaag leven we in een andere wereld. Op 15 maart betreurde België 4 corona-doden. De meerderheid lachte ideeën als social distancing weg. Twee weken later… 400 doden. Mondmaskers? Overdreven, toch? Twee weken later… 4000 doden. De rest is geschiedenis.
Op dit moment is niét over corona schrijven bijna onmogelijk. Iédereen is op een of andere manier getroffen. Iedereen weet inmiddels hoe het voelt om een mondmasker te dragen. Gelukkig is er –halfweg mei – licht te zien aan het einde van de tunnel. En laat dat licht nu net zo belangrijk zijn in donkere tijden.
Als elektrotechnische groothandel weten we gelukkig iets meer af van dat licht, dan van de coronaproblematiek. Al laten we ons graag verleiden tot het ambt van ‘viroloog in de straat’, zeker wanneer onze vrijheid wordt beknot. Schrijven over licht lijkt dan toch een beter idee.
Daglicht ís te koop
Wie licht zegt, denkt in de context van de groothandel vooral aan kunstlicht, en uiteraard aan LED. Zijn tegenhanger is natuurlijk licht. Maar daglicht is niet te koop, dus wat heeft een groothandel daar dan mee te maken? Wel, dat is niet helemaal correct. Want uiteraard verkopen we niet enkel producten, Cebeo biedt verlichtingsoplossingen aan. Human Centric Lighting is één van die oplossingen die momenteel een snelle opmars maakt.
Human wat? HCL of Human Centric Lighting kan je heel moeilijk of net heel simpel uitleggen. Simpel: HCL maakt gebruik van de natuurlijke lichtcurve – van een staalblauwe hemel op de middag tot warme gloed bij zonsondergang – door middel van een combinatie van kwalitatief kunst-(LED) en natuurlijk daglicht. Doel? Het welzijn en comfort van de gebruiker verhogen.
De natuurlijke lichtcurve verandert doorheen de dag, maar ook doorheen het jaar. Mensen die het grootste deel van hun tijd binnen spenderen, missen vaak net die natuurlijke verschillen. Gevolg? Een verstoord bioritme, slechte nachtrust, een verlaagde productiviteit, verminderde concentratie, meer kans op depressie,…
70.000
Alle bovengenoemde gevolgen zijn goede redenen voor iedere werkgever om te investeren in kwaliteitsvolle technische verlichting. Maar zelfs al zit een werknemer 8 uur per dag aan zijn bureau, die 8 uur verbleken tegen het 24/7-regime dat de ruim 70.000 ouderen de afgelopen maanden opgesloten zaten in een Vlaams woonzorgcentrum. En zo belanden we onvermijdelijk toch opnieuw bij de realiteit van de dag.
Die ouderen, onze ouders en grootouders, deelden het zwaarst in de klappen van het coronavirus. Ik hoop oprecht dat hoewel zij al die tijd niet naar buiten mochten, het er binnen die vier muren niet al te somber aan toe ging. Want naast alle inspanningen van het verzorgend personeel, of het skypen met de (klein)kinderen, is licht de grootste determinant van hun gemoedstoestand.
Hopelijk investeren die woonzorgcentra, wanneer dit allemaal voorbij is, in een degelijke lichtoplossing, al dan niet met een grondige relighting die rekening houdt met de natuurlijke fluctuaties van het licht. Als ze dat nog niet gedaan hebben tenminste. In ons dossier van juni over technische verlichting lees je meer over de mogelijkheden, of contacteer een Cebeo verlichtingsspecialist als je hulp wenst bij jouw project.