You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Industrie, het klimaat rekent op jullie (en Cebeo kan helpen)

industrie_klimaat


De Europese klimaatdoelstellingen zijn duidelijk: de uitstoot van broeikasgassen moet drastisch omlaag. Twee andere zaken moeten dan weer omhoog: de energie-efficiëntie en het aandeel hernieuwbare energie. Cebeo kan jullie, de industrie, hierbij een duwtje in de rug geven – enerzijds door te adviseren, anderzijds door de nodige producten aan te leveren.

De uiteindelijke doelstelling van de klimaatregelgeving is het reduceren van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De te hoge concentratie aan CO2 in de lucht zorgt namelijk voor een verhoging van de globale temperatuur op aarde. De energie-intensieve industrie en de luchtvaart, samen verantwoordelijk voor 44% van de totale uitstoot van CO2, krijgen de opdracht om 43% minder CO2 uit te stoten tegen 2030 ten opzichte van 1990. Voor de overige sectoren luidt het verdict als volgt: een reductie van 30%. Voor de verhoogde energie-efficiëntie, ofte zuiniger omgaan met energie, ligt de doelstelling vast op 32,5% tegen 2030 – voor hernieuwbare energie op 32%. Elk bedrijf moet zich inspannen om de gezamenlijke doelen te bereiken. In dit artikel geven we vijf mogelijke stappen mee, vijf initiatieven voor de industrie, die onze specialisten graag verder in detail bespreken en afstemmen op maat van jouw bedrijf.

 

1. Breng je energieverbruik in kaart

Meten is weten, en kennis is macht – uiteraard ook als het gaat over energie en het klimaat. Door je energieverbruik te meten, kom je te weten waar je grootste verbruikers zitten en waar je verbruik eventueel omlaag kan. Om niet alleen op de hoofdgroepen te meten, kunnen onze specialisten dankzij smart componenten ook de kleine verbruikers in het verdeelbord meten. Engineering van verdeelborden en energiemonitoring is niet voor iedereen een vanzelfsprekende taak. Laat het rekenwerk door onze specialisten doen. Dankzij onze officiële partnerships met Schneider Electric en Legrand kun je in onze Cebeo Competence Centers terecht alsof je rechtstreeks naar de fabrikanten zou stappen.

2. Pas je productieproces aan

De energie-intensieve sectoren moeten verplicht deelnemen aan de emissiehandel (of de beter gekende Engelse benaming “Emission Trading System” = ETS). Dit vertaalt zich als volgt: het aantal emissierechten dat een bedrijf ter beschikking heeft, omvat de hoeveelheid broeikasgassen die het bedrijf mag uitstoten. Stoot je bedrijf meer uit dan waar het recht op heeft? Dan is het mogelijk om extra emissierechten bij te kopen. Een betere, vooral duurzamere, oplossing is een aanpassing van je productieproces door te innoveren of te optimaliseren. Cebeo helpt je je productie productiviteit in kaart te brengen – ook wel gekend als “OEE (Overall Equipment Effectiveness)”, de gouden standaard voor het meten van de productiviteit. Dankzij onze partnerships met Schneider Electric en Siemens kunnen onze specialisten advies geven waar en hoe je kunt besparen.

3. Doe een herziening van je verlichting

Bij veel bedrijven en gebouwen verloopt de verlichting op heden niet optimaal. Zo kun je veel besparen door gebruik te maken van daglicht in plaats van verlichting. Ook de installatie van aanwezigheidsmelders zorgt ervoor dat bepaalde ruimtes in je gebouwen niet nodeloos verlicht worden. Nog een tip: vervang alle gloei-, neon-, kwikdamp-, spaar- en halogeenlampen in je gebouwen door LED-lampen. Waarom? LED is niet alleen uiterst energiezuinig, maar kent ook een langere levensduur dan de oudere alternatieven. Misschien is jouw bedrijf of systeem hier echter (nog) niet op voorzien. Onze lichtspecialisten bekijken aan de hand van een uitgebreide lichtstudie hoe de verlichting efficiënter kan voor jouw bedrijf, zowel aan de hand van retrofitvoorstellen als nieuwe installaties.

4. Produceer zelf elektriciteit

Voor hernieuwbare energie ligt de doelstelling voor 2030 op 32%. De overstap van fossiele en nucleaire energiebronnen naar hernieuwbare, koolstofarme bronnen, wordt ook wel energietransitie genoemd. Een topic waar wij bij Cebeo in 2021 heel hard op zullen focussen. De komende jaren zal de vraag naar laadstations voor elektrische voertuigen sterk toenemen, en bijgevolg ook jouw energieverbruik. Door te investeren in zonne-energie is het mogelijk om dit te compenseren. Je hoeft echter niet te wachten tot het zover is. Heb je interesse om zelf zonne-energie op te slaan en te gebruiken, contacteer ons dan vandaag nog.

5. Kies voor ecolabel A

Niet voor A+, A++ of A+++? Nee. Kies voor A. Waarom? Voor onze leveranciers en fabrikanten biedt de strenge klimaatregelgeving ook opportuniteiten. Opportuniteiten om steeds duurzamere apparaten te produceren. Dit weerspiegelt zich onder andere in de aangepaste ecolabeling. Sinds 1 november 2020 kennen de labels van huishoudelektro (zoals wasmachines, koelkasten...) een nieuwe, verbeterde indeling, die klaar is voor de toekomst. Weg met A+, A++ en A+++: de meest duurzame toestellen worden opnieuw beloond met een A. Meer weten? Check ons artikel.


Testimonials
Projecten

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Downloads

Ja, ik wil op de hoogte blijven en schrijf me in op de nieuwsbrief

Nieuws

Vind een filiaal

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.