You are using an outdated browser. Upgrade your browser today to better experience this site.

Basiskeuzes voor een smart oplossing

Basiskeuzes voor een smart oplossing

jo vanackere


Opiniestuk

Jo Vanackere - Communication Manager bij Cebeo


Wie een slimme woning of kantoor wenst of installeert, moet het vooral zelf ook slim aanpakken. De technologie maakt heel veel mogelijk en fabrikanten passen ze gretig toe. Dat dwingt je tot het maken van keuzes.

Open of gesloten

Bij de keuze van een automatiseringssysteem heb je de keuze tussen het open protocol KNX en de zogeheten ‘proprietary systemen’. KNX is een open protocol waarvoor wereldwijd 470 fabrikanten producten ontwikkelen die met elkaar kunnen communiceren. Met KNX zijn de mogelijkheden voor een geïntegreerde automatiseringsoplossing schier eindeloos. De nieuwe topologie standaard TP1-256 laat toe tot 256 toestellen te koppelen op dezelfde lijn.

Proprietary systemen bieden in grote lijnen dezelfde mogelijkheden op het vlak van automatisering.  Ze zijn echter niet open en dwingen je tot keuzes binnen dezelfde fabrikant. Of toch niet helemaal. Fabrikanten gaan steeds meer partnerships aan om integratie mogelijk te maken van bijvoorbeeld sturing van ramen, ventilatie, audio en video. En van voice controllers.

 

Bekabeld of niet

Voor de sturing van verlichting bestaan ondertussen verschillende protocollen: het al genoemde KNX, Dali, Bluetooth Low Energy, Wifi… Zoals gesteld heeft KNX het voordeel van een volledig geïntegreerde oplossing. Maar het blijft een bekabelde oplossing, wat bij renovatie of uitbreiding een belemmering kan zijn. Systemen op BLE en Wifi hebben het voordeel dat uitbreidingen draadloos kunnen gebeuren, aangezien het geconnecteerde oplossingen betreft. Voorbeelden zijn Technolux Smart, Interact Pro, Sylsmart. Allen hebben ze het voordeel van eenvoudige configuratie en beheer vanop afstand.

 

To detect or not to detect

To detect, dus. Sensoren maken je woning en kantoor slimmer. De meest voor de hand liggende detectoren zijn bewegings-, aanwezigheids- en afwezigheidsmelders voor verlichting. In een geïntegreerde (KNX) oplossing kunnen ze ook andere technieken sturen. Denk maar aan vergaderzalen in een kantoor: wat moet er daar nog opstaan bij niet gebruik?

Er bestaan ook nog andere detectoren, die bijvoorbeeld vocht, CO2 of Vluchtige Organische Stoffen (VOC) meten en op basis van de waarden de ventilatie sturen.

 

Energieopwekking en -management

De terugverdientijd van zonnepanelen is aantrekkelijk, dankzij de prijsdaling en het steeds hogere rendement van de panelen en natuurlijk de dure netstroom. Op zich is het dus slim om te investeren in een PV-oplossing. Nog ‘smarter’ wordt het wanneer je je eigen geproduceerde stroom optimaal gaat inzetten aan de hand van een systeem voor energiemanagement. Oplossingen zoals de Sunny Home Manager zijn geschikt voor woningen en kleinere kantoren. Het systeem beheert je energie optimaal, waarbij het zelfs rekening houdt met externe factoren zoals de weersverwachting.

 

En verder

Voor een slimme woning of een smart office bestaan nog meer mogelijkheden. Oplossingen voor een slim verdeelbord bijvoorbeeld en uitbreiding met slimme laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen.

Je leest er binnenkort meer over in het dossier ‘smart office’ in onze eerste editie van Cebeo Buildings.

 


Testimonials
Projecten

Hulp nodig bij realisatie? Onze specialisten helpen graag!

Downloads

Ja, ik wil op de hoogte blijven en schrijf me in op de nieuwsbrief

Nieuws
Video's

Vind een filiaal

Contact
Wij gebruiken  cookies
Wij gebruiken  cookies  om uw gebruikerservaring te verbeteren.